16.04.1999, petak
Klik za veliku naslovnicu

Hrvatsku metropolu jučer zahvatio val radničkog nezadovoljstva
Demonstranti nadmudrili policiju

Protestni marš radnika drvne i papirne industrije
Uz jaku policijsku pratnju petsto radnika drvne industrije prodefiliralo Zagrebom

Sjednica Vlade: Jučer najavljeno uvođenje reda u cijene komunalnih usluga
Inspektor Jordanić: Zabranit ćemo poslovanje svima koji zapošljavaju radnike na crno

Miljenko Marinović, voditelj operativne jedinice za nadzor Benkovac i poštanskog ureda HPT-a
Zapečatili su mi stan jer sam istupio iz HDZ-a i prešao u HSLS

Rebelens proračuna: Stručnjaci Instituta za javne financije analizirali ovogodišnji proračun Vlade RH
Čak 37 posto proračunskog novca prolazi kroz Ministarstvo financija, MORH i MUP

U sjeni ratnog okružja: Dubrovnik najveći stradalnik
Zbog Kosova štete veće od 30 milijuna dolara

Suđenje Kordiću i Čerkezu: Zasad traje tajni proces u Haagu
Svi svjedoci optužbe protiv Darija Kordića i Čerkeza su zaštićeni

Žarko Andrić, zamjenik Tihomira Blaškića za djelatni sastav HVO-a srednja Bosna
Ne priznajem sud u Haagu!

Razgovor s Krstom Cviićem
Znanstveni suradnik Kraljevskog instituta za međunarodne odnose u Londonu o krizi na Kosovu

Promocija hrvatskog izdanja brošure "Europska unija u 10 lekcija"
Per Vinther: Prirodni partner Hrvatske je EU, a ne Amerika

Suđenje Šakiću: Jučer svjedočio Ljubomir Šarić
U logoru 3C bilo je i kanibalizma

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Protestni marš radnika drvne i papirne industrije
Uz jaku policijsku pratnju petsto radnika drvne industrije prodefiliralo Zagrebom

Ogorčeni radnici u potrazi za svojim pravima ZAGREB - Središnjim gradskim ulicama i trgovima i na Trgu Francuske Republike jučer je vladala sindikalna scenografija.

Prosvjednici su cijelim putem od Krešimirova trga preko Trga velikana pa Ulicom Račkog, Jurišićevom, do Trga bana Jelačića i Ilicom do Trga Francuske Republike zvučnu kulisu upotpunjavali zviždanjem iz zviždaljaki, a na transparentima je, između ostaloga, stajalo: "Ne tjerajte nas na ulicu", "Hoćemo naših deset plaća", "Dužni ste nam osigurati posla", "Što to vrijedi kada nam sada uzimaju Hrvati", "Kad imaš sve ne vidiš ništa, kad nemaš ništa vidiš sve", ali pojavio se i jedan uljez i očajna nada, kako su ga nazvali sami prosvjednici - "Vlada je naša nada".

Radnici - čiju su većinu činili zaposleni u tri tvrtke koje su trenutačno u najtežoj situacija: Suvenir Sirač, Tvornica papira Rijeka, Drvna industrija Papuk Pakrac - okupili su se pred sjedištem SSSH na Krešimirovu trgu, odakle su se uputili prema Trgu Francuske Republike. Prosvjednike pratilo je mnogo policajaca.

Čemu toliko policije?

Na Trg Francuske Republike stiglo je oko pet stotina radnika tražeći da se riješe nagomilani problemi u odnosima drvne i papirne industrije i Javnog poduzeća Hrvatske šume i osigura povećanje plaća zaposlenima u toj grani. Na Trgu ih je dočekalo još nekoliko desetina policajaca te ješ nekoliko desetaka koji su se razmjestili po obližnjim ulicama i kafićima. Poslije je policiji stiglo i pojačanje u nekoliko policijskih kombija.

Prosvjednici koji su mirno slušali govornike rezignirano su komentirali toliki broj policajaca: - Da tako revnosno naganjaju lopove koji su nas opljačkali ne bismo danas ovdje bili, a imali bismo i nešto za jesti - rekla je jedna radnica iz Rijeke. Predsjednik Sindikata drvne i papirne industrije Franjo Janeš istaknuo je da drvno-prerađivačkoj industriji prijeti posvemašnje osiromašenje, ali da bi se uz samo malo dobre volje to moglo popraviti.

Smanjite poreze

- Da bi se to postiglo prije svega treba smanjiti poreze, smanjiti cijene energenata, riješiti neadekvatan odnos Ministarstva obnove prema proizvođačima drvne industrije s ciljem podizanja ukupne likvidnosti i omogućavanja redovitosti u isplati plaća, te se moraju žurno nastaviti započeti procesi saniranja pojedinih tvrtki - rekao je Janeš.

Glavni tajnik SSSH Vitomir Begović poručio je da radniku treba rada i kruha. - Poručujemo onima koji vladaju da čuvaju državu od kriminala, a mi smo prosvjedima ponovno osvojili trgove - rekao je Begović. Govornici su izrazili i žaljenje što se danas nisu okupili na Markovu trgu, gdje se sve stvari rješavaju...

Ivica Buljan