28.03.1999, nedjelja
Klik za veliku naslovnicu

Srbi provode masovni teror nad civilnim stanovništvom
20.000 Albanaca pred istjerano iz kuća i natjerano na marš prema makedonskoj granici

Teći val zračnih udara iziavao paniku u glavnom gradu Jugoslavije
Iz pogođenih skladišta raketnog goriva pokraj Beograda šire se otrovni plinovi

Ekskluzivno iz NATO-ove baze u Avianu
Burne ovacije na uzletu aviona nadjačavaju glas pristiglih mirovnjaka

Posljedice bombardiranja najvećeg vojnog aerodroma u Jugoslaviji
Batajnica izvan upotrebe

Hakeri u ratu: S adrese news.beotel.yu na news grupi yu.forum.politika
Srpske priče na Internetu: "Javlja mi ortak s Banjice da je Avala gadno izrokana"

U iščekivanju izbora
Ivica Ropuš, glasnogovornik HDZ-a: Prije studenog neće biti izbora

Saborski zastupnici oporbe priželjkuju kraj Šeksove ere
Šeks je u Saboru suspendirao demokraciju

Ispovijest prostitutke (2)
Zagrepčanka Sandra, koja je operacijom postala žensko, progovara o svojim potresnim iskustvima: "Zbog prostituiranja, policajci u bivšoj državi tukli su me letvom u kojoj su bili čavli"

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Ekskluzivno iz NATO-ove baze u Avianu
Burne ovacije na uzletu aviona nadjačavaju glas pristiglih mirovnjaka

Španjolski piloti i njihovi potpisi na plakatu španjolske eskadrile AVIANO - Ne bojimo se ničega jer je cijeli naš život kontinuirana misija. Borimo se za pravednu stvar i letjet ćemo koliko treba jer je to naš način života i naše životno opredjeljenje - poručio je jedan američki pilot svojim roditeljima koji su ga ovih dana pokušali posjetiti u zračnoj bazi u Avianu. Iz sigurnosnih razloga američki bračni par nije se želio predstaviti, a prema njihovim riječima, i njima i vojnicima u bazi najstrože je zabranjeno davanje bilo kakvih informacija.

Ovih je dana u Avianu, malom mjestu sa samo oko 4000 stanovnika, nemoguće pronaći slobodnu sobu. Tamošnji hoteli i inače žive od gostiju zračne baze pa se na njihovim predvorjima mogu vidjeti razne fotografije pilota koji se na taj način zahvaljuju osoblju hotela. Specifični ratni turizam doveo je tamo ipak neočekivano veliki broj gostiju, među kojima, osim novinara, ima i roditelja te članova obitelji vojnika u bazi. Mnogi nisu žalili truda da dolete čak iz SAD-a kako bi u ovim danima bili što bliže svojim najmilijima.

Većina ih je zabrinuta i striktno se pridržavaju uputa da odbiju svaki razgovor o nastaloj situaciji. Ipak, u petak ujutro imali smo sreće kada je na recepciju jednog hotela u obližnjem Pordenoneu pristigla sredovječna plavokosa Amerikanka s prijateljicom. Prije nego što je uspjela kontaktirati sa svojim sinom u bazi, privoljeli smo je na kraći razgovor. Ugodan razgovor, na žalost, prekinut je kada joj se uspio javiti sin. Poruka je bila jasna: nikakve izjave, nikakva imena, potpuni "silenzio stampa".

- U bazu ne mogu pa ću današnji dan iskoristiti za posjet Veneciji - rekla nam je na rastanku Alice. Novinarima je u Avianu sve teže izvještavati o događanjima u zračnoj bazi. Dok su prvog dana diskriminirani bili samo novinari zemalja nečlanica NATO-a, kojima je zabranjen pristup bazi, od četvrtka je uveden još stroži režim prema kojem više ni novinari NATO-ovih zemalja ne mogu u bazu. Tako tijekom dana u kratki posjet smiju tek po tri novinara i jedan fotoreporter. U petak je tu sreću imao fotoreporter AP-a, a jučer fotograf Reutersa.

Novinarske ekipe i reportažna vozila mnogih TV stanica postavljeni su na poljskom putu koji presijeca njivu tik uz ogradu zračne baze. Tamo se broje avioni koji su poletjeli i razmjenjuju informacije koje na kapaljku cure iz baze. Konferenciju za novinare, koje je bila najavljena još za srijedu, nismo dočekali niti do subote. Jedine službene informacije objavljuju se u sjedištu NATO-a u Bruxellesu i u Napulju, gdje je sjedište Južnog krila NATO-a.

Kako se uobičajilo tijekom prvih triju dana akcije, središnji događaj dana su masovna polijetanja borbenih zrakoplova koja počinju u sumrak, nakon 18 sati. Tada se na cesti koja dijeli zračnu bazu od njive okuplja mnoštvo znatiželjnika s fotoaparatima i dalekozorima, koje policija bezuspješno pokušava rastjerati. Posebno im je teško zaustaviti jurnjavu mladića na Harley Davidsonima, koji su se uživjeli u "Top Gun" atmosferu i jurcaju oko zračne baze.

Nešto je uspješniji u eliminiranju neželjenih gostiju bio vlasnik njive na kojoj je ovih dana proklijala pšenica. On je u noći s četvrtka na petak rovokopačem iskopao duboki jarak između prometnice i oranice. Tako je privremeno onemogućio da se na tome mjestu odigra "mali ratni Woodstock". Naime, mnogi su već počeli podizati improvizirane šatore i sve što je potrebno da se noć probdije na otvorenom.

Iako su se u petak pojavile i prve antiratne skupine koje prikupljaju peticije za prestanak ratnih djelovanja, većina okupljenih su zaljubljenici u zrakoplovstvo kojima je to jedinstvena prilika da izbliza vide najnovija čuda ratne tehnike u akciji. Takvi čak nerijetko plješću prilikom polijetanja određenih tipova aviona...

Edi Jurković i Srđan Vrančić