16.03.1999, utorak
Klik za veliku naslovnicu

U Zagrebu počelo suđenje zapovjedniku Jasenovca
Dinko Šakić: Nisam kriv

Prosvjed radnika Valjaonice čelika
Očajni i gladni radnici blokirali granični prijelaz Razvor

Pored Šuškova groba gradi se grobnica za Brunu Bušića
Na Mirogoju završene pripreme za preseljenje posmrtnih ostataka iz Pariza

Vijeće HRT-a jučer u Zagrebu donijelo očekivanu odluku
Marija Peakić-Mikuljan izabrana za novu glavnu urednicu HTV-a

Pukovnik Željko Maglov, bivši zapovjednik Vojne policije, pismom redakciji Jutarnjeg lista, odgovara na optužbe bivših suboraca, objavljene u tisku
"Postao sam sinonim za sve loše u HV-u"

Prvi crkveni, ekumenski posjet Hrvatskoj
Poglavar SPC-a patrijarh Pavle u Zagrebu

Modno snimanje u Nacionalnoj sveučilišnoj biblioteci
Vanja Rupena pozirala fotografu Voguea

Intervju: Mr. Drago Jakovčević, financijski analitičar i predsjednik organizacijskog odbora Međunarodne bankarske konferencije
Guverner Škreb treba okupiti najveće banke i uloge proglasiti osiguranima

Mirovinski fond: Zašto se nova direktorica Dunja Vidošević ograđuje od svojega prethodnika Damira Zorića
Gdje je nestalo 600 milijuna DEM dionica mirovinskog fonda

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest

Mirovinski fond: Zašto se nova direktorica Dunja Vidošević ograđuje od svojega prethodnika Damira Zorića
Gdje je nestalo 600 milijuna DEM dionica mirovinskog fonda

Mirovinski fond objeručke je prihvatio prijedlog da se poveća osnovica za naplatu mirovinskog doprinosa, odnosno da se plaća doprinos i na naknade po ugovorima o djelu, autorske honorare, studentske naknade, itd.

I svi ostali predstavnici države u Vladinom Povjerenstvu za učinkovitiju naplatu zauzeli su se za dodatno opterećenje gospodarstva kao najbolji način punjenja mirovinskog fonda. Međutim, nitko od njih nije upitao taj isti fond kako upravlja golemom imovinom koju je stekao kroz pretvorbu i privatizaciju, a Povjerenstvo nije predložilo niti jednu mjeru koja bi natjerala Hrvatsko mirovinsko osiguranje na učinkovitije gospodarenje imovinom! Ne treba zaboraviti, naime, da je mirovinski fond dobio pod kontrolu dionice nominalno vrijedne oko 4,4 milijarde njemačkih maraka i da je tom imovinom trebao savjesno i poduzetnički upravljati kako bi umirovljenici imali financijsku korist. Na žalost, takve koristi gotovo da nije bilo, a upravljanje imovinom fonda godinama je bilo poslovna tajna.

Nova ravnateljica HMO-a Dunja Vidošević, istina, napravila je izvješće o portfelju fonda i poslala ga premijeru Mateši, pri čemu je priznala - u razgovoru za Vjesnik - da je, "na žalost, upravljanje dionicama bilo prilično loše organizirano". No, ni ona, niti Povjerenstvo nisu našli potrebnim upoznati javnost s poslovnim promašajima mirovinskog fonda ili zatražiti sankcije zbog toga. Čini se da je glavni cilj nove ravnateljice ograditi se od postupaka svog prethodnika Damira Zorića i - sve zaboraviti.

Umirovljenici čijom se imovinom loše upravljalo i građani koje se sada namjerava dodatno opteretiti i zbog tih promašaja, međutim, imaju pravo ne zaboraviti. Vlada je morala najprije pomesti ispred svojih vrata, pa tek onda prozivati druge. A da se ima što mesti, pokazuju i podaci o vrijednosti portfelja mirovinskog fonda.

Ravnateljica D. Vidošević zatekla je u fondu, kaže, dioničke udjele u 544 poduzeća čija je nominalna vrijednost 2,9 milijardi maraka. No, podaci iz izvješća o poslovanju HMO-a, što ga je Zorić podnio Vladi u prosincu 1998., bitno su drukčiji: fond je imao udjele u 744 tvrtke čija je nominalna vrijednost 3,5 milijarde maraka!? Gdje je nestalo 200 dioničkih udjela koji nominalno vrijede 600 milijuna maraka? Problem je u tome što u podatke nisu uvrštene neke posljednje zamjene dionica, pravda se ravnateljica Vidošević. No, ima li mirovinski fond pravo prozivati neplatiše doprinosa kad njegovi čelnici istodobno ne znaju gdje su završile dionice vrijedne 600 milijuna maraka!?

Nadalje, Dunja Vidošević tvrdi da je tržišna vrijednost udjela u 544 tvrtke samo 900 milijuna maraka, odnosno da fond raspolaže uglavnom lošim tvrtkama koje su veliki gubitaši. Ako je to istina, članovima Povjerenstva za naplatu doprinosa trebalo je reći zašto je fond prodavao i mijenjao profitabilne dionice, kao što su dionice Večernjeg lista, umjesto da ih je čuvao? D. Vidošević priznaje da se oko fonda motaju neke interesne grupe i lobiji te najavljuje da će im reći "ne", ali nije sigurna da će u tome uspjeti. Kao što to nije uspijevao Zorić, izvjesno je da neće uspjeti ni ona. Najbolji primjer za to jest skandalozni pokušaj prodaje dionica PIK-a Vrbovec...

Nikola Jelić