28.03.1999, nedjelja
Klik za veliku naslovnicu

Srbi provode masovni teror nad civilnim stanovništvom
20.000 Albanaca pred istjerano iz kuća i natjerano na marš prema makedonskoj granici

Teći val zračnih udara iziavao paniku u glavnom gradu Jugoslavije
Iz pogođenih skladišta raketnog goriva pokraj Beograda šire se otrovni plinovi

Ekskluzivno iz NATO-ove baze u Avianu
Burne ovacije na uzletu aviona nadjačavaju glas pristiglih mirovnjaka

Posljedice bombardiranja najvećeg vojnog aerodroma u Jugoslaviji
Batajnica izvan upotrebe

Hakeri u ratu: S adrese news.beotel.yu na news grupi yu.forum.politika
Srpske priče na Internetu: "Javlja mi ortak s Banjice da je Avala gadno izrokana"

U iščekivanju izbora
Ivica Ropuš, glasnogovornik HDZ-a: Prije studenog neće biti izbora

Saborski zastupnici oporbe priželjkuju kraj Šeksove ere
Šeks je u Saboru suspendirao demokraciju

Ispovijest prostitutke (2)
Zagrepčanka Sandra, koja je operacijom postala žensko, progovara o svojim potresnim iskustvima: "Zbog prostituiranja, policajci u bivšoj državi tukli su me letvom u kojoj su bili čavli"

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Saborski zastupnici oporbe priželjkuju kraj Šeksove ere
Šeks je u Saboru suspendirao demokraciju

Vladimir Šeks ZAGREB - Hrvatski državni sabor, iako ne i formalno, praktično je pod suspenzijom otkako potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks zamjenjuje bolesnog predsjednika Sabora Vlatka Pavletića. To je ocjena saborskoga zastupnika PGS-a Nikole Ivaniša, s kojom se slažu mnogi oporbeni zastupnici. Gotovo su jedinstveni u ocjeni da je rad Sabora posljednjih mjeseci izuzetno loš, a mnogi čak s nestrpljenjem očekuju povratak Vlatka Pavletića. Njegov zamjenik Vladimir Šeks, smatraju mnogi oporbeni zastupnici, ne obavlja valjano svoj posao, zbog čega je onemogućen kvalitetan rad Sabora.

Šeksu se, prije svega, zamjera da dnevni red redovito ostaje nepoznat do same sjednice, zbog čega zastupnici u sabornicu dolaze nepripremljeni. Mnogi zastupnici nisu pravnici ili nisu dovoljno upućeni u pojedine probleme te se stoga unaprijed moraju konzultirati sa stručnjacima za specifična područja. Još je otvoreno i goruće pitanje restrikcija aktualnoga sata koje je najavila HDZ-ova većina. Dok su sve druge opozicijske parlementarne stranke jedinstvene u izražavanju nezadovoljstva radom Sabora, a Marin Jurjević (SDP) čak naziva sadašnje stanje "potpunim cirkusom", Vlado Jukić, zastupnik HSP-a, ne uočava posljednjih mjeseci nikakve zabrinjavajuće promjene.

Prema riječima Bože Kovačevića (LS), Vladimir Šeks koristi poslovničke mogućnosti koje ima predsjedatelj tako da onemogućuje normalan rad Sabora.

- Dnevni red nije unaprijed poznat, a neprestanim produljavanjem jedne sjednice onemogućuje se ostvarivanje zastupničkog prava postavljanja pitanja na aktualnom satu. Ne znam je li to Šeksov osobni hir ili stranački projekt. Rasprava o Poslovniku zakazana je za srijedu kasno poslijepodne, pretpostavljam zato da je ne bi moglo pratiti šire gledateljstvo jer promjena Poslovnika ozbiljno je političko, a ne tehničko ili organizacijsko pitanje.

Osnova Šeksova prijedloga jest da se zastupnicima potpuno onemogući pristup bilo kakvim podacima o radu tajnih službi te da se ograniče njihova prava. To je, dakle, suspenzija Ustavom i zakonom zajamčenih zastupničkih prava - izjavio je Kovačević.

Đurđa Adlešić (HSLS) smatra da je zapravo riječ o supenziji demokracije.
- Vladajuća je stranka srozala Sabor do najniže moguće granice. Mi ne primamo dnevni red, ali je jasno da ga zastupnici HDZ-a dobivaju na vrijeme te se mogu normalno pripremiti za rasprave. Što se tiče Šeksova predsjedanja sjednicama, istina je da on voli trenirati strogoću na oporbenim zastupnicima, ali ni ostali HDZ-ovi potpredsjednici nisu drugačiji - rekla je Đurđa Adlešić. HSS-ov zastupnik Petar Žitnik smatra da je postojeće stanje u Saboru apsolutno nedopustivo.

- I prije je bilo loše, ali se rad Sabora naročito pogoršao nakon bolesti predsjednika Vlatka Pavletića, predsjedavanjem Vladimira Šeksa, koji nas, oporbene zastupnike, zaista siluje...

Goran Šegota