08.04.1999, četvrtak
Klik za veliku naslovnicu

Konferencija za novinare ministra obrane Pavla Miljavca
Iz ministarstva obrane otpustit ćemo nekoliko tisuća ljudi

Jednoglasna odluka Državnog sudbenog vijeća
Berislav Živković novi državni odvjetnik

Nakon prekjučerašnjeg prenošenja računa hrvatskih banaka iz ZAP-a u HNB
Banke više ne mogu u minus bez znanja HNB-a

U postupku protiv Dinka Šakića jučer svjedočio Derviš Sarać
Sarać: Šakić je dr. Boškovića ubio s tri metka

Prosvjed željezničara: Tristotinjak sindikalaca okupilo se u dvorištu uprave HŽ-a
Pavičević: Uprava radi sve da uništi HŽ

Izbjeglička kriza
Albanija prognane želi držati što bliže Kosovu

Zločini protiv čovječnosti
SAD upozorio devet srpskih časnika na ratne zločine

Reakcije na prijedlog zajedničkog programa šestorke koji je ponudio Dražen Budiša
HDZ prihvaća 90 posto Budišina programa i nudi mu koaliciju

Prva simulacija novog izbornog modela
Šestorka osvaja 76, a HDZ 41 mjesto u Saboru

Intervju: Antun Malbašić, gradonačelnik Županje, govori o posljedicama stečaja Županjske banke
Osim u društvenom sektoru, u Županji više nitko ne prima plaću

Na zagrebačkom velesajmu otvoren sajam automobila s 337 izložaka
Počeo Zagreb Auto Show

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Reakcije na prijedlog zajedničkog programa šestorke koji je ponudio Dražen Budiša
HDZ prihvaća 90 posto Budišina programa i nudi mu koaliciju

ZAGREB - Prema prvim reakcijama preostalih pet stranaka oporbene šestorke na prijedlog pogramskih polazišta zajedničke suradnje stranaka šestorice koje je prije desetak dana Dražen Budiša u ime HSLS-a podijelio ostalim oporbenim predsjednicima, njegov prijedlog vrlo lako bi mogao biti usvojen.

I dok ni za koga od njih Budišina programska polazišta nisu sporna jer sadržavaju sva opća mjesta o kojima oporbene stranke govore već godinama, SDP-ov potpredsjednik Davorko Vidović ističe da ne rješava ključni problem buduće suradnje šest oporbenih stranaka.

- Cijela ta priča plod je neshvaćanja da u oporbi nikada nije bilo upitno da takav tekst programskih polazišta svaka od stranaka šestorke može sastaviti za sat-dva vremena. Problem je kako osigurati optimalan model suradnje na realnim osnovama i ne razumije se bit problema odnosa među strankama šestorke. Problem je ono što predsjednik SDP-a Ivica Račan naziva "realnom podlogom suradnje" oporbenih stranaka, a to ne rješava taj Budišin tekst - tvrdi Vidović.

SDP za nadopune

No, sam tekst programskih polazišta za SDP uopće nije sporan jer je, ističe Vidović, Budiša dobro katalogizirao one programske točke o kojima oporbene političke stranke u Hrvatskoj govore godinama. Dodao je i da bi u slučaju da SDP piše programska polazišta za suradnju šestorke bile ubačene i neke točke kojih kod Budiše nema.

Čačić: U mojim okvirima

- Sve točke su prihvatljive osim dijela o privatizaciji jer je za SDP upitno treba li se samo zadržavati na kriminalu i zloporabama vlasti ili se rasprava treba proširiti i na one točke koje je SDP naznačio u prijedlogu Zakona o kontroli i reviziji pretvorbe i privatizacije. U svakom slučaju privatizacija mora biti jedna od programskih točaka oporbe - zaključio je Vidović.
Predsjednik HNS-a Radimir Čačić ističe da sve točke koje je Budiša naveo i sam zastupa te da u vezi s njima nema neslaganja unutar šestorke. Zauzimao se da upravo te točke budu iznesene kao program oporbene šestorke i drago mu je da je to sada stav i HSLS-a.
- Komentar u Jutranjem listu da je riječ o okvirima Račanove politike iznenadio me jer su to upravo okviri Čačićeve politike - izjavio je Čačić. Glede samog teksta, na Budišin prijedlog da se ustroji izvršna vlast bez revanšizma i uz poticanje stručnosti, a neovisno o stranačkoj pripadnosti, Čačić bi dodao i deklarativnu zabranu koalicije sa HDZ-om. Kontrola revizije trebala bi se obaviti u svakoj tvrtki, naglašava Čačić, dok bi se trebale poništiti samo one gdje se utvrde nepravilnosti.
I predsjednik Kluba zastupnika HSS-a Luka Trconić ističe da Budušina načela nisu ništa drugo do li pravila prema kojima šestorka postupa od samog svog nastanka. Ipak, Trconić smatra da bi za šetorku bilo štetno da se o Budišinu prijedlogu raspravlja javno prije nego li ga ocijene predsjednici šestorke. Ustvrdio je da takve i slične prijedloge imaju gotovo sve stranke šestorice, ali da se o svemu tome može raspravljati tek kada se svi izrečeni prijedlozi rasprave unutar šestorke.
IDS-ov predsjednik Ivan Jakovčić Budišin prijedlog strankama oporbene šestorke ocjenjuje vrlo ozbiljnim dokumentom koji zaslužuje maksimalnu pozornost svih njih koji sudjeluju u "stvaranju nove Hrvatske".

- U njemu ima niz polazišta koja su u potpunosti prihvatljiva za IDS, a ono na čemu ćemo više inzistirati i tražiti da se bolje precizira je svakako regionalni ustroj Hrvatske i odgovarajuća ovlaštenja lokalnoj i regionalnoj upravi. U svakom slučaju, dokument je vrlo dobra osnova za zajedničku raspravu i izvrsno se nadovezuje na dokument koji sam svojedobno predložio kako sporazum šestorke o prijeizbornoj, izbornoj i poslijeizbornoj suradnji - naglasio je predsjednik najjače regionalne stranke...

Nataša Božić i Tina Lakić Prizmić