16.03.1999, utorak
Klik za veliku naslovnicu

U Zagrebu počelo suđenje zapovjedniku Jasenovca
Dinko Šakić: Nisam kriv

Prosvjed radnika Valjaonice čelika
Očajni i gladni radnici blokirali granični prijelaz Razvor

Pored Šuškova groba gradi se grobnica za Brunu Bušića
Na Mirogoju završene pripreme za preseljenje posmrtnih ostataka iz Pariza

Vijeće HRT-a jučer u Zagrebu donijelo očekivanu odluku
Marija Peakić-Mikuljan izabrana za novu glavnu urednicu HTV-a

Pukovnik Željko Maglov, bivši zapovjednik Vojne policije, pismom redakciji Jutarnjeg lista, odgovara na optužbe bivših suboraca, objavljene u tisku
"Postao sam sinonim za sve loše u HV-u"

Prvi crkveni, ekumenski posjet Hrvatskoj
Poglavar SPC-a patrijarh Pavle u Zagrebu

Modno snimanje u Nacionalnoj sveučilišnoj biblioteci
Vanja Rupena pozirala fotografu Voguea

Intervju: Mr. Drago Jakovčević, financijski analitičar i predsjednik organizacijskog odbora Međunarodne bankarske konferencije
Guverner Škreb treba okupiti najveće banke i uloge proglasiti osiguranima

Mirovinski fond: Zašto se nova direktorica Dunja Vidošević ograđuje od svojega prethodnika Damira Zorića
Gdje je nestalo 600 milijuna DEM dionica mirovinskog fonda

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Sljedeća vijest

U Zagrebu počelo suđenje zapovjedniku Jasenovca
Dinko Šakić: Nisam kriv

Dinko Šakić ZAGREB - Ne osjećam se apsolutno krivim niti za jedno inkriminirano djelo. Savjest mi je mirna - rekao je Dinko Šakić jučer, nakon što mu je pročitana optužnica kojom je optužen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

- Ako dopustite - obratio se vjerojatno posljednji živući zapovjednik jednog koncentracijskog logora Dinko Šakić predsjedniku sudskoga vijeća Draženu Tripalu - ja bih još dvije, tri riječi rekao - pokušao je Šakić komentirati navode iz optužnice. Nakon desetodnevnog prekida zbog lošeg zdravstvenog stanja suđenje Dinku Šakiću nastavljeno je jučer čitanjem optužnice. Nakon što su sudski vještaci dr. Dušan Zečević i prim. dr. Stjepan Všglein iznijeli svoje mišljenje o zdravstvenom stanju Dinka Šakića ustvrdivši pritom da mu se stanje normaliziralo i da je u stanju pratiti suđenje, počela je glavna rasprava.

Optužnicu od 34 stranice županijski državni odvjetnik Radovan Šantek i njegovi zamjenici Janjko Grlić i Dunja Pavliček-Patak čitali su više od dva sata. Dinko Šakić je tijekom tog vremena sjedio i mirno gledao zastupnike optužnice ponekad klimajući glavom kao da potvrđuje ili, pak, komentira navode optužnice. Čitanje iskaza svjedoka, njihovih sjećanja na događaje iz Drugog svjetskog rata proteklo je u gotovo rutiniranom odslušavanju opisa ubojstava i mučenja koja su se događala u Jasenovcu. Svi svjedoci, a u istrazi je saslušano 26 preživjelih logoraša, ističu kako je u Jasenovcu i tijekom razdoblja za koje je optužen Dinko Šakić, a riječ je o vremenu od travnja do studenoga 1944. kada je bio zapovjednik Jasenovca, vladao režim izgladnjivanja, tjelesnog i duševnog zlostavljanja, teškog fizičkog rada te obolijevanja od raznih bolesti. Državno odvjetništvo grupiralo je svjedoke koji su u istrazi svjedočili o likvidacijama bolesnih i radno nesposobnih, kao i one koji će svjedočiti o odvođenju logoraša u objekt "Zvonara" gdje su mučeni do smrti.

Nekoliko preživjelih logoraša svjedočiti će o ubojstvima i zlostavljanjima koja su "bez povoda i iz čiste obijesti" počinili ustaški stražari - "čarkari" pri odvođenju logoraša na radove izvan i unutar logora. Nekoliko svjedoka govorit će i o "nastupima" u Jasenovcu pri čemu su logoraši izvođeni i likvidirani, kao što će svjedočiti o detaljno poznatim događajima odmazde za navodni pokušaj bijega logoraša Wollnera. Dinko Šakić tereti se da je u tom "nastupu" izdvojio 20-ak logoraša te osobno usmrtio dvojicu. Šakića se tereti i za ubojstva civila koji su transportirani u Jasenovac i ubijeni na logorskim stratištima.

Sa Šakićem je u logor istim vlakom, ali kao logoraš, došao Dragan Roller 18. veljače 1942. koji je odmah podvrgnut teškom fizičkom radu tako da je u samo tri tjedna smršavio 25 kilograma. Sjeća se da je za boravka u bolnici svake noći gledao ulazak ustaša koji su odvozili one bolesnike koji se nisu mogli kretati, ili koji ne bi mogli samostalno sjediti na stolcu ili krevetu. Prema pričanju drugih logoraša saznao je da su odvođeni likvidirani na Gradini. Prebačen u logor Stara Gradiška bio je tamo do rujna 1944. kada je premješten u Jasenovac jer je Stara Gradiška zatvorena. Tada su likvidacije u Jasenovcu, čiji je zapovjednik u to vrijeme bio Dinko Šakić, vršene po popisima koji su ustaše sastavljali. Mara Cvetko, još jedna svedokinja koja je po drugi put prebačena u Jasenovac u ljeto 1944., oboljela je od trbušnog tifusa, a nakon toga od upale porebrice. Usprkos bolesti, nije se smjela liječiti jer bi kao bolesna bila likvidirana. Jednom se prigodom sakrila pred ustašama u malu prostoriju gdje su bila odložena mrtva tijela logoraša, zavukla se među njih i tako se spasila od likvidacije.

Jakov Finci sjeća se da je krajem rujna 1944. vidio u logorskom krugu obješenog logoraša koji je na vješalima visio dva dana, kao što se sjeća da su tada kada je Šakić zapovijedao logorom tri logoraša mučena, a nakon toga obješena ispred ženskog odjela. Tijekom Šakićeva zapovijedanja logorom počela je velika akcija ubijanja logoraša koja je nastavljena nakon Šakićeva odlaska iz logora. Ustaše su prema popisu izdvajali logoraše tijekom noći, skupljali ih u skladištu na sredini logora gdje su bili svučeni do gola, a potom, ruku vezanih žicom odvođeni na "granik". Žrtva je dovedena do ruba "granika" gdje joj je rasporen trbuh, a potom bačena u Savu. Točno u podne zastupnik optužnice Janjko Grlić rekao je broj za koji Državno odvjetništvo smatra da se odnosi na broj ubijenih tijekom Šakićeva zapovijedanja logorom.

Pozivajući se na istraživanja demografa ing. Vladimira Žerjavića, Janjko Grlić je rekao da je tijekom 1944. u Jasenovcu ubijeno, poginulo, umrlo i nestalo 4093 osobe. Tijekom Šakićeva zapovijedanja, od travnja do listopada 1944. u Jasenovcu je smrtno stradala 2401 osoba...

Boris Vlašić