08.04.1999, četvrtak
Klik za veliku naslovnicu

Konferencija za novinare ministra obrane Pavla Miljavca
Iz ministarstva obrane otpustit ćemo nekoliko tisuća ljudi

Jednoglasna odluka Državnog sudbenog vijeća
Berislav Živković novi državni odvjetnik

Nakon prekjučerašnjeg prenošenja računa hrvatskih banaka iz ZAP-a u HNB
Banke više ne mogu u minus bez znanja HNB-a

U postupku protiv Dinka Šakića jučer svjedočio Derviš Sarać
Sarać: Šakić je dr. Boškovića ubio s tri metka

Prosvjed željezničara: Tristotinjak sindikalaca okupilo se u dvorištu uprave HŽ-a
Pavičević: Uprava radi sve da uništi HŽ

Izbjeglička kriza
Albanija prognane želi držati što bliže Kosovu

Zločini protiv čovječnosti
SAD upozorio devet srpskih časnika na ratne zločine

Reakcije na prijedlog zajedničkog programa šestorke koji je ponudio Dražen Budiša
HDZ prihvaća 90 posto Budišina programa i nudi mu koaliciju

Prva simulacija novog izbornog modela
Šestorka osvaja 76, a HDZ 41 mjesto u Saboru

Intervju: Antun Malbašić, gradonačelnik Županje, govori o posljedicama stečaja Županjske banke
Osim u društvenom sektoru, u Županji više nitko ne prima plaću

Na zagrebačkom velesajmu otvoren sajam automobila s 337 izložaka
Počeo Zagreb Auto Show

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

U postupku protiv Dinka Šakića jučer svjedočio Derviš Sarać
Sarać: Šakić je dr. Boškovića ubio s tri metka

Suđenje Dinku Šakiću ZAGREB - Dinko Šakić je ispalio tri metka u dr. Boškovića - rekao je Derviš Sarać, do sada najkvalitetniji svjedok kojega je Državno odvjetništvo pozvalo da svjedoči protiv zapovjednika ustaškog koncentracionog logora Jasenovac, Dinka Šakića. - Oko sedam metara od mene stajao je Dinko Šakić a Bošković je bio ispred njega. Šakić je rekao Boškoviću da ga cijeni kao čovjeka i stručnjaka i da će imati tu čast da ga on osobno ustrijeli. Ispalio je tri metka u Boškovića koji je neobično pao, prekriženih nogu - rekao je Sarać.

- Jedan je metak išao od vrha nosa prema sljepoočnici a drugi bliže lijevom uhu. Nakon toga logorski je apotekar molio Šakića da mu poštedi život, a on mu je rekao da je on kriv jer je morao ubiti najbolje ljude u logoru. Nakon toga je čovjek odveden i obješen na vješala nalik nogometnom golu. U skupini oko 18 izvedenih logoraša bili su i neki koje je Sarać poznavao. Jedan od njih, Nikola Pejnović, osmjehnuo se Saraću kad je vidio kako ovaj stoji s posudom za hranu jer je nastup logora bio sazvan u trenutku kad je Sarać dobio svoju porciju hrane koje se nije htio odreći.

- Nakon nekoliko minuta bio je obješen - opisao je svjedok uvjete u kojima su logoraši gledali kako jedne izvode na vješanje a istodobno se bore za dnevnu porciju hrane kako bi preživjeli. Svjedok je opisao kako je cijela skupina otkrivena jer je tjedan dana prije toga spomenuti apotekar razgovarao s jednim ustašom koji je nakon toga pobjegao u partizane. Kasnije je saznao da je ustaša odnio izvještaj logorskog komiteta sa zahtjevom partizanima da pošalju oružje. Tih je dana obješen i ustaški natporučnik Nemet a svjedok je uz njega na vješalima vidio i jednu ženu, dvojicu muškaraca u ustaškim uniformama i nekoliko logoraša, ali samo vješanje nije vidio. Samo tjedan dana nakon likvidacije Boškovićeve skupine, koliko se mogao prisjetiti 74-godišnji svjedok, u logoru je obješena i skupina četnika, ali nije bio siguran je li tom vješanju nazočio i Dinko Šakić. Jedan od četnika je opsovao zastavnika Zrinušića koji je vodio vješanje i obećao mu zaklati ga na onom svijetu, što je sve prisutne, pa i logoraše nasmijalo. Zastavnik se igrao sa četnikom, nekoliko ga je puta podigao u zrak i vrtio ispod vješala da bi na kraju izmaknuo stolicu ispod njegovih nogu...

Boris Vlašić