06.04.1999, utorak
Klik za veliku naslovnicu

Operacija Savezničkih snaga trinaesti dan udara NATO-a na SRJ
Gori centar Beograda

Priprema za kopnenu intervenciju NATO-a na Kosovu
Saveznicima trebaju najmanje dva mjeseca za ulazak u Kosovo

Reporteri Jutarnjeg lista na poprištu najteže humanitarne drame na kraju stoljeća
Tisuće Kosovara čekaju spas u blatu na makedonskoj granici

Ekskluzivno iz Bruxellesa: General Wesley Clark, zapovjednik zavezničkih snaga
"Kosovo moramo vratiti u stanje prije Miloševića"

Uskrsna propovijed: Nadbiskup Josip Bozanić na misnom slavlju u Katedrali
Molimo za mir na Kosovu!

Hrvatska - SAD: Što su, zapravo, hrvatski diplomati postigli prošlog tjedna u Washingtonu
Hrvatskoj ublaženi uvjeti za ulazak u Partnerstvo za mir

Zašto je granatiran "25. maj", most na Dunavu između Iloka i Bačke Palanke
Most napadnut radi izolacije SRJ

Anketa: Raspoloženje građana Hrvatske prema izbjegličkoj krizi
Čak 87,8 posto hrvatskih građana protivi se prihvaćanju albanskih izbjeglica s Kosova

Obrat u slučaju Maglov
Prvooptuženi u aferi krađe i preprodaje automobila nakon 15 mjeseci ponovno u pritvoru

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Sljedeća vijest

Operacija Savezničkih snaga trinaesti dan udara NATO-a na SRJ
Gori centar Beograda

Centar Beograda u plamenu Trinaesti dan zračne kampanje NATO-a bio je paklen za vojsku i građane Srbije. Poboljšanje meteoroloških uvjeta i dovođene novih snaga omogućilo je savezničkom zrakoplovstvu da napada na kudikamo širi spektar ciljeva nego prijašnjih nekoliko dana.

U zračne operacije uključilo se gotovo svih 400 borbenih i 120 zrakoplova za potporu. Iako su do jučer vladali relativno loši meteorološki uvjeti, tijekom vikenda kontinuirano su napadane tri osnovne kategorije ciljeva: zapovjedna mjesta, skladišta i instalacije pogonskog goriva te objekti na komunikacijama. Trinaestog danja kampanje otvorila se mogućnost i šireg djelovanja po taktičkim ciljevima s trupama na terenu, što je i provedeno u noći s nedjelje na ponedjeljak. U skladu s najavljenim, na meti su se našla zapovjedništva vojske i policije u središtu Beograda. Prvo su stradale zgrade saveznog i republičkog ministarstva unutarnjih poslova u Ulici kneza Miloša. Pogođena je i zgrada Instituta za sigurnost u sklopu vojnog kompleksa Banjica. Ta je institucija, u suradnji s Vojnom poštom 5000 iz Pančeva, gdje je centar za obuku KOS-a, uvježbavala ljude, razvijala specijalna sredstva i planirala sve vrste tajnih i nekonvencionalnih operacija specijalnog rata.

Zapovjedništvo korpusa specijalnih snaga na Topčideru, kao i zapovjedništvo 3. armije u užem središtu Niša, nalazi se na listi vojno tretiranih ciljeva. Međutim, razaranje zgrade zapovjedništva Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u središtu Zemuna ima više simbolično nego vojno značenje.

Gađani vitalni objekti

Iako je zapovjedništvo dobrim dijelom premješteno na ratnu lokaciju, razaranje administrativnog središta protuzračne obrane pokazuje svu nemoć srpskog oružja u sukobu sa zapadnom vojnom alijansom. Sigurnosti radi pogođena je i obližnja vojarna Cara Dušana, koja pripada ratnom zrakoplovstu i u kojoj su stacionirane postrojbe za opsluživanje zapovjedništva.

Instalacije i spremišta pogonskog goriva čine drugu skupinu sustavno napadanih objekata. Uništenjem energane rafinerije u Pančevu isključena je mogućnost proizvodnje naftnih derivata i u toj rafineriji, najbližoj Beogradu. Pogođena su i otvorena spremišta goriva u Somboru, Beogradu, Novom Beogradu, Smederevu i Kraljevu te podzemna skrovišta ispod Fruške gore. Temeljito su obrađene i instalacije na aerodromima i vojarnama diljem SRJ, što je drastično ograničilo manevarske sposobnosti motoriziranih i okilopnih snaga Vojske Jugoslavije.

Uništavanjem pretovarnih kapaciteta naftnih terminala na Dunavu presječeni su i putevi mogućeg uvoza nafte. Vitalni objekti na komunikacijama čine treću skupinu ciljeva napadanih tijekom posljednjih nekoliko dana. Njihovim rušenjem očito se pokušava odsjeći kosovsko bojište na strategijskoj i taktičkoj razini. Sustavnim rušenjem mostova na Dunavu, najvećoj prirodnoj zapreci, izvodi se strategijsko odsijecanje sjevernog dijela Jugoslavije od uže Srbije. Do sada su srušena dva mosta preko Dunava u Novom Sadu, oštećen je most između Bačke Palanke i Iloka, napadan je most pokraj Beške preko kojeg prolazi autocesta Beograd - Novi Sad. Za sada još nije tretiran samo željezničko-cestovni pančevački most...

Josip Novak