08.04.1999, četvrtak
Klik za veliku naslovnicu

Konferencija za novinare ministra obrane Pavla Miljavca
Iz ministarstva obrane otpustit ćemo nekoliko tisuća ljudi

Jednoglasna odluka Državnog sudbenog vijeća
Berislav Živković novi državni odvjetnik

Nakon prekjučerašnjeg prenošenja računa hrvatskih banaka iz ZAP-a u HNB
Banke više ne mogu u minus bez znanja HNB-a

U postupku protiv Dinka Šakića jučer svjedočio Derviš Sarać
Sarać: Šakić je dr. Boškovića ubio s tri metka

Prosvjed željezničara: Tristotinjak sindikalaca okupilo se u dvorištu uprave HŽ-a
Pavičević: Uprava radi sve da uništi HŽ

Izbjeglička kriza
Albanija prognane želi držati što bliže Kosovu

Zločini protiv čovječnosti
SAD upozorio devet srpskih časnika na ratne zločine

Reakcije na prijedlog zajedničkog programa šestorke koji je ponudio Dražen Budiša
HDZ prihvaća 90 posto Budišina programa i nudi mu koaliciju

Prva simulacija novog izbornog modela
Šestorka osvaja 76, a HDZ 41 mjesto u Saboru

Intervju: Antun Malbašić, gradonačelnik Županje, govori o posljedicama stečaja Županjske banke
Osim u društvenom sektoru, u Županji više nitko ne prima plaću

Na zagrebačkom velesajmu otvoren sajam automobila s 337 izložaka
Počeo Zagreb Auto Show

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Nakon prekjučerašnjeg prenošenja računa hrvatskih banaka iz ZAP-a u HNB
Banke više ne mogu u minus bez znanja HNB-a

M. Škreb ZAGREB - Uvošenje hrvatskog sustava velikih plaćanja neće se mnogo odraziti na poslovanje banaka prema građanima i tvrtkama jer se za sada odnosi samo na međubankarsko tržište, kažu bankari s kojima smo jučer razgovarali u povodu početka rada HSVP-a. Nakon višegodišnjih priprema, računi 54 poslovne banke preneseni su u utorak iz Zavoda za platni promet u Hrvatsku narodnu banku, čime je počela reforma platnog prometa u zemlji.

Djelovanje HSVP-a, međutim, bitno će utjecati na banke i bankarski sustav u cjelini. Središnja banka preuzela je u stvari kontrolu nad međubankarskim tržištem novca jer će voditi račune za namirenje, račune obveznih rezervi i račune obveznih depozita. HNB od sada ima svakodnevno uvid u račune svih poslovnih banaka. To znači da će stalno imati pregled likvidnosti banaka te će tako moći intervenirati na vrijeme kad banka ima problema s likvidnošću.

Bankari tvrde kako uvođenje HSVP-a ide na ruku bankama jer će novčane transakcije među njima biti mnogo brže. - Zbog primjene swift-standarda platna transakcija među bankama izvodi se praktički odmah, recimo za minutu. To znači da je transakcija odmah proknjižena i da druga banka odmah može raspolagati doznačenim novcem. Banke će imati bolji pregled likvidnosti, ali HSVP istodobno traži i veću financijsku disciplinu - kaže Mladen Turković iz Varaždinske banke.

HSVP će povećati dnevnu likvidnost domaćih banaka jer će si međusobno moći brzo posuđivati novac koji im tijekom dana nedostaje. Ali, banke više neće moći plasirati novac bez pokrića na računu, odnosno neće moći odlaziti u minus bez znanja HNB-a. - HNB autorizira svaku međubankarsku transakciju, kako priljev tako i odljev novca. Središnja banka sada kontrolira minus banaka koji nastaju po njenim transakcijama - pojašnjava Leopold Eke, voditelj projektnog tima za platni promet Privredne banke Zagreb.

Banke mogu zatražiti i interventni kredit od HNB-a kako bi poboljšale svoju likvidnost, ali novi sustav velikih plaćanja i u tom pogledu znači strožu financijsku disciplinu. Naime, taj kredit mora se vratiti HNB-u već sljedeći radni dan. Ako banka to ne učini, HNB može poduzeti zakonom propisane mjere za rješenje nelikvidnosti banke...

Nikola Jelić