18.03.1999, četvrtak
Klik za veliku naslovnicu

24 sata drame na HRT-u nakon izbora urednice
Marija Peakić-Mikuljan ponudila pa povukla ostavku: sad ostavku nudi direktor

Doministar MUP-a Federacije BiH izvan životne opasnost
FBI istražuje atentat na Jozu Leutara

Privatizacija hrvatske telefonije
Deutsche Telekom spreman kupiti 25 posto Hrvatskih telekomunikacija?

Komisija za izborni zakon predlaže uvođenje proporcionalnog sustava
Hrvatska u deset izbornih jedinica

Suđenje zapovjedniku Jasenovca Dinku Šakiću
Svjedok Dragan Roller: Dok je Šakić bio zapovjednik logoraše su mučili, vješali i

Sporni poslovi Vlade i bivšeg direktora ACY-ja
MORH prodao Gozdeckom zemljište Grada Umaga

Konferencija za novinare hrvatskog ministra vanjskih poslova
Granić: Zbog atentata na Leutara cijeli je Dayton u pitanju

Razgovor: Željko Malević, predsjednik Foruma za selo i poljoprivredu SDP-a
Glasovi seljaka odlučuju izbore

Predlažu se niže plaće za Predsjednika, ministre i zastupnike
HSS uputio Saboru prijedlog o smanjenju Tuđmanove plaće

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Konferencija za novinare hrvatskog ministra vanjskih poslova
Granić: Zbog atentata na Leutara cijeli je Dayton u pitanju

Mate Granic ZAGREB - Napad na doministra Jozu Leutara jedan je od najvećih udaraca koji je do sada nanaesen daytonskom mirovnom procesu i Federaciji BiH. Republika Hrvatska pozvala je oba naroda na suzdržanost i daljnji rad na Federaciji, ali zbog nesigurnosti hrvatskog naroda na napad treba radikalno reagirati.

Mora se ići do kraja jer je cijeli Daytonski sporazum u pitanju, što su i Amerikanci shvatili te se uključili u istragu. Događaj je došao u najgore moguće vrijeme, ali uz oštru i promptnu istragu, kažnjavanje počinitelja i čvrsto određenje bošnjačkog vrha, nadamo se da možemo nastaviti započeti mirovni proces - naglasio je ministar Mate Granić na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Zamoljen za komentar optužbi hrvatskog člana Predsjedništva Ante Jelavića da je za napad odgovoran bošnjački vrh, Granić je rekao: - Mi trenutačno nemamo takvih podataka. Ja osobno ne znam kakvim podacima Jelavić raspolaže. Mi, predstavnici hrvatske države, očekujemo najstrožu odsudu tog čina od strane bošnjačkog vrha, kao i transparentunu istragu.

Upitan očekuje li bojkot hrvatskih zastupnika u zajedničkim tijelima Federacije BiH i kakve bi mogle biti posljedice tog bojkota, Granić je odgovorio da to pitanje treba postaviti Jelaviću.

- Ovaj događaj doista može biti prijeloman - potvrdio je. - Taj čin može biti korak prema razdvajanju, udaljavanju dviju strana u Federaciji, ali može biti i korak koji će dovesti do konačne svijesti o tome što znači stvarno provođenje sporazuma bez ikakvih "figa u džepu" dvaju naroda koji moraju biti jednakopravni i jednako se boriti protiv kriminala, korupcije i terorizma - istaknuo je Granić.

Na pitanje novinara putuje li predsjednik Tuđman u Ameriku, Granić je ponovio kako Predsjednik ima poziv hrvatskih iseljenika, ali "konkretan službeni poziv iz SAD-a još nije došao". Poziv za sastanak s Clintonom ovisi o ukupnim odnosima Hrvatske i SAD-a, odnosno o ispunjavanju američkih uvjeta. To su, nabrojao je Granić, provedba Daytonskog sporazuma, suradnja sa Sudom u Haagu i promjena izbornog zakona. Na pitanje hoće li Predsjednik ipak otputovati u SAD kako bi početkom travnja otvorio hrvatski konzulat u Chicagu, Granić je rekao da odluka o tome još nije donesena, ali da upravo Predsjednik odlučuje tko će biti u sastavu izaslanstva.

Govoreći o prioritetima hrvatske politike u sljedećem razdoblju, Granić je izvijestio kako bi pregovori s WTO-om trebali završiti do svibnja, da bi do jeseni Hrvatska postala član te organizacije. Ipak, na izravan upit novinara nisu li holywoodski producenti rješavanje problema HRT-ova reemitiranja njihovih serija u BiH uzdigli do uvjetovanja za ulazak Hrvatske u WTO, Granić je potvrdio da je takvih uvjetovanja bilo, kao i to da je Hrvatskoj početkom ožujka upućen novi demarš međunarodne zajednice u kojem se traži zabrana reemitiranja HRT-a u BiH...

Sanja Despot