17.04.1999, subota
Klik za veliku naslovnicu

Ekskluzivni intervju iz Bruxellesa: Jamie Shea, glasnogovornik NATO-a
Morat ćemo od Kosova napraviti protektorat

Ekskluzivno: Eduard Leonidovič Kuzmin, novi veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj, u nastupnom intervjuu
Rusija je spremna upotrijebiti nuklearno naoružanje u zaštiti dostojanstva nacije

Ivica Ropuš, glasnogovornik HDZ-a
Oporba prekida bojkot Sabora

Pavao Miljavac i William Montgomery posjetili Glavni stožer američkog zapovjedništva za Europu
SAD poštuje napredak Hrvatske u izgradnji demokratske vojske

Rekonstrukcija Vlade: Bivši ministar useljeništva o ukidanju svojeg resora
Marijan Petrović: Da bih državi uštedio novac putovao sam ekonomskom klasom

Tvornica duhana Rovinj kukpila novih 10,9 posto dionica TDZ-a
BAT neće uložiti 17 milijuna DEM u Zadar jer je TDR kupio kontrolni paket dionica

Čelnici Udruge seljaka Đakovštine inicirali su smjenu predsjednika Udruge seljaka Slavonije i Baranje
Antun Laslo: Samo su Matija Brlošić i Slavko Novaković protiv mene

Sjednica Uprave HRT-a o financijskom stanju kuće
HTV otkazuje suradnju vanjskim suradnicima i umirovljenicima

Intervju: Ministar zdravstva prof.dr. Željko Reiner
O Sveučilišnoj bolnici, krizi u zdravstvu i dugovima HZZO-a prema ljekarnama

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Tvornica duhana Rovinj kukpila novih 10,9 posto dionica TDZ-a
BAT neće uložiti 17 milijuna DEM u Zadar jer je TDR kupio kontrolni paket dionica

ZAGREB - Ulaganje 17 milijuna maraka British American Tobacca u Tvornicu duhana Zadar ponovno je dovedeno u pitanje zbog postupka Tvornice duhana Rovinj i Hrvatskog fonda za privatizaciju. TDR je kupio još 10,9 posto dionica TDZ-a, ovaj put od Croatia osiguranja, a preko brokerske kuće Auktor. Budući da je TDR do sada otkupio oko 14 posto dionica TDZ-a, a tvrdi se i više, s novih 10,9 posto rovinjska bi tvrtka stekla kontrolni paket dionica i tako ograničila BAT u budućem upravljanju TDZ-om. S druge strane, HFP je raskinuo nekoliko ugovora s malim dioničarima TDZ-a zbog neplaćanja, čime je vlasnički udio BAT-a smanjen sa 56 na 54 posto.

Zbog toga BAT ozbiljno razmišlja o povlačenju iz Hrvatske, iako je ulaganje te svjetski poznate duhanske kompanije trebalo verificirati još samo na dioničarskoj skupštini u svibnju. Predstavnici BAT-a bili su u Zadru u utorak i srijedu, očekujući da će se Vlada uključiti u rješavanje tog problema. Međutim, nisu dobili povratnu informaciju te su se vratili u London gdje će se u ponedjeljak održati sastanak na kojem se očekuje konačna odluka. Da je odustajanje BAT-a od ulaganja vrlo vjerojatno potvrdio nam je i Josip Pino Petani, predsjednik Udruge malih dioničara TDZ-a.

Rat nedopuštenim sredstvima

Nakon što su se pojavile informacije o novom otkupu dionica TDZ-a od strane TDR-a, reagirala je samo Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja. Na jučer održanoj sjednici, Savjet Agencije predložio je donošenje hitne mjere kojom se TDR-u zabranjuje svako daljnje stjecanje dionica TDZ-a do okončanja postupka ocjene koncentracije. Kako kupoprodaja 10,9 posto dionica nije javno provedena, rovinjskoj tvornici je naređeno da bez odgode obavijesti Agenciju je li stekla dionice koje je Croatia osiguranje imalo u TDZ-u.

No, već i potez Agencije naslućuje da je TDR doista kupio te dionice i tako nastavio duhanski rat nedopuštenim sredstvima. Naime, nakon što je rovinjska tvrtka kupila lani Tvornicu duhana Zagreb, Agencija je obvezala TDR da je mora unaprijed izvijestiti o svakoj novoj namjeri kupnje dionica u duhanskoj industriji. No, TDR nije poštovao odluku Agencije, već je prije dva mjeseca krenuo u otkup dionica zadarske tvornice nakon što je BAT iskazao svoje zanimanje za nju. Zbog stjecanja tih dionica, Agencija je pokrenula postupak ocjene koncentracije, ali i prije nego što je postupak završen, rovinjska tvrtka napravila je novi prekršaj otkupom dionica TDZ-a od Croatia osiguranja.

U međuvremenu, TDR je isposlovao i odgodu izvanredne dioničarske skupštine TDZ-a koja se trebala održati krajem travnja i na kojoj je trebala biti potvrđena odluka o povećanju temeljnog kapitala zadarske tvornice, čime bi BAT definitivno postao njezin većinski vlasnik...

Nikola Jelić i Vedran Vidučić