16.04.1999, petak
Klik za veliku naslovnicu

Hrvatsku metropolu jučer zahvatio val radničkog nezadovoljstva
Demonstranti nadmudrili policiju

Protestni marš radnika drvne i papirne industrije
Uz jaku policijsku pratnju petsto radnika drvne industrije prodefiliralo Zagrebom

Sjednica Vlade: Jučer najavljeno uvođenje reda u cijene komunalnih usluga
Inspektor Jordanić: Zabranit ćemo poslovanje svima koji zapošljavaju radnike na crno

Miljenko Marinović, voditelj operativne jedinice za nadzor Benkovac i poštanskog ureda HPT-a
Zapečatili su mi stan jer sam istupio iz HDZ-a i prešao u HSLS

Rebelens proračuna: Stručnjaci Instituta za javne financije analizirali ovogodišnji proračun Vlade RH
Čak 37 posto proračunskog novca prolazi kroz Ministarstvo financija, MORH i MUP

U sjeni ratnog okružja: Dubrovnik najveći stradalnik
Zbog Kosova štete veće od 30 milijuna dolara

Suđenje Kordiću i Čerkezu: Zasad traje tajni proces u Haagu
Svi svjedoci optužbe protiv Darija Kordića i Čerkeza su zaštićeni

Žarko Andrić, zamjenik Tihomira Blaškića za djelatni sastav HVO-a srednja Bosna
Ne priznajem sud u Haagu!

Razgovor s Krstom Cviićem
Znanstveni suradnik Kraljevskog instituta za međunarodne odnose u Londonu o krizi na Kosovu

Promocija hrvatskog izdanja brošure "Europska unija u 10 lekcija"
Per Vinther: Prirodni partner Hrvatske je EU, a ne Amerika

Suđenje Šakiću: Jučer svjedočio Ljubomir Šarić
U logoru 3C bilo je i kanibalizma

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Žarko Andrić, zamjenik Tihomira Blaškića za djelatni sastav HVO-a srednja Bosna
Ne priznajem sud u Haagu!

Žarko Andrić NOVA BILA - Žarko Andrić, poznat kao Žuti, jedan je od onih Hrvata koji su se među prvima uključili u obranu srednje Bosne, a osim zapovjednika jedne od postrojbi specijalne namjene, bio je i pomoćnik Tihomira Blaškića za djelatnu vojsku pri Operativnoj zoni srednja Bosna.

Na tu dužnost imenovao ga je 4. srpnja 1993. godine tada pukovnik Blaškić, upravo u vrijeme najjačih napada Armije BiH na lašvansku enklavu.

- Odgovorno tvrdim, da nije bilo postrojbi specijalne namjene u srednjoj Bosni, ne bi više bilo Hrvata na ovim prostorima. Prema svemu sudeći, to je i bio cilj hercegovačke linije koja je samo čekala da još padne srednja Bosna i da granicu postave na Makljenu. To je i bio razlog što u okruženu Lašvansku dolinu helikopter sa streljivom i naoružanjem nije dolazio dva mjeseca.

A mislim da je zbog toga i Haaški sud, koji uopće ne priznajem kao instituciju pravde, nego ga smatram političkom institucijom za provođenje američkih ciljeva, do sada optužio samo Hrvate. Da smo izgubili srednju Bosnu, naši Hrvati ne bi bili u haaškom zatvoru. Jer mi smo se zaista samo branili. Nikada nismo planirali akciju da nešto uzmemo, nego smo se svakoga dana samo branili i ginuli. Stotine mrtvih a optužnice protiv zločinaca iz redova Armije BiH nema.

Je li bilo Hrvatske vojske u srednjoj Bosni tijekom rata? - To je smiješno pitanje. Jedino je ovaj narod obranio ovo što je ostalo od srednje Bosne. Odgovorno tvrdim i stojim iza toga da nikada postrojbe Hrvatske vojske ili neke druge nisu bile ovdje i branile srednju Bosnu. Bila su dva vojnika koja su slučajno zalutala u srednju Bosnu i, kako su se granice zatvorile, oni su ostali jer se nisu mogli vratiti. To je jedina istina. A drugo, valjda bi Hrvatska vojska uspjela obraniti Hrvate BiH od Armije BiH i vjerojatno bi nas bilo 800 tisuća, kao i prije rata, a ne samo 400 tisuća, koliko nas je ostalo. Često se u posljednje vrijeme spominje pokojni Darko Kraljević, što možete reći o njemu kao zapovjedniku postrojbe Vitezovi? - Darko Kraljević odigrao je veliku ulogu u obrani srednje Bosne, svidjalo se to nekomu ili ne. Bio je legenda i s poštovanjem izgovaram njegovo ime. Istina, ja mu nisam mogao zapovijedati, ali kada god sam ga pozvao u pomoć, došao je i sa svojim Vitezovima odradio posao. Danas mnogi koji nisu bili na prvim crtama s Vitezovima govore kako su bili Darku uz rame, a da ih sud pozove na svjedočenje, porekli bi da ga uopće poznaju.

Je li Tihomir Blaškić imao moć zapovijedanja nad postrojbama, pogotovo specijalne namjene? - Ne, on nije mogao zapovijedati postrojbama specijalne namjene kada je zapovjednik Vojne policije bio Valentin Ćorić, a obrane Bruno Stojić. Čak i Blaškićevi podređeni, koji su mu bili u stožeru, lagali su ga o stvarnom stanju na terenu. Nije imao nikakvu zapovjednu moć.

Srećko Stipović