16.04.1999, petak
Klik za veliku naslovnicu

Hrvatsku metropolu jučer zahvatio val radničkog nezadovoljstva
Demonstranti nadmudrili policiju

Protestni marš radnika drvne i papirne industrije
Uz jaku policijsku pratnju petsto radnika drvne industrije prodefiliralo Zagrebom

Sjednica Vlade: Jučer najavljeno uvođenje reda u cijene komunalnih usluga
Inspektor Jordanić: Zabranit ćemo poslovanje svima koji zapošljavaju radnike na crno

Miljenko Marinović, voditelj operativne jedinice za nadzor Benkovac i poštanskog ureda HPT-a
Zapečatili su mi stan jer sam istupio iz HDZ-a i prešao u HSLS

Rebelens proračuna: Stručnjaci Instituta za javne financije analizirali ovogodišnji proračun Vlade RH
Čak 37 posto proračunskog novca prolazi kroz Ministarstvo financija, MORH i MUP

U sjeni ratnog okružja: Dubrovnik najveći stradalnik
Zbog Kosova štete veće od 30 milijuna dolara

Suđenje Kordiću i Čerkezu: Zasad traje tajni proces u Haagu
Svi svjedoci optužbe protiv Darija Kordića i Čerkeza su zaštićeni

Žarko Andrić, zamjenik Tihomira Blaškića za djelatni sastav HVO-a srednja Bosna
Ne priznajem sud u Haagu!

Razgovor s Krstom Cviićem
Znanstveni suradnik Kraljevskog instituta za međunarodne odnose u Londonu o krizi na Kosovu

Promocija hrvatskog izdanja brošure "Europska unija u 10 lekcija"
Per Vinther: Prirodni partner Hrvatske je EU, a ne Amerika

Suđenje Šakiću: Jučer svjedočio Ljubomir Šarić
U logoru 3C bilo je i kanibalizma

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Suđenje Kordiću i Čerkezu: Zasad traje tajni proces u Haagu
Svi svjedoci optužbe protiv Darija Kordića i Čerkeza su zaštićeni

Dario Kordić na suđenju DEN HAAG - Namjera suda u svakom slučaju nije pretvoriti suđenje Dariu Kordiću i Mariu Čerkezu u tajno suđenje - rekao je Jim Landale, glasnogovornik Suda, komentirajući činjenicu da je tužitelj Geofrey Nice zatražio zaštitu svih svjedoka koje je pozvao u prvom krugu svjedočenja protiv Daria Kordića.

Iako se pri uvodnoj riječi tužitelja spominjao broj od 40 do 60 svjedoka od ukupno oko 370 koji bi mogli svjedočiti protiv Kordića, tužiteljstvo je na izričito traženje novinara o broju pozvanih i zaštićenih svjedoka odlučilo ne specificirati broj svjedoka koje misli pozvati, kao niti broj za koliko od njih namjerava tražiti zaštitu.

Tijekom izlaganja uvodne riječi, na početku suđenja u ponedjeljak, predsjedatelj Sudskoga vijeća u postupku protiv Kordića i Čerkeza, sudac Richard May, ironično je upitao tužitelja postoji li ijedan svjedok među pozvanima za kojega nije zatražio zaštitu. Tužitelj Geofrey Nice samo se osmjehnuo i kratko rekao: - Na žalost, bojim se da ne. Prva dva svjedoka koji su se nakon toga pojavili pred sudom imali su maksimalni stupanj zaštite, potpuno zatvorenu sjednicu.

Zatvoreno suđenje?

No, postoje i druge mjere zaštite svjedoka kojima se Sud koristi a koje ipak omogućavaju javnosti da nazoči svjedočenjima. To su razni stupnjevi zaštite svjedoka kao što je promjena glasa, skrivanje lica, korištenje pseudonima i slično. - Zaštita svjedoka je iznimka predviđena Statutom - kaže Goran Mikuličić, branitelj Maria Čerkeza. - U pravilu, suđenja su javna i kao takva su predviđena Statutom. Obrana nema ništa protiv toga da se svjedocima žrtvama pruži sva moguća zaštita, no ne i javnim osobama koje obavljaju javne dužnosti. One imaju i svoju odgovornost pri obavljanju te dužnosti pa bi bilo u redu da, ako nisu osobno pogođene djelom radi kojega se vodi postupak, dakle izravne žrtve, nemaju taj stupanj zaštite - istaknuo je Mikuličić.

Inače, iako je Kordićev brojni tim odvjetnika, sedam odvjetnika od kojih je četvero Amerikanaca, prilično distanciran od javnosti i novinara, nezadovoljstvo takvim početkom suđenja je primjetno. Oni se jednostavno plaše da će suđenje biti zatvoreno, što bi se moglo i dogoditi.

U tom slučaju, javnost u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini zaista ne bi znala kojim dokazima tužitelj misli dokazati Kordićevu odgovornost za progon Muslimana, za što je optužen. Suočen s tim Jim Landale je rekao kako obrazloženje sudske odluke, bez obzira na to je li riječ o zaštićenom identitetu svjedoka, u svakom slučaju donosi argumente i tvrdnje iznesene pri svjedočenju kao i mišljenje sudaca o vrijednosti svakog pojedinog dokaza...

Boris Vlašić