21.04.1999, srijeda
Klik za veliku naslovnicu

Ekskluzivno: Reporter Jutarnjeg lista s pripadnicima OVK na Kosovu
Tri dana pakla na Juniku

Debeli brijeg:Incident na granici Hrvatske s Jugoslavijom
Vojska SRJ ušla u UN-ovu zonu Prevlake, hrvatski specijalci nadziru granicu

Novinska distribucija: Koordinacija izdavača saslušala sindikaliste, propao dogovor bankara i Vlade
Zbog štrajka Tiska sutra bez novina na kioscija

Hrvatska - Haag: Odgođena sjednica u povodu haaške optužnice
Tuta u predinfarktnom stanju sa suda prebačen u bolnicu

Ekskluzivno: O čemu je, zapravo, Gelbard razgovarao s Tuđmanom, oporbom i ministrima
Robert Gelbard: Oporba ni u kojem slučaju ne smije bojkotirati izbore

Agrokoka: Zbog neisplate plaća i pomora peradi stotinjak zaposlenika jučer najavilo
U petak s polumrtvim kokošima krećemo pred hrvatsku vladu

Razgovor: Predsjednik Liberalne stranke nakon sastanka šestorke s Gelbardom i Westendorpom
Gotovac: Gelbard nam je rekao da ne nasjedamo Jelavićevu šarmu jer je on dvoličan i surađuje s mafijom

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Ekskluzivno: O čemu je, zapravo, Gelbard razgovarao s Tuđmanom, oporbom i ministrima
Robert Gelbard: Oporba ni u kojem slučaju ne smije bojkotirati izbore

ZAGREB - Prekjučerašnji sastanak predsjednika Tuđmana s Robertom Gelbardom, posebnim izaslanikom predsjednika Clintona, trajao je sat i četrdeset minuta. Američka strana taj sastanak ocjenjuje kao otvorenu razmjenu mišljenja, u kojoj se predsjednik Tuđman držao pozitivno.

Dnevnim redom tog hrvatsko-američkog sastanka održanog u Predsjedničkim dvorima dominirale su tri teme: ispunjavanje uvjeta za ulazak Hrvatske u Partnerstvo za mir, problemi koje izazivaju pojedini hrvatski dužnosnici u BiH, te stanje na Kosovu.

Kada je riječ o prvoj temi, Amerikanci su naglasili da bi Hrvatska trebala energičnije provoditi one poteze kojima bi ispunila uvjete za ulazak u Partnerstvo za mir, s čim se predsjednik Tuđman složio. U tom je kontekstu bio spomenut i novi izborni zakon, ali nije se govorilo o detaljima u tekstu izbornog zakona.

'Glupa' Kovačeva izjava

Kada je, pak, riječ o situaciji u Bosni i Hercegovini, Amerikanci su, kao što se već izvještavalo, izrazili snažnu zabrinutost zbog govora pojedinih generala HVO-a na nedavnoj proslavi obljetnice HVO-a: dio razgovora s predsjednikom Tuđmanom o ponašanju hrvatskih časnika u Bosni i Hercegovini predstavnici Sjedinjenih Država smatraju vrlo značajnim.

Velik dio hrvatsko-američkih razgovora bio je posvećen situaciji na Kosovu. Američka je strana još jednom izrazila zadovoljstvo hrvatskim držanjem prema vojnoj intervenciji protiv Jugoslavije. Međutim, nije se razgovaralo o mogućnosti da Hrvatska dopusti NATO-u da se koristi hrvatskim državnim teritorijem za eventualni prodor kopnenih snaga NATO-a u Jugoslaviju. Razgovor o tome, prema američkim, ali i hrvatskim izvorima, zasad je preuranjen budući da Sjedinjene Države zasad nisu donijele odluku o slanju kopnenih trupa u SRJ.

Među ostalim sastancima što su ih Amerikanci imali s predstavnicima hrvatskog državnog vrha posebno se važnim čini razgovor s ministrom obrane Pavlom Miljavcem, koji je na američke diplomate ostavio vrlo dobar dojam. Nasuprot Miljavcu, novi ministar za Bosnu i Hercegovinu Milan Kovač nije impresionirao predstavnike Sjedinjenih Država.

Sastanak s Kovačem Amerikanci su ocijenili razočaravajućim, a u diplomatskim se krugovima govori kako je njegova izjava o tome da Washington više ne inzistira na provedbi Daytona jednostavno "neodgovorna i glupa."

Ukloniti Miju Brajkovića

Susret Roberta Gelbarda s liderima oporbenih stranaka imao je, također, iznimno političko značenje. Uz već poznate činjenice o tom razgovoru, valja naglasiti kako je izaslanik predsjednika Clintona čelnicima šestorke preporučio da nipošto ne bojkotiraju izbore, čak ni u slučaju da Hrvatska demokratska zajednica ne pristane ni na kakve bitne promjene izbornog zakona.

Amerikanci smatraju da bi oporba, dakle, morala izići na izbore i pod najgorim mogućim zakonskim uvjetima, te su njezinim čelnicima rekli kako će se "međunarodna zajednica pobrinuti da HDZ plati visoku cijenu u slučaju da ne dođe do promjene izbornog zakona".

Američki su predstavnici, kao što je poznato, tražili eliminiranje liste za dijasporu iz izbornog zakona, ali su također rekli kako su, dogovore li se oporba i HDZ da u novom izbornom zakonu ostane nekoliko mjesta za predstavnike dijaspore, spremni podržati dogovor iako ne preferiraju takvo rješenje.

Posjet posebnog Clintonova izaslanika Roberta Gelbarda Zagrebu bio je, čini se, uspješniji od prethodnih Gelbardovih dolazaka u Hrvatsku.

Stvarni rezultati Gelbardovih prekjučerašnjih sastanaka vidjet će se, međutim, u nizu poteza koje bi u idućih nekoliko tjedana mogle poduzeti hrvatske vlasti, te kroz povratnu, pozitivnu reakciju Sjedinjenih Država na odluke koje Amerikanci očekuju od Hrvatske.

Neki od američkih zahtjeva, poput promjene izbornog zakona, vrlo su transparentni: neki drugi, poput zahtjeva za uklanjanje bivšeg mostarskoga gradonačelnika Mije Brajkovića iz političkog i gospodarskog života, zasad su nejavni.U svakom slučaju, jasno je da će na nekim od tih zahtjeva Amerikanci ustrajati neovisno o hrvatskom stavu prema intervenciji protiv Jugoslavije.

Davor Butković