16.03.1999, utorak
Klik za veliku naslovnicu

U Zagrebu počelo suđenje zapovjedniku Jasenovca
Dinko Šakić: Nisam kriv

Prosvjed radnika Valjaonice čelika
Očajni i gladni radnici blokirali granični prijelaz Razvor

Pored Šuškova groba gradi se grobnica za Brunu Bušića
Na Mirogoju završene pripreme za preseljenje posmrtnih ostataka iz Pariza

Vijeće HRT-a jučer u Zagrebu donijelo očekivanu odluku
Marija Peakić-Mikuljan izabrana za novu glavnu urednicu HTV-a

Pukovnik Željko Maglov, bivši zapovjednik Vojne policije, pismom redakciji Jutarnjeg lista, odgovara na optužbe bivših suboraca, objavljene u tisku
"Postao sam sinonim za sve loše u HV-u"

Prvi crkveni, ekumenski posjet Hrvatskoj
Poglavar SPC-a patrijarh Pavle u Zagrebu

Modno snimanje u Nacionalnoj sveučilišnoj biblioteci
Vanja Rupena pozirala fotografu Voguea

Intervju: Mr. Drago Jakovčević, financijski analitičar i predsjednik organizacijskog odbora Međunarodne bankarske konferencije
Guverner Škreb treba okupiti najveće banke i uloge proglasiti osiguranima

Mirovinski fond: Zašto se nova direktorica Dunja Vidošević ograđuje od svojega prethodnika Damira Zorića
Gdje je nestalo 600 milijuna DEM dionica mirovinskog fonda

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Prosvjed radnika Valjaonice čelika
Očajni i gladni radnici blokirali granični prijelaz Razvor

Prosvjed radnika Valjaonice čelika KUMROVEC - S obzirom na to da se ni jučer nitko nije odazvao pozivu Kriznog stožera Valjaonice čelika, radnici su, kao što su i najavili, blokirali međudržavni granični prijelaz Razvor. Radnici Valjaonice čelika, kojima vlasnik Željko Bodegrajac duguje 20 plaća i doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje za prošlih pet godina, na jučerašnji su prosvjed pozvali predstavnike Vlade, Ministarstva gospodarstva, Hrvatskog fonda za privatizaciju te predstavnike Krapinsko-zagorske županije. Kako se nitko od pozvanih nije udostojio doći, radnici su raspustili Krizni stožer i u 10.25 sati zatvorili granični prijelaz.

Iako je i prije dobio poziv, dožupan za gospodarstvo Mato Regvar u Kumrovec je stigao u 12.40 sati, ali tek na osobni poziv načelnika PU krapinsko-zagorske Darka Cara. Tada su radnici, nadajući se nekim odgovorima, odblokirali granicu.

- Gladni smo, nemamo čime kupiti kruh i mlijeko i ne možemo školovati svoju djecu. Što će s nama biti sutra - pitali su radnici Regvara, ne skrivajući ogorčenje ponašanjem župana Želimira Hitreca za kojeg su rekli da je stajao uz njih samo u trenutku lažnog otvorenja Valjaonice.

- Tijekom jutra pokušao sam kontaktirati s ljudima u Fondu za privatizaciju. Rečeno mi je da je za slučaj Valjaonice kompetentan jedino predsjednik Stipe Hrkač, no njega nije bilo. Što se Županije tiče, ona je najmanje odgovorna. Valjaonica je u privatnom vlasništvu i svako političko miješanje zapravo je kršenje Ustava - tvrdio je dožupan Regvar, uz obećanje kako će se o Valjaonici raspravljati na sutrašnjoj sjednici Županijskoga poglavarstva.

- Očito je da Bodegrajac ima čvrsto zaleđe jer bi u protivnom već odgovarao za pljačku. Ako treba, neka ga policija prisilno dovede u Kumrovec i neka se suoči s nama - tražili su radnici i najavili da će stav Županije pričekati do četvrtka u 10 sati.

Ako tada ne budu zadovoljni ponuđenim rješenjem, ponovno će blokirati granicu.

Snježana Flegar