18.03.1999, četvrtak
Klik za veliku naslovnicu

24 sata drame na HRT-u nakon izbora urednice
Marija Peakić-Mikuljan ponudila pa povukla ostavku: sad ostavku nudi direktor

Doministar MUP-a Federacije BiH izvan životne opasnost
FBI istražuje atentat na Jozu Leutara

Privatizacija hrvatske telefonije
Deutsche Telekom spreman kupiti 25 posto Hrvatskih telekomunikacija?

Komisija za izborni zakon predlaže uvođenje proporcionalnog sustava
Hrvatska u deset izbornih jedinica

Suđenje zapovjedniku Jasenovca Dinku Šakiću
Svjedok Dragan Roller: Dok je Šakić bio zapovjednik logoraše su mučili, vješali i

Sporni poslovi Vlade i bivšeg direktora ACY-ja
MORH prodao Gozdeckom zemljište Grada Umaga

Konferencija za novinare hrvatskog ministra vanjskih poslova
Granić: Zbog atentata na Leutara cijeli je Dayton u pitanju

Razgovor: Željko Malević, predsjednik Foruma za selo i poljoprivredu SDP-a
Glasovi seljaka odlučuju izbore

Predlažu se niže plaće za Predsjednika, ministre i zastupnike
HSS uputio Saboru prijedlog o smanjenju Tuđmanove plaće

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Privatizacija hrvatske telefonije
Deutsche Telekom spreman kupiti 25 posto Hrvatskih telekomunikacija?

Ivica Mudrinic ZAGREB - Deutsche Telecom, jedna od najvećih telekomunikacijskih kompanija u Europi, najizgledniji je kupac 25 posto dionica Hrvatskih telekomunikacija! Prema informacijama iz inozemnih financijskih krugova, njemačka investicijska banka Dresdner Kleinwort Benson, koju je hrvatska vlada izabrala za savjetnika u privatizaciji HT-a, stavila je Deutsche Telecom na prvo mjesto među devet zainteresiranih ulagača.

Kao što je poznato, tijekom natječaja za izbor financijskoga savjetnika u privatizaciji HT-a svaka banka-ponuđač predstavila je Vladi i potencijalne investitore.

Preko Dresdner Kleinwort Benson svoje zanimanje iskazalo je desetak europskih telekominikacijskih tvrtki, ali je Deutsche Telecom pri tome na prvom mjestu po većini kriterija. Štoviše, DT jedini ima najviše bodova po dva glavna kriterija: pokazao je najveće zanimanje za HT i strateški mu najviše odgovara HT.

Među ozbiljnijim konkurentima DT-a još su Telecom Italia, Swisscom i France Telecom, a ostali zainteresirani, poput španjolske Telefonice ili grčkoga OTE-a, nemaju izgleda za ulazak u hrvatski telekom.

Najvećim konkurentom, ipak, smatra se Telecom Italia. France Telecom mogao bi i sam odustati od borbe za dionice HT-a jer s Deutsche Telecomom ima svojevrsni džentlemenski dogovor da se ne pojavljuju istodobno u završnici međunarodnih tendera. Predstavnici Dresdner Kleinwort Bensona, doznajemo, već su obavili drugi krug kontakata sa zainteresiranim ulagačima.

Za mjesec dana, očekuje se, DKB će nastaviti razgovore samo s upravama kompanija koje ponovno iskažu najveće zanimanje za ulaganje u HT. Vođa projekta privatizacije HT-a Michael Phair sa suradnicima iz DKB bio je također i u Zagrebu do prije dva dana, a tijekom boravka u Hrvatskoj posjetio je i HT.

Deutsche Telecom potrudit će se da dobije to ulaganje, tvrde upućeni, i zbog situacije na njemačkom tržištu telekominkacija, koje je u posljednjih godinu dana potpuno liberalizirano. DT, koji je donedavno bio gotovo monopolist, našao se zbog toga u teškoj situaciji: u godinu dana izgubio je više od 20 posto svojih poslova u međugradskom i međunarodnom prometu. Samo MobilCom uzeo mu je devet posto tržišta...

Nikola Jelić