21.04.1999, srijeda
Klik za veliku naslovnicu

Ekskluzivno: Reporter Jutarnjeg lista s pripadnicima OVK na Kosovu
Tri dana pakla na Juniku

Debeli brijeg:Incident na granici Hrvatske s Jugoslavijom
Vojska SRJ ušla u UN-ovu zonu Prevlake, hrvatski specijalci nadziru granicu

Novinska distribucija: Koordinacija izdavača saslušala sindikaliste, propao dogovor bankara i Vlade
Zbog štrajka Tiska sutra bez novina na kioscija

Hrvatska - Haag: Odgođena sjednica u povodu haaške optužnice
Tuta u predinfarktnom stanju sa suda prebačen u bolnicu

Ekskluzivno: O čemu je, zapravo, Gelbard razgovarao s Tuđmanom, oporbom i ministrima
Robert Gelbard: Oporba ni u kojem slučaju ne smije bojkotirati izbore

Agrokoka: Zbog neisplate plaća i pomora peradi stotinjak zaposlenika jučer najavilo
U petak s polumrtvim kokošima krećemo pred hrvatsku vladu

Razgovor: Predsjednik Liberalne stranke nakon sastanka šestorke s Gelbardom i Westendorpom
Gotovac: Gelbard nam je rekao da ne nasjedamo Jelavićevu šarmu jer je on dvoličan i surađuje s mafijom

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest

Razgovor: Predsjednik Liberalne stranke nakon sastanka šestorke s Gelbardom i Westendorpom
Gotovac: Gelbard nam je rekao da ne nasjedamo Jelavićevu šarmu jer je on dvoličan i surađuje s mafijom

Vlado Gotovac - Dio hrvatske oporbe u šefu bosanskohercegovačkog HDZ-a Anti Jelaviću našao je pravog sugovornika za razgovor o provedbi Daytonskog sporazuma i povratku izbjeglica u tu zemlju. Međutim, tvrdi se da vam je u ponedjeljak posebni izaslanik predsjednika Clintona, Robert Gelbard neuvijeno rekao da s Jelavićem nikako ne treba surađivati.

- Doista, vrlo je oštro govorio o Jelaviću i s mnogo ironije spomenuo njegovo šarmiranje oporbe u Hrvatskoj. Izričito je rekao da se nada kako oporba neće odoljeti Jelavićevu šarmu. Gelbard je rekao da je Jelavić pored svega još i posve neuvjerljiv.

- Je li vam detaljnije obrazložio takav svoj stav prema Jelaviću?

- Rekao je da je on eksponent ekstremne struje, da je dvoličan pri vođenju politike i da je vrlo vjerojatno prilično popustljiv, a to je bio eufemizam za to da šef BiH HDZ-a potpomaže šverc, odnosno da je blizak mafiji.

Bez promjene odnosa prema RH

- Je li Gelbard možda analizirao zašto Jelavić najednom želi dobre odnose s hrvatskom oporbom?

- Nije specijalno govorio o tim motivima, ali je posve očito da je taj pokušaj šarmiranja zapravo pokušaj potapanja oporbe u njegovoj politici, što mu naravno neće poći za rukom. To je, mislim, glavna Jelavićeva namjera. On želi onemogućiti da oporba u bilo kojem pravcu djeluje u BiH mimo njega.

- U SDP-u i HSLS-u naprotiv misle da je s Jelavićem potrebno razgovarati o provedbi Daytona i povratku izbjeglica. Izjave koje su čelnici tih stranaka dali nakon razgovora s Jelavićem bile su gotovo savezničke.

- Očito je da međunarodna zajednica ne misli da je Jelavić za takve poslove prikladan saveznik. Zbog toga nam je Gelbard i savjetovao da ga ne prihvatimo kao suradnika. Clintonov izaslanik rekao je nadalje da u šestorici vidi prave partnere za rješavanje svih problema Bosne i Hercegovine. Rekao je da će opća demokratizacija u BiH biti dobrim dijelom određena suradnjom šestorice s međunarodnom zajednicom, odnosno našom pobjedom na izborima.

- Kod nas su zaredala tumačenja da SAD - zbog kooperativnosti Hrvatske sa NATO-om - sada odustaje od nekih zahtjeva kao što je, recimo, reforma izbornog zakonodavstva. Kako objašnjavate činjenicu da izaslanik Gelbard sada osobito naglašava kako SAD i dalje traže da se ukine lista za dijasporu?

- Rekao je ono što se moglo i očekivati: da američka politika prema Hrvatskoj nije doživjela nikakve promjene. To je posve razumljivo. Gelbard je izričito rekao da lista za dijasporu mora biti ukinuta.

- Jeste li iz razgovora uspjeli ocijeniti kakvi su izgledi za skoro pridruženje Hrvatske Partnerstvu za mir?

- Očito je da vojni poslovi između Hrvatske i SAD-a sada idu bolje nego prije, recimo, mjesec dana. Nije to, prema riječima gospodina Gelbarda, ovisno isključivo o akciji NATO-a u SRJ. Gelbard kaže da se opažaju određene promjene u Ministarstvu obrane. U američkoj administraciji smatraju da su te promjene pozitivne pa ih zato žele pomoći i nagraditi. Tu se, dakle, događaju određena poboljšanja u odnosima. Međutim, na ostalim područjima nema promjena i zato Gelbard još ne govori kad bi Hrvatska mogla biti primljena u Partnerstvo za mir. To, tvrdi, ovisi o čitavom nizu procesa u Hrvatskoj, a ne samo o ovom u Ministarstvu obrane.

Tražimo ukidanje liste za dijasporu

- Je li Gelbard opet pobrojao uvjete Hrvatskoj za ulazak u Partnerstvo za mir?

- Jest, on je rekao da i dalje nisu zadovoljni razvitkom demokracije ni stanjem medija u Hrvatskoj, kao ni provedbom Daytonskog sporazuma. SAD su uporne u svojim zahtjevima. Gelbard je o tome s malo vedre ironije rekao: "Mi smo malo lijeni i teško mijenjamo mišljenje". Clintonov izaslanik predočio nam je, dakle, već poznati američki stav, ali ovaj put, čini mi se, s malo izraženijim osjećajem za nijanse. Već činjenica da se promjene u određenom sektoru tako pomno prate i odmah komentiraju pokazuje da SAD više ne ureduju metlom, nego na mnogo delikatniji i ozbiljniji način.

- Što vam je zatim rekao guverner BiH Carlos Westendorp, s kojim ste vi i vaši partneri iz šestorice u ponedjeljak prvi put razgovarali?

- S njim smo vrlo praktično razgovarali o tome kako pospješiti provedbu Daytonskog sporazuma. Govorili smo i o mogućim korekcijama Sporazuma koje bi dovele do pune ravnopravnosti svih građana. Također smo raspravljali kako postići da se izbjeglice jednako tretiraju u svim dijelovima BiH, pa tako i u Republici Srpskoj.

Gospodin Westendorp vrlo nas je pomno saslušao i rekao da će o našim stavovima svakako voditi računa kad bude donosio odluke. Pozdravili smo njegovu odluku da se uvode televizijski programi za svaku etničku skupinu u BiH...

Nino Đula