15.04.1999, četvrtak
Klik za veliku naslovnicu

Premijer Mateša predstavio nove ministre
Zvonimir Šeparović ministar pravosuđa, Porgesu objedinjeni resori gospodarstva i privatizacije, Kovaču resor odnosa s BiH, Herak dobio Ministarstvo turizma

Rad na crno u Maksimiru: Zlatko Canjuga i Mirko Novosel odbijaju bilo kakvu vezu s incidentom
Poduzetnik Zrnić: Moji radnici, koje su jake policijske snage odvele sa stadiona, gradili su i zgradu HRT-a

Atentator na Tankosića i bivši pukovnik HV-a koji je prepilio Erdutsku ploču
Nikola Jaman: Osnivam Ured za otkrivanje ratnih zločinaca od 1991. do 1996. u Podunavlju

Hrvatski mirovinski fond, unatoč najavama, još nema novca za isplatu za ožujak
Banke ne daju kredite za mirovine jer država ne jamči siguran povrat

Franjo Janeš, predsjednik Sindikata drvne i papirne indrustrije Hrvatske
Danas mirno izlazimo na ulicu a, ako zatreba, blokirat ćemo ceste kojima se izvozi drvo

George Robertson, ministar obrane Ujedinjenog kraljevstva, otkriva
Ratko Mladić predvodi srpske paravojne formacije na Kosovu

Arkan na popisu ratnih zlocinaca
Haag traži Arkana zbog pokolja 250 Vukovaraca 1991

Ekskluzivni intervju: Jakub Krasniqi, donedavni politički glasnogovornik OVK i potpredsjednik Taqijeve prijelazne vlade Kosova
Složili smo se s Madeleine Albright i Cookom o uspostavljanju međunarodnog protektorata na Kosovu

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Hrvatski mirovinski fond, unatoč najavama, još nema novca za isplatu za ožujak
Banke ne daju kredite za mirovine jer država ne jamči siguran povrat

ZAGREB - Kad bi trebala početi isplata mirovina za prošli mjesec, jesu li poslovne banke odobrile 800 milijuna kuna kredita i pod kojim uvjetima, pitanja su koje smo još krajem prošlog tjedna pismeno i usmeno postavili ravnateljici Vidošević.

Odgovori koje smo napokon dobili ukratko se mogu svesti na zaključak da novca za mirovine za prošli mjesec još uvijek nema, niti je poznato kada će ga biti.

Problem su stari dugovi

Isplata mirovina za ožujak sigurno neće početi 17. travnja, kako je to svojedobno najavila ravnateljica Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Dunja Vidošević.

"Pregovori s poslovnim bankama i Ministrstvom financija za odobravanje kredita još su u tijeku", navodi se u dopisu HZMO-a. Napominje se i to da Zavod do 15. u mjesecu mora vratiti bankama kredite s komercijalnim kamatama koje je za isplatu mirovina dobio prošli mjesec te da je to dosad bio uvjet za odobravanje novih.

U Uredu za odnose s javnošću HZMO-a rekli su nam da je ravnateljica Vidošević uglavnom zauzeta sastancima u Ministarstvu financija, gdje pokušava ugovoriti pozajmicu za isplatu mirovina koja joj još nije odobrena. To je za HZMO povoljnija varijanta jer ne uključuje komercijalne kamate.

Manjak veći od milijardu kuna

Neslužbeno saznajemo da ministar financija Borislav Škegro lobira kod tri poslovne banke - Privredne, Zagrebačke i Hrvatske poštanske banke - da odobre 800 milijuna kuna kredita mirovinskome fondu. Banke, navodno, neće udovoljiti zahtjevu ministra Škegre sve dok ne dobiju jasnu potvrdu da će povrat kredita, uz pripadajuće kamate, jamčiti država. Je li to stoga što HZMO još nije vratio bankama prijašnje kredite, jučer nismo uspjeli saznati.

Novac za isplatu mirovina kojim trenutačno raspolaže mirovinski fond svodi se na 402 milijuna kuna, što se po slovu zakona doznačuje iz državnoga proračuna, te na oko 200 milijuna kuna što je do sredine travnja uplaćen na osnovi doprinosa.

Mirovinskome fondu, dakle, trenutačno za distribuciju mirovina nedostaje oko milijardu kuna, ne računajući 150 milijuna kuna potrebnih za isplatu obećana povećanja od 3,9 posto za mirovine za ožujak te razlike za siječanj i veljaču.

Mladen Kristić