16.03.1999, utorak
Klik za veliku naslovnicu

U Zagrebu počelo suđenje zapovjedniku Jasenovca
Dinko Šakić: Nisam kriv

Prosvjed radnika Valjaonice čelika
Očajni i gladni radnici blokirali granični prijelaz Razvor

Pored Šuškova groba gradi se grobnica za Brunu Bušića
Na Mirogoju završene pripreme za preseljenje posmrtnih ostataka iz Pariza

Vijeće HRT-a jučer u Zagrebu donijelo očekivanu odluku
Marija Peakić-Mikuljan izabrana za novu glavnu urednicu HTV-a

Pukovnik Željko Maglov, bivši zapovjednik Vojne policije, pismom redakciji Jutarnjeg lista, odgovara na optužbe bivših suboraca, objavljene u tisku
"Postao sam sinonim za sve loše u HV-u"

Prvi crkveni, ekumenski posjet Hrvatskoj
Poglavar SPC-a patrijarh Pavle u Zagrebu

Modno snimanje u Nacionalnoj sveučilišnoj biblioteci
Vanja Rupena pozirala fotografu Voguea

Intervju: Mr. Drago Jakovčević, financijski analitičar i predsjednik organizacijskog odbora Međunarodne bankarske konferencije
Guverner Škreb treba okupiti najveće banke i uloge proglasiti osiguranima

Mirovinski fond: Zašto se nova direktorica Dunja Vidošević ograđuje od svojega prethodnika Damira Zorića
Gdje je nestalo 600 milijuna DEM dionica mirovinskog fonda

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Pored Šuškova groba gradi se grobnica za Brunu Bušića
Na Mirogoju završene pripreme za preseljenje posmrtnih ostataka iz Pariza

Bruno Bušić ZAGREB - Na zagrebačkom groblju Mirogoju niti desetak metara od groba pokojnoga ministra obrane Gojka Šuška počela je gradnja grobnice u koju će iz groba u Parizu biti preseljeni posmrtni ostaci jednog od vodećih ljudi hrvatske emigracije Ante Brune Bušića.

Gradnja oko dva metra široke i tri metra dugačke grobnice počela je u prošli četvrtak na parceli preko puta groba Gojka Šuška, a grobno mjesto po cijeni od oko 15.000 kuna platio je Grad Zagreb.

- Ne vidim razloga da grobnica ne bude završena u roku mjesec ili dva. Autorica grobnice je poznata kiparica Marija Ujević. Zahtjev za prenošenje posmrtnih ostataka odobren je još prije dvije godine, tako da će Ante Bruno Bušić sasvim slučajno biti pokopan pored Gojka Šuška jer smo cijelo vrijeme to mjesto čuvali - objasnio je direktor Gradskih groblja d.o.o. Josip Reljić.

Prema njegovim riječima, izrada grobnice bit će plaćena iz fonda Zaklade Ante Bruno Bušić koja je, kako dodaje, protekle dvije godine skupljala za nju novac.

- Očigledno je da blizina groba Gojka Šuška nije povezana s grobnicom Brune Bušića, već će on vjerojatno biti pokopan na tom mjestu kako bi njegov grob dobio posebnu važnost jer na tom dijelu Mirogoja leže hrvatski branitelji - istaknuo je direktor Josip Reljić. Naglasio je kako ne zna točno kada će posmrtni ostaci Brune Bušića biti položeni u mirogojsku zemlju, te poručio kako će o tome najvjerojatnije odlučiti Zaklada.

Prošla je već 21 godina od ubojstva Ante Brune Bušića kada ga je agent Udbe 1978. hicem iz pištolja u glavu usmrtio na ulicama Pariza. Bruno Bušić sredinom 60-ih radio je s Franjom Tuđmanom u Institutu za historiju radničkog pokreta, a tada je objavio i poznati članak "Žrtve rata" u kojemu je naveo nove brojke o žrtvama Jasenovca nakon čega ostaje bez posla. Uhićen je nakon pada Hrvatskoga proljeća, 1975. odlazi u emigraciju gdje postaje član Hrvatskog narodnog vijeća, a već 1977. izabran je za pročelnika za tisak i promidžbu HNV-a.

Damir Naumovski