28.03.1999, nedjelja
Klik za veliku naslovnicu

Srbi provode masovni teror nad civilnim stanovništvom
20.000 Albanaca pred istjerano iz kuća i natjerano na marš prema makedonskoj granici

Teći val zračnih udara iziavao paniku u glavnom gradu Jugoslavije
Iz pogođenih skladišta raketnog goriva pokraj Beograda šire se otrovni plinovi

Ekskluzivno iz NATO-ove baze u Avianu
Burne ovacije na uzletu aviona nadjačavaju glas pristiglih mirovnjaka

Posljedice bombardiranja najvećeg vojnog aerodroma u Jugoslaviji
Batajnica izvan upotrebe

Hakeri u ratu: S adrese news.beotel.yu na news grupi yu.forum.politika
Srpske priče na Internetu: "Javlja mi ortak s Banjice da je Avala gadno izrokana"

U iščekivanju izbora
Ivica Ropuš, glasnogovornik HDZ-a: Prije studenog neće biti izbora

Saborski zastupnici oporbe priželjkuju kraj Šeksove ere
Šeks je u Saboru suspendirao demokraciju

Ispovijest prostitutke (2)
Zagrepčanka Sandra, koja je operacijom postala žensko, progovara o svojim potresnim iskustvima: "Zbog prostituiranja, policajci u bivšoj državi tukli su me letvom u kojoj su bili čavli"

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Posljedice bombardiranja najvećeg vojnog aerodroma u Jugoslaviji
Batajnica izvan upotrebe

Napad na Batajnicu Pokušaj napada jugoslavenskih MiG-ova na američke trupe u Tuzli bio je dovoljan razlog da NATO-ovi zrakoplovi ponovno udare na Batajnicu, najači i najbolje branjeni vojni aerodrom u SRJ. Uništavajući preostale važne instalacije batajničkog aerodroma, osim smanjenja mogućnosti reagiranja protuzračne obrane, otklanja se i opasnost od eventualnih akcija odmazde tamošnjih aviona i helikoptera prema trupama NATO-a u BiH.

Prije početka sukoba na batajničkom aerodromu bili su stacionirani jedan lovački puk naoružan s avionima MiG-29 i MiG-21, jedna mješovita jurišna brigada u čijem su sastavu jurišni zrakoplovi GALEB G-4, Jastreb J-21 i helikoperi GAMA te mješovita zrakoplovna transportna brigada sastavljena od eskadrile za prijevoz saveznih dužnosnika, eskadrile transportnih zrakoplova An-26 i helikopterske eskadrile Mi-8.

Prema NATO-ovim izvještajima, od kojih su neki potvrđeni i videozaposima, na Batajnici su napadnuti objekti protuzračne obrane, skloništa i radionice za zrakoplove MiG-29 i MiG-21, skladišta naoružanja i goriva, remontni zavod i hangar eskadrile saveznih dužnosnika. Također je izvršen napada i na uzletno-slijetne staze, ali nema točnih podataka o razini razaranja. Za pretpostaviti je da su zrakoplovne snage SRJ razmjestile dio snaga na ostale aerodrome što je vjerojatno smanjilo gubitke. Međutim, izbacivanjem iz upotrebe najveće zrakoplovne baze, efikasnost jugoslavenskih jurišnih zrakoplova smanjuje se za 30 do 50 posto. Što se tiče lovačke protuzračne obrane, sposobnost je smanjena za 50 do 70 posto, a remontni kapaciteti, uključujući i razaranje tvornice UTVA Pančevo, uništeni su sto posto.

Prema do sada nepotvrđenim vjestima, jedan MiG-29 pogodila je krstareća raketa upravo kad je pokušavao uzletjeti. Koliko su uništena skladišta također nije objavljeno, ali visoki stupovi dima i sekundarne eksplozije iz smjera Batajnice govore o izravnim pogocima u spremišta goriva i ubojnih sredstava.

Stupanj razaranja nakon trećega dana napada moći će se točno utvrditi tek nakon što se raziđu niski oblaci i špijunski avion U-2 obavi snimanje terena. Za očekivati je da će NATO, u cilju održavanja dostignitih učinaka razaranja, povremeno napadati Batajnicu kako bi onemogućio Vojsci Jugoslavije popravak uništenih i oštećenih instalacija.

J. L.