21.04.1999, srijeda
Klik za veliku naslovnicu

Ekskluzivno: Reporter Jutarnjeg lista s pripadnicima OVK na Kosovu
Tri dana pakla na Juniku

Debeli brijeg:Incident na granici Hrvatske s Jugoslavijom
Vojska SRJ ušla u UN-ovu zonu Prevlake, hrvatski specijalci nadziru granicu

Novinska distribucija: Koordinacija izdavača saslušala sindikaliste, propao dogovor bankara i Vlade
Zbog štrajka Tiska sutra bez novina na kioscija

Hrvatska - Haag: Odgođena sjednica u povodu haaške optužnice
Tuta u predinfarktnom stanju sa suda prebačen u bolnicu

Ekskluzivno: O čemu je, zapravo, Gelbard razgovarao s Tuđmanom, oporbom i ministrima
Robert Gelbard: Oporba ni u kojem slučaju ne smije bojkotirati izbore

Agrokoka: Zbog neisplate plaća i pomora peradi stotinjak zaposlenika jučer najavilo
U petak s polumrtvim kokošima krećemo pred hrvatsku vladu

Razgovor: Predsjednik Liberalne stranke nakon sastanka šestorke s Gelbardom i Westendorpom
Gotovac: Gelbard nam je rekao da ne nasjedamo Jelavićevu šarmu jer je on dvoličan i surađuje s mafijom

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Novinska distribucija: Koordinacija izdavača saslušala sindikaliste, propao dogovor bankara i Vlade
Zbog štrajka Tiska sutra bez novina na kioscima

Pavić, Lovrić i Pukanič ZAGREB - Ako do danas u podne na račun Tiska ne stigne 35 milijuna kuna za obrtna sredstva i plaću, Sindikat Tiska će u 18 sati početi štrajk i novine sutra neće izaći na kioske. Ta odluka Sindikata ostala je važeća i nakon jučerašnjeg poslijepodnevnog sastanka koordinacije izdavača s predstavnicima Sindikata i štrajkaškog odbora, koji je jučer ujutro objavio odluku o štrajku.

Izdavači su na sastanku zatražili očitovanje Sindikata o načinu provođenja štrajka dok je u Vladi trajao sastanak bankara s predstavnicima Vlade.

Kako doznajemo, na sastanaku koji je uime Vlade vodio Marijan Šunjić, direktor Agencije za sanaciju banaka, nisu se pojavili predstavnici svih zainteresiranih banaka.

Sastanak je završio bez dogovora o pronalaženju 35 milijuna kuna jer ni jedna od samo nekoliko banaka nije željela financirati taj dio sanacije. Sa spoznajom da od obećanog novca za Tisak neće biti ništa na sastanak koordinacije izdavača iznenada je došao i Chris Bojanović, predsjednik Uprave Tiska.

- Nikakav dogovor danas nije postignut i pretpostavljamo da će sutra biti spriječen izlazak svih dnevnih novina - kaže nam Vice Međugorac, predsjednik koordinacije izdavača. Dodaje kako još postoji mogućnost da se do sutra ispune zahtjevi Sindikata te da se pronađe 35 milijuna kuna koji se, kaže, mogu posuditi u malo boljoj mjenjačnici.

- U četiri mjeseca pregovora o rješavanju problema Tiska dug izdavačima sa 50 milijuna narastao je na 110 milijuna kuna - kaže Međugorac. Ivo Pukanić, glavni urednik Nacionala, za neuspjeli je dogovor optužio Vladu i Predsjedničke dvore.

- Jučer smo razgovarali s premijerom Matešom, koji nam je rekao da neće biti nikakvih problema. Sada smo doznali da se bankari nisu ništa dogovorili, pa tako možemo reći da nas je Mateša prevario i nije ispunio Tuđmanov nalog sa sjednice VONS-a da se slučaj Tiska riješi - rekao je Pukanić.

Na sastanku su izdavači pitali sindikaliste što će biti ako štrajk ne uspije. Predstavnici Sindikata su najavili povezivanje s ostalim sindikatima, ali i mogućnost zaprječenja izlaska novina iz samog kruga Hrvatske tiskare, u kojoj se tiskaju izdanja EPH, Vjesnik i Sportske novosti. Blokada tiskara novost je koju sindikalisti nisu spominjali u najavi štrajka.

Koordinacija je jučer raspravljala i o problemu akceptnih naloga, te pripremila materijal za Trgovački sud u kojem se traži da se akceptni nalozi Tiska stave izvan snage, nakon čega bi za desetak dana žiroračun Tiska mogao biti "prohodan"...

Zlatko Šimić