18.03.1999, četvrtak
Klik za veliku naslovnicu

24 sata drame na HRT-u nakon izbora urednice
Marija Peakić-Mikuljan ponudila pa povukla ostavku: sad ostavku nudi direktor

Doministar MUP-a Federacije BiH izvan životne opasnost
FBI istražuje atentat na Jozu Leutara

Privatizacija hrvatske telefonije
Deutsche Telekom spreman kupiti 25 posto Hrvatskih telekomunikacija?

Komisija za izborni zakon predlaže uvođenje proporcionalnog sustava
Hrvatska u deset izbornih jedinica

Suđenje zapovjedniku Jasenovca Dinku Šakiću
Svjedok Dragan Roller: Dok je Šakić bio zapovjednik logoraše su mučili, vješali i

Sporni poslovi Vlade i bivšeg direktora ACY-ja
MORH prodao Gozdeckom zemljište Grada Umaga

Konferencija za novinare hrvatskog ministra vanjskih poslova
Granić: Zbog atentata na Leutara cijeli je Dayton u pitanju

Razgovor: Željko Malević, predsjednik Foruma za selo i poljoprivredu SDP-a
Glasovi seljaka odlučuju izbore

Predlažu se niže plaće za Predsjednika, ministre i zastupnike
HSS uputio Saboru prijedlog o smanjenju Tuđmanove plaće

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Sljedeća vijest

24 sata drame na HRT-u nakon izbora urednice
Marija Peakić-Mikuljan ponudila pa povukla ostavku: sad ostavku nudi direktor

Marija Peakić-Mikuljan ZAGREB - Ivica Vrkić, direktor HRT-a, priprema se, prema našim informacijama, podnijeti ostavku jer ne želi trpjeti pritisak nove glavne urednice Marije Peakić-Mikuljan, koja je već drugog dana svog mandata zaprijetila ostavkom ako ne bude imenovana i u Upravu HRT-a.

Jučer, nakon što je urednica Peakić-Mikuljan poslala priopćenje za javnost u kojemu piše da ne može prihvatiti mjesto glavne urednice jer nisu ispunjeni svi njezini zahtjevi, direktor Vrkić, kako doznajemo, najavio je predsjedniku Tuđmanu da će podnijeti ostavku jer ne želi popustiti pred ucjenama.

Potom su s Vrkićem nekoliko puta razgovarali najbliži suradnici predsjednika Tuđmana, pokušavajući ublažiti skandal koji potresa državni vrh. Ipak, Vrkić je jučer prijepodne, usred radnog tjedna, demonstrativno napustio svoj ured na Prisavlju i otputovao kući u Osijek. Pokušali smo dobiti i njegovu izjavu, no, kako nam je tijekom poslijepodneva rekla njegova kći, "osjeća se loše i zamolio je da ga se ne uznemirava". Uz njezino dopuštenje, Vrkića smo za izjavu htjeli zamoliti i navečer ali nam je zatim rečeno da je u Aljmašu gdje će prenoćiti.

Naši sugovornici iz HDZ-a pretpostavljaju da Vrkić nije spreman na nove kompromise te da nipošto neće udovoljiti želji M. Peakić-Mikuljan. Već to što je pristao da je na sjednici Vijeća HRT-a predstavi kao najpogodniju kandidatkinju za mjesto glavne urednice HTV-a, tvrde, bio je za njega prevelik ustupak. Jer ni on, kao uostalom ni mnogi u HDZ-u, nisu bili za to da M. Peakić-Mikuljan preuzme Televiziju.

Nudili su predsjedniku Tuđmanu niz kandidata: Mariju Nemčić, Gorana Milića, Hloverku Novak-Srzić, Tomislava Ladana, Miroslava Lilića i druge. No, dr. Tuđman na posljetku se odlučio upravo za M. Peakić-Mikuljan, za koju su se zauzeli Zlatko Canjuga i Obrad Kosovac.

Kad je primio molbu M. Peakić-Mikuljan, Vrkić se neugodno iznenadio jer je u njoj bio neočekivani ultimatum. Vrkić se, navodno, odmah obratio Zlatku Canjugi, predsjedniku Vijeća HRT-a, i pitao ga otkud sada zahtjev da se M. Peakić-Mikuljan stavi u Upravu kad o tome nije bilo dogovora u stranci.

Bilo je to uoči same sjednice Vijeća HRT-a. Vrkić, navodno, nije uopće htio predložiti M. Peakić-Mikuljan prije nego što se razjasni taj nesporazum. Canjuga ga je tada umirio rekavši mu da zanemari taj ultimatum. Obećao mu je, navodno, da će sam riješiti problem s Marijom Peakić-Mikuljan. Ipak, Canjuga to nije riješio, izabran je novi član Uprave, a Peakić-Mikuljan najavila je ostavku.

Jučer poslijepodne, kada je već bilo očito da bi kriza na Televiziji mogla prerasti u novi unutarstranački rat, Z. Canjuga pozvao je hitno na razgovor M. Peakić-Mikuljan i tražio od nje da odustane od ostavke. Glavna urednica na to je pristala samo uz uvjet da je Nadzorni odbor ipak naknadno imenuje za članicu Uprave.

Konačni je dogovor Canjuge i M. Peakić-Mikuljan, prema našim informacijama, da ona zamrzne ostavku do sljedeće sjednice Nadzornog odbora. To, dakle, znači kako Canjuga očekuje od direktora Vrkića da popusti i ipak stavi glavnu urednicu u Upravu. Međutim, Vrkićevi suradnici tvrde da to ne dolazi u obzir.

Procjenjuje se, dakle, da će direktor Vrkić, koji se ignoriranjem ultimatuma M. Peakić-Mikuljan zapravo suprotstavio predsjedniku Tuđmanu, morati otići s Televizije...

Nino Đula