18.03.1999, četvrtak
Klik za veliku naslovnicu

24 sata drame na HRT-u nakon izbora urednice
Marija Peakić-Mikuljan ponudila pa povukla ostavku: sad ostavku nudi direktor

Doministar MUP-a Federacije BiH izvan životne opasnost
FBI istražuje atentat na Jozu Leutara

Privatizacija hrvatske telefonije
Deutsche Telekom spreman kupiti 25 posto Hrvatskih telekomunikacija?

Komisija za izborni zakon predlaže uvođenje proporcionalnog sustava
Hrvatska u deset izbornih jedinica

Suđenje zapovjedniku Jasenovca Dinku Šakiću
Svjedok Dragan Roller: Dok je Šakić bio zapovjednik logoraše su mučili, vješali i

Sporni poslovi Vlade i bivšeg direktora ACY-ja
MORH prodao Gozdeckom zemljište Grada Umaga

Konferencija za novinare hrvatskog ministra vanjskih poslova
Granić: Zbog atentata na Leutara cijeli je Dayton u pitanju

Razgovor: Željko Malević, predsjednik Foruma za selo i poljoprivredu SDP-a
Glasovi seljaka odlučuju izbore

Predlažu se niže plaće za Predsjednika, ministre i zastupnike
HSS uputio Saboru prijedlog o smanjenju Tuđmanove plaće

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Doministar MUP-a Federacije BiH izvan životne opasnost
FBI istražuje atentat na Jozu Leutara

FBI istrazuje mjesto nesrece ZAGREB - Hoće li se svi dužnosnici HDZ-a BiH povući iz svih tijela Federacije BiH u znak prosvjeda zbog atentata na Jozu Leutara, bit će odlučeno danas poslijepodne na sjednici Predsjedništva HDZ-a BiH u Sarajevu.

Na sjednici će biti svi HDZ-ovi federalni dužnosnici, rekao nam je Tihomir Begić, savjetnik člana predsjedništva BiH Ante Jelavića. Na bojkot svih federalnih i državnih dužnosti u utorak je pozvala Hvidra, a Jelavić je u posljednji trenutak otkazao sastanak s članom Predsjedništva BiH Alijom Izetbegovićem.

Zbog današnje sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH neće biti održana ni redovita sjednica Vlade Federacije u Mostaru, a otkazan je i Forum Federacije, prethodno najavljen za petak.

Američki veleposlanik u BiH Richard Kauzlarich odgodio je za srijedu najavljeni posjet Županiji zapadnohercegovačkoj, zbog novonastale situacije u državi nakon atentata na federalnog doministra policije Jozu Leutara. Iz američkog veleposlanstva u Sarajevu stigla je obavijest da Kauzlarich svoj posjet odgađa za nekoliko dana jer je SAD-u stalo da se što prije razriješi atentat.

Ministarstvo unutarnjih poslova BiH obavijestilo je javnost da nastavlja poduzimati intenzivne istražne radnje o eksploziji vozila. Federalno ministarstvo izrazilo je posebnu zahvalnost vladi SAD koja je omogućila da se u istražne radnje u vezi s tim događajem uključe i specijalni agenti Federalnog istražnog ureda (FBI).

Sarajevski Dnevni Avaz jučer je prenio ocjenu neimenovanog stručnjaka kako je u motor vozila postavljen eksploziv koji se aktivira daljinskim upravljačem. Naprava je mogla biti aktivirana s udaljenosti od jednoga kilometra, no najvjerojatnije je to učinjeno s najviše 200 metara, odakle počinitelj mogao vidjeti cilj.

Stručnjak je procijenio kako je sigurno riječ o profesionalcu. Eksploziv u službeno vozilo federalnog MUP-a morao je biti postavljen brzo i gotovo sigurno je to učinjeno pomoću magneta.

U priopćenju nakon otkazanog sastanka s Jelavićem, koji je za atentat optužio bošnjački vrh, Izetbegović sa žaljenjem konstatira kako je napad na zamjenika federalnog ministra unutarnjih poslova unaprijed i bez ikakvih dokaza okvalificiran kao politički akt, "iako ima mnogo indicija koje upozoravaju na nosioce organiziranog kriminala kao moguće inicijatore tog zločinačkog djela".

Izetbegović također ocjenjuje kako su taj tragični događaj neke snage nesklone Bosni i Hercegovini iskoristile kao otvoreni poziv na razbijanje Federacije BiH i Daytonskog mira u cjelini.

Stranka demokratske akcije Hrvatske (SDAH) i Hrvatska socijalno liberalna stranka (HSLS) osudile su jučer u Zagrebu atentat na Jozu Leutara, zamjenika ministra unutarnjih poslova Federacije BiH...

V. Bilić, R. Bubalo, G. Knezović i S. Pavić