21.04.1999, srijeda
Klik za veliku naslovnicu

Ekskluzivno: Reporter Jutarnjeg lista s pripadnicima OVK na Kosovu
Tri dana pakla na Juniku

Debeli brijeg:Incident na granici Hrvatske s Jugoslavijom
Vojska SRJ ušla u UN-ovu zonu Prevlake, hrvatski specijalci nadziru granicu

Novinska distribucija: Koordinacija izdavača saslušala sindikaliste, propao dogovor bankara i Vlade
Zbog štrajka Tiska sutra bez novina na kioscija

Hrvatska - Haag: Odgođena sjednica u povodu haaške optužnice
Tuta u predinfarktnom stanju sa suda prebačen u bolnicu

Ekskluzivno: O čemu je, zapravo, Gelbard razgovarao s Tuđmanom, oporbom i ministrima
Robert Gelbard: Oporba ni u kojem slučaju ne smije bojkotirati izbore

Agrokoka: Zbog neisplate plaća i pomora peradi stotinjak zaposlenika jučer najavilo
U petak s polumrtvim kokošima krećemo pred hrvatsku vladu

Razgovor: Predsjednik Liberalne stranke nakon sastanka šestorke s Gelbardom i Westendorpom
Gotovac: Gelbard nam je rekao da ne nasjedamo Jelavićevu šarmu jer je on dvoličan i surađuje s mafijom

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Debeli brijeg:Incident na granici Hrvatske s Jugoslavijom
Vojska SRJ ušla u UN-ovu zonu Prevlake, hrvatski specijalci nadziru granicu

Hrvatski specijalci PODGORICA, DUBROVNIK - Između 200 i 300 jugoslavenskih vojnika ušlo je jučer u demilitarizirano područje pograničnog mjesta Sutorin pokraj Prevlake u Crnoj Gori, koje je pod nadzorom UN-a. Postavili su kontrolnu točku istočnije od graničnog prijelaza koji je još pod nadzorom tamošnje policije. Uzduž granice s Crnom Gorom i na samom graničnom prijelazu Debeli brijeg pripadnici su specijalne policije MUP-a Republike Hrvatske.

- Granični prijelaz na Debelom brijegu, između Hrvatske i Crne Gore, nije blokiran i još se može prijeći po ustaljenom režimu - potvrdio je Jean Franocis Moulin, novinar Radio Swiss Romana, koji je jučer poslijepodne iz Podgorice doputovao u Hrvatsku. Prema njegovim riječima, na kontrolnoj točki Vojske Jugoslavije nitko ga od vojnika nije zaustavljao, a policijsku kontrolu prošao je bez teškoća.

Prosvjed Vijeću sigurnosti

Stalni hrvatski predstavnik pri UN-u u New Yorku Ivan Šimonović uputio je jučer prosvjed predsjedavajućem Vijeća sigurnosti, francuskom veleposlaniku Alainu Dejammetu.

- Hrvatska poziva SRJ da odmah povuče svoje snage iz demilitariziranog područja, a od Vijeća sigurnosti traži da osigura striktnu provedbu svojih rezolucija što se odnose na Prevlaku - poručio je Šimonović te naglasio kako se jugoslavenskim vojnim upadom na Prevlaku "ozbiljno otežavaju" mogući međunarodni napori za humanitarnu pomoć kosovskim izbjeglicama u Crnoj Gori.

Neovisna podgorička agencija Montena-fax, pozivajući se na izvore u Herceg Novom, izvijestila je jučer kako su pripadnici VJ "blokirali Debeli brijeg" te da policija čeka moguće nove odluke crnogorskog ministarstva unutarnjih poslova ili vlade.

Bez službenih reakcija

Na pokušaj VJ da blokira granični prijelaz Debeli brijeg u Crnoj Gori nema službenih reakcija, a državni mediji o tom događaju do sinoć nisu ništa javili. Nezavisni mediji javljaju kako je ministar policije obišao policijske postaje u Herceg Novom i sastao se sa zapovjednikom ratne mornarice. Oni su također prenijeli informaciju Montene-fax da su jake vojne snage stacionirane u Sutorini, a na samom prijelazu još je crnogorska policija koja očekuje daljnja naređenja.

Ministar pravde u vladi Crne Gore Dragan Šoć rekao je sinoć za Jutarnji list da se, prema njegovim spoznajama vojska, zasad, povukla. - Ne znamo što će biti sutra - rekao je Šoć...

Jadran Kapor i Nataša Novović