06.04.1999, utorak
Klik za veliku naslovnicu

Operacija Savezničkih snaga trinaesti dan udara NATO-a na SRJ
Gori centar Beograda

Priprema za kopnenu intervenciju NATO-a na Kosovu
Saveznicima trebaju najmanje dva mjeseca za ulazak u Kosovo

Reporteri Jutarnjeg lista na poprištu najteže humanitarne drame na kraju stoljeća
Tisuće Kosovara čekaju spas u blatu na makedonskoj granici

Ekskluzivno iz Bruxellesa: General Wesley Clark, zapovjednik zavezničkih snaga
"Kosovo moramo vratiti u stanje prije Miloševića"

Uskrsna propovijed: Nadbiskup Josip Bozanić na misnom slavlju u Katedrali
Molimo za mir na Kosovu!

Hrvatska - SAD: Što su, zapravo, hrvatski diplomati postigli prošlog tjedna u Washingtonu
Hrvatskoj ublaženi uvjeti za ulazak u Partnerstvo za mir

Zašto je granatiran "25. maj", most na Dunavu između Iloka i Bačke Palanke
Most napadnut radi izolacije SRJ

Anketa: Raspoloženje građana Hrvatske prema izbjegličkoj krizi
Čak 87,8 posto hrvatskih građana protivi se prihvaćanju albanskih izbjeglica s Kosova

Obrat u slučaju Maglov
Prvooptuženi u aferi krađe i preprodaje automobila nakon 15 mjeseci ponovno u pritvoru

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Priprema za kopnenu intervenciju NATO-a na Kosovu
Saveznicima trebaju najmanje dva mjeseca za ulazak u Kosovo

Helikopteri dolaze! Je li OVK pred porazom? Prema izvješću iz sjedišta NATO-a, organizirani otpor pruža se još u jugozapadnom dijelu pokrajine. NATO je započeo pripreme za provođenje kopnene kampanje na Kosovu. Ma koliko dužnosnici NATO-a i Pentagona poricali izvođenje priprema za kopnenu intervenciju, stanje na terenu pokazuje sasvim suprotno.

U Albaniju se upućuje od šest do osam tisuća vojnika, od toga dvije tisuća američkih, koji će osigurati djelovanje 24 jurišna helikoptera AH-64 Apache i 18 MLRS, višecjevnih bacača raketa. Na teritoriju Albanije uspostavit će se izdvojeno zapovjedno mjesto NATO-a, nadzor nad pomorskom lukom Drač i zračnom lukom u Tirani preuzet će osoblje NATO-a. Osim borbenih snaga, u Albaniju su već poslani vojni helikopteri. Leteće topovnjače, kako se još nazivaju najubojitiji borbeni helikopteri na svijetu, i MLRS sredstva su u sastavu kopnenih snaga NATO-a i njihova primjena koja se očekuje za sedam do deset dana bit će početak izravnog angažmana kopnenih snaga zapadnih saveznika na Kosovu.

Za organizaciju cjelokupne kopnene kampanje uz sudjelovanje oklopa i pješaštva, NATO-u su potrebna najmanje dva mjeseca i dovođenje od 60 do 80 tisuća vojnika. Sadašnji razvoj situacije nameće zaključak da se saveznici spremaju OVK osigurati naoružanje i dati vatrenu potporu, transport i logistiku. Dosadašnja druga faza zračne kampanje jasno je pokazala kako na terenu kakav je kosovski nije moguće uništiti maskirane i dobroukopane oklopno-mehanizirane snage. To poglavito nije moguće kada zrakoplovi polijeću iz zračne baze udaljene nekoliko stotina kilometara s vremenom reagiranja od više sati. Raspored AH-64 neposredno uz zonu operacija osigurat će kudikamo bržu reakciju savezničkih snaga u slučaju djelovanja srpskih oklopnih snaga protiv OVK i civilnog pučanstva.

Apache protiv tenkova

Helikopter AH-64 može ponijeti do 16 protuoklopnih raketa Hillfire, 76 navođenih raketa kalibra 70 milimetara i 1200 granata za top kalibra 30 milimetara. Najstarija inačica helikoptera raspolaže verzijom laserski vođenih projektila Hillfire. Navigacijsko-napadačka oprema omogućava gađanje tenkova danju i noću s daljine od nekoliko kilometara.

Posljednja verzija helikoptera Apache, poznatija pod imenom Lonbow, s milimetarskim radarom na vrhu glavnog rotora, sposobna je uništavati tenkove i u uvjetima krajnje ograničene vidljivosti, kada se neprijateljski tenkovi prikrivaju u magli ili dimnim zavjesama. MLRS, već primijenjen u ratu s Irakom, bit će prijetnja svakoj većoj koncentraciji trupa uz granicu. Raspolaže s dva osnovna tipa raketa i nekoliko tipova bojevih glava. Prva verzija raketa ima kalibar od 227 milimetara, dometa 32 kilometra, a u bojevoj glavi nosi 644 višenamjenske bombe kasetnog tipa M77. Drugi tip rakete kalibra je oko 600 milimetara, dometa većeg od 60 kilometara, s raznim vrstama kasetnog punjenja. Lansiranjem tih projektila može se izravno obavljati uništavanje ili sprječavanje prodora srpskih oklopnih snaga. MLRS može lansirati protuoklopne i protupješačke mine s trenutačnim, usporenim ili programiranim djelovanjem. Nije poznato je li u operativnu upotrebu uvedena i vrsta protutenkovskog streljiva koje se nakon otvaranja kasete u zraku samonavodi na oklop.

U susjednoj državi Makedoniji sve snage koje su bile u mirovnoj misiji stavljene su pod jedinstveno NATO-ovo zapovjedništvo Sir Michela Jacksona. Zapovjednik na čelu deset tisuća NATO-ovih trupa u Makedoniji ima odobrenje za preuzimanja svih vrsta mjera potrebnih za pomoć brojnim izbjeglicama koje pristižu s Kosova. Za sada se veliko i nedefinirano proširenje ovlasti zapovjednika borbenih skupina na terenu objašnjava potrebom poboljšanja humanitarne učinkovitosti stacioniranih snaga. Prava istina leži u potrebi jačanja sustava zapovijedanja trupama radi poboljšanja mjera borbenog osiguranja. Srbi su nedavno oteli tri američka vojnika, a na prilazima Makedoniji i dalje koncentriraju jake oklopne mehanizirane kopnene snage...

Josip Novak