28.03.1999, nedjelja
Klik za veliku naslovnicu

Srbi provode masovni teror nad civilnim stanovništvom
20.000 Albanaca pred istjerano iz kuća i natjerano na marš prema makedonskoj granici

Teći val zračnih udara iziavao paniku u glavnom gradu Jugoslavije
Iz pogođenih skladišta raketnog goriva pokraj Beograda šire se otrovni plinovi

Ekskluzivno iz NATO-ove baze u Avianu
Burne ovacije na uzletu aviona nadjačavaju glas pristiglih mirovnjaka

Posljedice bombardiranja najvećeg vojnog aerodroma u Jugoslaviji
Batajnica izvan upotrebe

Hakeri u ratu: S adrese news.beotel.yu na news grupi yu.forum.politika
Srpske priče na Internetu: "Javlja mi ortak s Banjice da je Avala gadno izrokana"

U iščekivanju izbora
Ivica Ropuš, glasnogovornik HDZ-a: Prije studenog neće biti izbora

Saborski zastupnici oporbe priželjkuju kraj Šeksove ere
Šeks je u Saboru suspendirao demokraciju

Ispovijest prostitutke (2)
Zagrepčanka Sandra, koja je operacijom postala žensko, progovara o svojim potresnim iskustvima: "Zbog prostituiranja, policajci u bivšoj državi tukli su me letvom u kojoj su bili čavli"

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Teći val zračnih udara iziavao paniku u glavnom gradu Jugoslavije
Iz pogođenih skladišta raketnog goriva pokraj Beograda šire se otrovni plinovi

Proturaketni divizion raketa SA-2 ‘Dvina’ kod Jakova BEOGRAD - Treći val napada na okolicu Beograda izazvao je pravu paniku među stanovnicima glavnoga grada SRJ. Zračni udar bio je najžešći po količini ispaljenih projektila, a plamen i posljedice eksplozija brojnih pogođenih skladišta izazvali su opravdani strah građana. Osiguravajući prolaz svojih zrakoplova prema aerodromu Batajnica, preciznim pogocima napadnuti su još nedirnuti položaj raketnog diviziona SA-2 "Dvina" nedaleko od Jakova i raketno-tehnički divizion pokraj Sremčice.

Preciznim pogocima u skladišta raketno-tehničkog diviziona protuzračnih sustava SA-2 pokraj Sremčice zapaljene su i iscurile visokootrovne komponente raketnoga goriva i oksidatora. Naime, za pogon drugog stupnja zastarjele rakete SA-2, koja je još 1960. godine oborila U-2, koristi se vrlo otrovno raketno gorivo mješavine od 50 posto dietilamina ili trietilamina te 50 posto ksilitida. Stručnjaci koji su radili na tim sustavima tvrde da gorivo ima karakteristike nervnoga bojnog otrova i smrtonosno je za ljude.

Kao oksidator koji omogućava izgaranje raketnoga goriva koristi se mješavina dušične kiseline, dušičnog četverooksina i infibitora. Nije poznato koliko je goriva i oksidatora izgorjelo, koliko je otišlo u zrak a koliko u zemlju. Kada se jugo-vojska povlačila iz Slovenije i Hrvatske, sa sobom je odvezla i velike količine goriva i oksidatora. Pretpostavlja se da je dio toga, uz rezerve goriva za cijelu raketnu brigadu, neadekvatno bio smješten i u okolici Sremčice.

Veliki požar koji je izbio u lipovačkoj šumi to na neki način i potvrđuje. Stupanj kontaminacije zraka i podzemnih voda oko sada već bivšeg skladišta goriva također je nepoznat. Da posljedice za okolno stanovništvo mogu biti pogubne, potvrđuju i upute koje su pučanstvu slane preko sredstava javnog priopćavanja. Preporučavalo se disanje kroz krpe namočene otopinom sode bikarbone. Ništa manje nisu bili opasni ni napadi na raketne položaje SA-2 u okolici Jakova, Obrenovca, Mladenovca i Smedereva. Sve rakete na položajima oko Beograda napunjene su gorivom, a u bojevu kompletu svakog diviziona je i 20-ak tona visokotoksičnih tvari. Mnoga skladišta ubojitih sredstava razmještena su u naseljene dijelove Beograda.

Gorjela su skladišta goriva i streljiva gardijske brigade na Topčideru i mnogim drugim naseljima u beogradskoj okolici. Posljedice sulude politike svoga predsjednika i nebrige za vlastite građane stanovništvo glavnoga grada osjećat će godinama nakon prestanka zračnih udara NATO-a. Zato i ne čudi da su upravo raketama punjenim otrovnim gorivom ne tako davno gađani Livno, Bihać i Cazin.

J. L.