06.04.1999, utorak
Klik za veliku naslovnicu

Operacija Savezničkih snaga trinaesti dan udara NATO-a na SRJ
Gori centar Beograda

Priprema za kopnenu intervenciju NATO-a na Kosovu
Saveznicima trebaju najmanje dva mjeseca za ulazak u Kosovo

Reporteri Jutarnjeg lista na poprištu najteže humanitarne drame na kraju stoljeća
Tisuće Kosovara čekaju spas u blatu na makedonskoj granici

Ekskluzivno iz Bruxellesa: General Wesley Clark, zapovjednik zavezničkih snaga
"Kosovo moramo vratiti u stanje prije Miloševića"

Uskrsna propovijed: Nadbiskup Josip Bozanić na misnom slavlju u Katedrali
Molimo za mir na Kosovu!

Hrvatska - SAD: Što su, zapravo, hrvatski diplomati postigli prošlog tjedna u Washingtonu
Hrvatskoj ublaženi uvjeti za ulazak u Partnerstvo za mir

Zašto je granatiran "25. maj", most na Dunavu između Iloka i Bačke Palanke
Most napadnut radi izolacije SRJ

Anketa: Raspoloženje građana Hrvatske prema izbjegličkoj krizi
Čak 87,8 posto hrvatskih građana protivi se prihvaćanju albanskih izbjeglica s Kosova

Obrat u slučaju Maglov
Prvooptuženi u aferi krađe i preprodaje automobila nakon 15 mjeseci ponovno u pritvoru

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest

Obrat u slučaju Maglov
Prvooptuženi u aferi krađe i preprodaje automobila nakon 15 mjeseci ponovno u pritvoru

Ranko Rapajić ZAGREB, SPLIT - Sinoć se splitskoj policiji, a time i pravosuđu, predao Ranko Rapajić, prvooptuženi u aferi krađe i preprodaje automobila, u medijima poznatoj kao slučaj Maglov. Tako su se u pritvoru Istražnog zatvora na splitskim Bilicama ponovno našle sve tri osobe čija su imena među najistaknutijima u optužnici i koji su najčešće spominjani u medijima. Kao što je poznato, prije se predao i Zoran Doždor zvani Juma, a policija je uhitila Ćeljka Maglova iako su neki tvrdili da se i on predao.

Netko je morao biti žrtva

Nakon četiri mjeseca pritvora, 13. siječnja 1988. godine, ljudi s vrha liste optuženih za dvoipolgodišnju krađu i šverc luksuznih automobila, u koju je prema optužnici bila umiješana i 73. splitska bojna Vojne policije Hrvatske vojske, pušteni su da se brane sa slobode, ali je ubrzo viši sud tu odluku preinačio. Kad su se trebali vratiti u pritvor, Rapajić, Maglov i Doždor postali su "nedostupni pravosudnim organima". Najdulje je na slobodi ostao 39-godišnji Rapajić zvani Rap, no jučer se ipak odlučio predati. Njegova splitska odvjetnica Doris Košta na pitanje gdje je Rapajić bio gotovo 15 mjeseci i kako to da je bio nedostupan unatoč tjeralici kratko je odgovorila: "Moj branjenik bio je na liječenju". Novinari Jutarnjeg lista jedini su jučer bili nazočni susretu odvjetnice i Rapajića u Zagrebu i s njima su putovali do Splita, gdje se Rapajić i službeno predao.

- Ne osjećam se krivim - izjavio je našim reporterima Ranko Rapajić. - Netko je morao biti žrtva, i to sam očito ja. U pratnji novinara Jutarnjeg lista odvjetnica Doris Košta jučer je doputovala u Zagreb i sa svojim se branjenikom Rankom Rapajićem susrela u 14 .30 sati u jednom zagrebačkom predgrađu.

- Ne osjećam se krivim - tijekom razgovora s odvjetnicom i novinarima ponovio je Rapajić. - Odlučio sam se predati da se proces napokon održi i sve ovo završi, ali nije mi jasna odluka da se moram vratiti u pritvor. Obrazloženje da bih mogao na slobodi ponovno počiniti djelo za koje sam optužen, tj. krasti automobile, doista ne shvaćam. A tek objašnjenje iz odluke o vraćanju u pritvor da sam već prije desetak godina kažnjavan zbog istog djela...

Nisam krao automobile

To uopće nije istina. Kažnjen jesam, ali uopće ne zbog krađe automobila. Uz to, optužen sam na temelju zaista nevjerojatnih "činjenica". U mom skladišnom prostoru pronađena je jedna sporna registarska pločica, i to tek tijekom drugog pregleda. Zanimljivo je da je prvi put nitko nije vidio. Uz to, optužen sam i za navodnu krađu automobila u Crikvenici, u koju nikad nisam kročio. Optužen sam čak i za krađu automobila koji su ukradeni 'neutvrđenog datuma, na neutvrđenom mjestu i na neutvrđen način'. Zar to nije farsa? Od svega je istina da sam se ja, među ostalim, bavio kupnjom i prodajom automobila. Ali nisam ih krao. To je ipak nešto drugo, zar ne? Mislim da su i novinari odgovorni zbog stvaranja atmosfere u kojoj sam unaprijed 'osuđen' jer mnogo je toga neodgovorno i neutemeljeno objavljeno. Nakon jednosatnog razgovora odvjetnica i branjenik napustili su Zagreb i njezinom Mazdom splitskih registarskih oznaka krenuli prema Splitu... Saša Leković i Helen Jurjević