16.03.1999, utorak
Klik za veliku naslovnicu

U Zagrebu počelo suđenje zapovjedniku Jasenovca
Dinko Šakić: Nisam kriv

Prosvjed radnika Valjaonice čelika
Očajni i gladni radnici blokirali granični prijelaz Razvor

Pored Šuškova groba gradi se grobnica za Brunu Bušića
Na Mirogoju završene pripreme za preseljenje posmrtnih ostataka iz Pariza

Vijeće HRT-a jučer u Zagrebu donijelo očekivanu odluku
Marija Peakić-Mikuljan izabrana za novu glavnu urednicu HTV-a

Pukovnik Željko Maglov, bivši zapovjednik Vojne policije, pismom redakciji Jutarnjeg lista, odgovara na optužbe bivših suboraca, objavljene u tisku
"Postao sam sinonim za sve loše u HV-u"

Prvi crkveni, ekumenski posjet Hrvatskoj
Poglavar SPC-a patrijarh Pavle u Zagrebu

Modno snimanje u Nacionalnoj sveučilišnoj biblioteci
Vanja Rupena pozirala fotografu Voguea

Intervju: Mr. Drago Jakovčević, financijski analitičar i predsjednik organizacijskog odbora Međunarodne bankarske konferencije
Guverner Škreb treba okupiti najveće banke i uloge proglasiti osiguranima

Mirovinski fond: Zašto se nova direktorica Dunja Vidošević ograđuje od svojega prethodnika Damira Zorića
Gdje je nestalo 600 milijuna DEM dionica mirovinskog fonda

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Vijeće HRT-a jučer u Zagrebu donijelo očekivanu odluku
Marija Peakić-Mikuljan izabrana za novu glavnu urednicu HTV-a

Marija Peakić-Mikuljan ZAGREB - Sa trinaest glasova za, jednim protiv i tri suzdržana jučer je na drugoj sjednici Vijeća HRT-a za glavnu urednicu Televizije izabrana Marija Peakić-Mikuljan, na prijedlog direktora HRT-a Ivice Vrkića.

Urednica Peakić-Mikuljan najavila je ostavku na članstvo u Glavnom odboru HDZ-a jer je njezina politička funkcija, prema Zakonu, nespojiva s dužnošću glavne urednice Televizije. Neće, međutim, napuštati stranku.

Iako nisu imali pred sobom molbe kandidata ni njihove elaborate, članovi Vijeća većinom su glasova nakon rasprave podržali Vrkićev prijedlog. Marija Peakić-Mikuljan morat će u roku 14 dana opširno izložiti Vijeću svoju uređivačku koncepciju. Za glavnu urednicu Hrvatskog radija jednoglasno je, treći put, izabrana Ivanka Lučev, a program Radija vijećnici su ocijenili besprijekornim.

Ipak, izbor Marije Peakić-Mikuljan za glavnu urednicu Televizije, prema informacijama kojima raspolažemo, nije konačan. U molbi da je se postavi za glavnu urednicu, Peakić-Mikuljan stavila je poseban uvjet. Traži da je se imenuje i u Upravu HRT-a, na mjesto na kojem sada još sjedi Mirko Galić, tako da njezina urednička pozicija bude zaštićena i u poslovnom vodstvu kuće.

No, tvrde upućeni, Ivica Vrkić nerado je uopće pristao da kao vlastiti prijedlog Vijeću iznese zapravo političku odluku državnoga vrha da nova glavna urednica bude upravo Marija Peakić-Mikuljan. Vrkić navodno ima svojeg kandidata za Galićevo mjesto u Upravi i ne namjerava predložiti Peakić-Mikuljan, ali mogao bi ipak biti prislijen na novi kompromis. Protiv kandidatkinje Peakić-Mikuljan jučer na sjednici Vijeća izjasnio se jedino predstavnik Matice hrvatske Vlaho Bogišić, a Jozo Laušić (iz Društva hrvatskih književnika), Stjepan Lice (predstavnik Katoličke crkve) i Silvija Letica (iz Hrvatske matice iseljenika) nisu glasovali ni za niti protiv.

- HRT sigurno ima dvadesetak sposobnih ljudi koji bi mogli obnašati funkciju glavnog urednika - rekao je Vlaho Bogišić istaknuvši kako za Mariju Peakić-Mikuljan neće glasovati jer je ona osoba koja je svojevremeno Miljenka Smoju proglasila nepodobnim za Televiziju. Silvija Letica zatražila je da joj se predoči elaborat Marije Peakić-Mikuljan. No, do kraja sjednice nitko od njih nije uspio dobiti programsku koncepciju.

Mariju Rašan-Križanac, predstavnicu strukovnih udruga u osnovnom i srednjem školstvu, zanimalo je može li se imenovanje Marije Peakić-Mikuljan opozvati ako Vijeće ne prihvati njezin elaborat, na što je predsjednik Zlatko Canjuga rekao kako je upravo dužnost Vijeća HRT-a, među ostalim, imenovanje i razrješenje glavnih urednika.

Generalni direktor Ivica Vrkić na sjednici Vijeća podnio je i izvješće o stanju na HRT-u, prema kojem na Televiziji trenutačno ima 3500 stalno zaposlenih te oko 6500 honoraraca.

- HRT ima 150 milijuna kuna duga, a naša potraživanja iznose približno 70 miljuna, s tim da otprilike 40 milijuna kuna nećemo moći naplatiti - istaknuo je Vrkić. On je istaknuo kako na HRT-u nema objektivnog novinarstva jer u gotovo svim emisijama prevladava ili oporba ili vladajuća stranka.

Canjuga je iskritizirao potpisivanje peticija na HTV-u te ostavke koje su ponudili neki urednici zbog slučaja Lončar...

Nino Đula i Rozita Vuković