02.04.1999, petak
Klik za veliku naslovnicu

Rugova je talac Miloševića?
TANJUG tvrdi da je Milošević primio Rugovu koji se zauzima za mirno rješenje, a glavni tajnik NATO-a Solana izjavljuje: "Ne vjerujem da se vođa kosovskih Albanaca svojevoljno sastao s Miloševićem"

Vlada smanjuje prava nezaposlenih
Na sjednici Vlade državni inspektor otkrio da je u Hrvatskoj lani na crno radilo 5775 radnika

Bad Blue Boysi protiv Canjuge
Vođa BBB-a Macko tužio Canjugu i zatražio odštetu od 100.000 kuna

Skandal na Sveučilištu - Studentice Grafičkog fakulteta u Zagrebu tvrde:
Profesor Varičak zakazuje konzultacije u 6 ujutro i seksualno nas napastvuje

Svjetski ekskluziv s Kosova
Prve slike žrtve srpskih likvidacija u okolici Peći

Srušen Petrovaradinski most
Bombardiranje mostova na Dunavu početak je izolacije tzv. uže Srbije

Trojica američkih vojnika u zatočeništvu Beograda izvedena pred srpski vojni sud
Glavni tajnik NATO-a Solana i zapovjednik savezničkih snaga Wesley Clark zaprepašteni ponašanjem vojnika Vojske Jugoslavije

Afera Šibenik: Policijski načelnik predao istražne spise, ali nije podnio kaznenu prijavu
Državnom odvjetniku uručeni spisi o zlostavljanju Srba i lažnom granatiranju grada

Domišljati diler angažirao zmije za čuvanje droge
Romeo Branko Z. (36) uhićen zbog 209 grama marihuane i 47 Heptanona

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Sljedeća vijest

Rugova je talac Miloševića?
TANJUG tvrdi da je Milošević primio Rugovu koji se zauzima za mirno rješenje, a glavni tajnik NATO-a Solana izjavljuje: "Ne vjerujem da se vođa kosovskih Albanaca svojevoljno sastao s Miloševićem"

Ibrahim Rugova i Slobodan Milosević ZAGREB, BEOGRAD, BRUXELLES - Slobodan Milošević primio je Ibrahima Rugovu u svojoj predsjedničkoj palači, javila je jučer jugoslavenska agencija Tanjug.

Nakon sastanka kratko je priopćeno da su predsjednik SRJ te politički vođa kosovskih Albanaca i lider Demokratske stranke Kosova složili da se sukob može riješiti samo mirno, političkim sredstvima, te da su o tome potpisali i zajedničku izjavu.

Pola sata nakon što je Tanjug emitirao fotografije sa sastanka, na kojima se Milošević i Rugova rukuju i sjede jedan uz drugoga, Javier Solana je na konferenciji za novinare u sjedištu NATO-a izjavio da o susretu nema informacija, ali je istaknuo kako sumnja "da je Rugova na sastanak došao dobrovoljno". Solana je dodao kako ne vjeruje da Rugova ima slobodu kretanja i da bi s njim osobno želio razgovarati.

Susret je održan samo dan nakon što se predsjednik Demokratskog saveza Kosova - prvi put od početka zračnih napada na Jugoslaviju - pojavio u javnosti. Radiotelevizija Srbije jučer rano ujutro emitirala je snimku susreta Rugove s grčkim novinarima i novinarom AP-ja.

Iako vidno izmučen, Rugova je novinarima izjavio kako se protivi nastavku NATO-ovih napada na Jugoslaviju, a Beogradu je preporučio da surađuje s međunarodnom zajednicom. Iako ni Radio Beograd, ni TV Srbije nisu pustili tonsku snimku Rugovine izjave, istinost potvrđuje novinar AP-ja koji tvrdi da je bio prisutan kad je Rugova govorio. Rugovinim pojavljivanjem demantirane su vijesti da je ubijen.

Prema verziji TV Srbije, Rugova je izjavio da njegovu kuću čuva srpska policija, dok nezavisna agencija Beta tvrdi da mu je policija predložila da ga ona čuva, te da je on to i prihvatio. TV je ispred Rugovine kuće snimila policijski automobil i policajca. Niti u jednom izvještaju nema vijesti je li Rugovi dopušteno kretanje ili se on nalazi u kućnom pritvoru.

Pod kojim je uvjetima i u kojim okolnostima Rugova pristao na susret s Miloševićem zasad nije poznato. No, potpuno je jasno da će, dok se ne rasvijetle te okolnosti, sam čin sastanka dodatno otežati položaj Rugove među kosovskim Albancima.

Novi naraštaj kosovskih Albanaca više nije imao sluha za gandijevske metode otpora srbijanskom režimu, koje je zastupao Rugova. Prije godinu dana, u razgovoru s potpisanim novinarom, Rugova se decidirano izjasnio za nezavisnu državu Kosovo, ali uz dogovor sa Srbima.

No, većina Albanca više nije željela mirno podnositi teror i istodobno razgovarati s Miloševićem. U istom razgovoru Rugova je izjavio kako nema informacija da postoji Oslobodilačka vojska Kosova te da ne želi imati vojnu organizaciju Albanaca na Kosovu jer bi njezine akcije dovele do velikih krvoprolića.

Milošević će susret s Rugovom sigurno iskoristiti da svijetu pokaže kako i u vodstvu kosovskih Albanaca ima ljudi koji se protive napadima NATO-ovih snaga i ističu želju da se konflikt rješava mirnim putem.

Milošević, dakle, želi pokazati da s Rugovom može razgovarati o tome da Kosovo ostane u sastavu Srbije dok većina Albanaca traži trenutačnu neovisnost. Ali, to su već poznati Miloševićevi trikovi i teško je očekivati da će međunarodna zajednica na njih nasjesti.

Snimka Rugove i Miloševića je s njihovog prijašnjeg sastanka?

BRUXELLES - Ibrahim Rugova očito je talac srpske policije, smatraju izvori bliski kosovskim Albancima. Rugova se u srijedu na večer prikazao pred skupinom novinara - uglavnom srpskih i grčkih, a izjave koje je tada dao i na engleskom jeziku, koji inače ne govori, proturiječne su izjavama koje je u ponedjeljak dao njemačkom Der Spiegelu, a koje bi trebale biti objavljene u sljedećem izdanju magazina. Dok se pred srpskim osiguranjem zauzeo za prestanak zračnih napada NATO-a, u intervjuu Speieglu, dijelove kojega je jučer prenijela DPA, Rugova je inzistirao na nužnosti da NATO do kraja provede akciju protiv Miloševićeva režima.

Neki izvori čak sumnjaju da je jučer uopće održan susret Milošević - Rugova. Slika koju je emitirala TV Srbije, tvrde, veoma nalikuje na sliku sa sastanka koje je albansko izaslanstvo imalo s Miloševićem na Holbrookeovu inicijativu pred mirovne pregovore.

Jedina razlika je u tome što kamere ovaj put nisu prikazale ostale članove tima, među kojima je tada bio i Agani koji se sada skriva pred srpskim snagama. Sumnju da je Rugova svojevoljno iz Prištine došao u Beograd na sastanak s Miloševićem izrazio je donekle i Javier Solana, rekavši novinarima da se Rugova ima pravo sastajati s kim hoće, ali da bi volio osobno što prije s njim stupiti u kontakt.

Krešimir Žabec i Sanja Despot