17.04.1999, subota
Klik za veliku naslovnicu

Ekskluzivni intervju iz Bruxellesa: Jamie Shea, glasnogovornik NATO-a
Morat ćemo od Kosova napraviti protektorat

Ekskluzivno: Eduard Leonidovič Kuzmin, novi veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj, u nastupnom intervjuu
Rusija je spremna upotrijebiti nuklearno naoružanje u zaštiti dostojanstva nacije

Ivica Ropuš, glasnogovornik HDZ-a
Oporba prekida bojkot Sabora

Pavao Miljavac i William Montgomery posjetili Glavni stožer američkog zapovjedništva za Europu
SAD poštuje napredak Hrvatske u izgradnji demokratske vojske

Rekonstrukcija Vlade: Bivši ministar useljeništva o ukidanju svojeg resora
Marijan Petrović: Da bih državi uštedio novac putovao sam ekonomskom klasom

Tvornica duhana Rovinj kukpila novih 10,9 posto dionica TDZ-a
BAT neće uložiti 17 milijuna DEM u Zadar jer je TDR kupio kontrolni paket dionica

Čelnici Udruge seljaka Đakovštine inicirali su smjenu predsjednika Udruge seljaka Slavonije i Baranje
Antun Laslo: Samo su Matija Brlošić i Slavko Novaković protiv mene

Sjednica Uprave HRT-a o financijskom stanju kuće
HTV otkazuje suradnju vanjskim suradnicima i umirovljenicima

Intervju: Ministar zdravstva prof.dr. Željko Reiner
O Sveučilišnoj bolnici, krizi u zdravstvu i dugovima HZZO-a prema ljekarnama

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Ekskluzivno: Eduard Leonidovič Kuzmin, novi veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj, u nastupnom intervjuu
Rusija je spremna upotrijebiti nuklearno naoružanje u zaštiti dostojanstva nacije

Eduard Leonidovič Kuzmin Novi ruski veleposlanik u Republici Hrvatskoj, Eduard Leonidovič Kuzmin, predao je 30. ožujka vjerodajnice predsjedniku Tuđmanu. Time je ne samo službeno stupio na svoju dužnost, već je prekinuo razdoblje od gotovo pola godine tijekom kojeg Rusija u našoj zemlji nije imala svog opunomoćenog veleposlanika. To je bio i povod prvom pitanju koje smo uputili 58-godišnjem Eduardu Leonidoviču, koji je za prvo medijsko predstavljanje hrvatskoj javnosti odabrao Jutarnji list.

Zašto je postupak vašeg službenog imenovanja na dužnost veleposlanika u Hrvatskoj tako dugo trajao?

- Zadržavanje s imenovanjem ruskog veleposlanika nikako nije povezano s nekim nijansama u politici Rusije prema Hrvatskoj ili u politici Hrvatske prema Rusiji. Odlazak mojeg prethodnika, gosp. Sinkeviča, bio je neočekivan, nakon što je sam iz zdravstvenih razloga zatražio razrješenje od dužnosti. Hitno je trebalo naći novoga veleposlanika, a u Rusiji svaku kandidaturu veleposlanika mora odobriti kolegij ministarstva vanjskih poslova, Državne dume i predsjedničke administracije. Ta proceura traje oko dva mjeseca, a poslije sam čekao da Hrvatska odobri moje imenovanje.

Kako Rusija ocjenjuje sadašnje odnose među našim državama i kako se odnosi prema Hrvatskoj?

- Ako razmotrimo naše odnose u posljednjih nekoliko godina možemo sa sigurnošću reći da se stalno razvijaju, da su u stalnom usponu. Naravno, to ne znači da smo mi njima potpuno zadovoljni i da se oni ne mogu još više razvijati na svim područjima. Rusko-hrvatski politički odnosi, čiji nam je razvoj prioritetan, nisu ni vedri niti idealni. Primjerice, u susjedstvu se vodi rat i naše zemlje, kako je poznato, po tom pitanju imaju različita stajališta. Postoje i druga pitanja o kojima se moramo dogovarati i u njihovu rješavanju aktivnije surađivati. U našim je odnosima uspostavljen mehanizam konzultacija, koji je vrlo važan za diplomatske odnose. Tako su tijekom prošle godine u Zagrebu boravili tadašnji ministar vanjskih poslova Jevgenij Primakov, njegov nasljednik na toj dužnosti Igor Ivanov i drugi naši vodeći diplomati, a ove godine mi u Moskvi očekujemo jednog od zamjenika vašeg ministra kako bi nastavili uzajamne konzultacije. Dakle, zajedno imamo na čemu raditi. Osim toga, u svijetu ne postoje dvije zemlje koje nemaju međusobnih problema. Ruska Federacija Hrvatsku smatra suverenom i demokratskom, prijateljskom državom. Znamo da ona želi ući u Europsku zajednicu i za takvu želju imamo razumijevanja. Također znamo da bi Hrvatska htjela postati članicom NATO-a. Nama se to ne svida jer je Rusija u načelu protivnik njegova daljnjeg širenja, osobito zbog posljednjih događaja.

Kako vaše vodstvo ocjenjuje rezultate prvog službenog posjeta predsjednika Tuđmana Rusiji krajem prošle godine?

- Moskva rezultate državnog posjeta predsjednika Tudmana ocjenjuje iznimno dobrim. Ovom bih prigodom želio, prije svega, istaknuti Deklaraciju o prijateljskim odnosima među našim zemljama i razvoju međusobne suradnje, koja za tog posjeta potpisana. Do tada smo takav politički dokument od bivših jugoslavenskih republika imali samo s Makedonijom. Ta deklaracija stvara političku osnovu, konstrukciju na koju se moraju nadograđivati naši odnosi. U njoj se potvrđuju načela kojima će se Rusija i Hrvatska voditi u svojim odnosima, kao i uzajamna spremnost na politički dijalog i suradnju u međunarodnoj političkoj areni. Deklaracija je jak stimulans za razvoj naših odnosa na svim područjima, koji su takoder tijekom tog posjeta konkretizirani. Ukupno je potpisano još osam ugovora i memoranduma, koji obuhvaćaju vrlo mnogo područja suradnje, od zračnog i cestovnog prometa, kulturnih veza, gospodarske i vojno-tehničke suradnje, do borbe s prirodnim katastrofama...

Jelena Jurišić