02.04.1999, petak
Klik za veliku naslovnicu

Rugova je talac Miloševića?
TANJUG tvrdi da je Milošević primio Rugovu koji se zauzima za mirno rješenje, a glavni tajnik NATO-a Solana izjavljuje: "Ne vjerujem da se vođa kosovskih Albanaca svojevoljno sastao s Miloševićem"

Vlada smanjuje prava nezaposlenih
Na sjednici Vlade državni inspektor otkrio da je u Hrvatskoj lani na crno radilo 5775 radnika

Bad Blue Boysi protiv Canjuge
Vođa BBB-a Macko tužio Canjugu i zatražio odštetu od 100.000 kuna

Skandal na Sveučilištu - Studentice Grafičkog fakulteta u Zagrebu tvrde:
Profesor Varičak zakazuje konzultacije u 6 ujutro i seksualno nas napastvuje

Svjetski ekskluziv s Kosova
Prve slike žrtve srpskih likvidacija u okolici Peći

Srušen Petrovaradinski most
Bombardiranje mostova na Dunavu početak je izolacije tzv. uže Srbije

Trojica američkih vojnika u zatočeništvu Beograda izvedena pred srpski vojni sud
Glavni tajnik NATO-a Solana i zapovjednik savezničkih snaga Wesley Clark zaprepašteni ponašanjem vojnika Vojske Jugoslavije

Afera Šibenik: Policijski načelnik predao istražne spise, ali nije podnio kaznenu prijavu
Državnom odvjetniku uručeni spisi o zlostavljanju Srba i lažnom granatiranju grada

Domišljati diler angažirao zmije za čuvanje droge
Romeo Branko Z. (36) uhićen zbog 209 grama marihuane i 47 Heptanona

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Srušen Petrovaradinski most
Bombardiranje mostova na Dunavu početak je izolacije tzv. uže Srbije

Srušeni Petrovaradinski most NOVI SAD - Jučer oko pet sati projektil NATO snaga srušio je Petrovaradinski most u Novom Sadu. Za taj most sentimentalno su vezani mnogi Novosađani. On je spajao Novi Sad s Petrovaradinom i Bačku sa Srijemom. Prvi je poslije rata obnovljeni most na Dunavu. Prema prvim podacima, žrtava nije bilo zahvaljujući slučaju.

Policija je nešto prije rušenja na prilazu mostu zaustavila autobus koji je iz prigradskog naselja Bukovac dovozio radnike na posao. Zaustavljana su i dva osobna automobila te je tako izbjegnuta još veća tragedija. U novosadski Klinički centar za pomoć obratili su se samo građani iz okolnih zgrada koji su uglavnom povrijeđeni krhotinama stakla, koje se sasulo s gotovo svih okolnih zgrada. Oštećene su zgrade Filozofskog fakulteta i Muzeja Vojvodine. (J. P.)

Rušenje starog dunavskog mosta u Novom Sadu samo je najava moguće razine razaranja koja bi uskoro mogla pretrpjeti Srbija. Pokazno gađanje koje su iznad Novog Sada izveli piloti NATO-a samo je najava Beograđanima što bi se moglo dogoditi s njihovim mostovima. Naime, ujutro oko 5 sati, sa dva precizna laserski vođena pogotka potpuno je razorena željezna konstrukcija mosta. Videosnimci pokazuju da je reakcija protuzračne obrane bila razmjerno slaba. Pucalo se nasumice iz protuzrakoplovnih topova po mračnom nebu. Također je zabilježeno još jedno neuspješno lansiranje protuavinske rakete.

Iako je za rušenje takvog mosta dovoljan jedan pogodak bombe kalibra 500 kilograma, radi sigurnog učinka cilj je napadnut i pogođen s dvije precizno vođene bombe. Može se pretpostaviti da je napad izvršen s "nevidljivim" zrakoplovima F-117, kakav se nedovno srušio u Srijemu. Takva letjelica korištena je i tijekom Pustinjske oluje za uništavanje najbranjenijih ciljeva u središtu Bagdada. Najviše mostova suršeno je noću laserski vođenim GBU-27 bombama kalibra 450 kilograma. Iako sustavi omogućavaju istodobni napad na jedan cilj sa šest F-117, u misije je uglavno odlazio po jedan zrakoplov.

Ako Slobodan Milošević bude i dalje odbijao prihvatiti međunarodne zahtjeve, može se očekivati nastavak rušenja ostalih mostova na Savi i Dunavu. Posljedice uništavanja mostovne infrastrukture za posustalu privredu Srbije mogu biti katastrofalne. A takve će biti i moguće političke posljedice. U širem području, uz tok Save i Dunava, živi više od četiri milijuna stanovnika.

Gradovi Beograd, Novi Sad, Pančevo, Smederevo, Kovin, Obrenovac, Bačka Palanka, Šabac samo su dio urbanih sredina nastalih neposredno uz rijeke. Sav privredni život tih gradova sudbinski je vezan uz cestovne i željezničke komunikacije koje prelaze Savu i Dunav...

Josip Novak