19.03.1999, petak
Klik za veliku naslovnicu

Rekonstrukcija hrvatske vlade
Novi zakon o vladi pred Saborom

Godišnjica atentata na dr. Tuđmana
Za feštu u Benkovcu oderano 10 janjaca

Ante Jelavić najavljuje povodom sarajevskog atentata
Hrvati zamrzavaju sve svoje funkcije u Bosni i Hercegovini

Elaborat nove glavne urednice HTV-a
Marija Peakić-Mikuljan: Hrvatska televizija prije svega mora biti hrvatska

Skandal na Pravnom fakultetu u Zagrebu
Suspendiran profesor jer je ispit uvjetovao kupnjom vlastite knjige koja još nije objavljena

Kolaps najpoznatijih građevinara: Uprava je do Uskrsa obećala plaće za prosinac
Radnici Geotehnike obustavili su gradnju maksimirskog stadiona i autocesta prema Goričanu i Rijeci

Slučaj PIK-a Vrbovec: Mladen Markek, zamjenik direktora HNO-a, odgovara na tvrdnje ravnateljice HZMO-a
Natječaj za prodaju PIK-a objavio sam po Matešinoj preporuci, a zašto je poništen zna samo Dunja Vidošević

Prijedlog izbornog zakona: Mnogo je otvorenih pitanja u prijedlogu stručnjaka na koja nema jasnih odgovora
HDZ će "iskrojiti" Hrvatsku u deset izbornih jedinica kako mu bude najviše odgovaralo

Suđenje Dinku Šakiću: Završeno svjedočenje prvog svjedoka u procesu zapovjedniku koncentracionog logora Jasenovac
Svjedok Roller: Vraćena odjeća svjedočila nam je o sudbini odvedenih logoraša

Pobuna radnika
Sindikat Zagrebačkih transporta podnosi kaznene prijave, radnici OKI-Usluga u štrajku, a u riječkoj Harteri osnovan krizni stožer

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Ante Jelavić najavljuje povodom sarajevskog atentata
Hrvati zamrzavaju sve svoje funkcije u Bosni i Hercegovini

Ante Jelavić SARAJEVO - Zamrzavanje dužnosti na svim razinama vlasti u Federaciji i u BiH u razdoblju od 22. do 28. ožujka, te trajno zamrzavanje mandata u Skupštini BiH do otkrivanja i kažnjavanja atentatora na doministra Jozu Leutara - zaključci su prvog dijela sjednice Predsjedništva BiH održane jučer poslije podne.

Nakon četverosatnog sastanka hrvatskih dužnosnika u zgradi zajedničkih institucija na Marin Dvoru, predsjednik Federacije BiH Ivo Andrić-Lužanski novinarima je nabrojao zahtjeve hrvatskih predstavnika.

Traži se, kao prvo, kažnjavanje počinitelja i nalogodavaca atentata na Leutara i zločina počinjenih u središnjoj bosni, kao i neopoziva ostavka premijera Edhema Bičakčića, federalnog ministra unutarnjih poslova Mehmeda Žilića i ministra policije Srednjebosanske županije.Treći je zahtjev trenutačno objavljivanje liste optuženih za ratne zločine nad Hrvatima u BiH i pokretanje krivičnih postupaka od strane Haaškog suda. Četvrti ukidanje i iseljenje AID-a, bošnjačke tajne službe iz svih prostora MUP-a u roku od 10 dana, a peti oduzimanje državljanstva mudžahedinima i njihovo protjertivanje iz BiH. Traži se zatim pokretanje istrage o financiranju izvršitelja terorističkih akata i paradržavnih ostataka bivše Republike BiH. U zaključnom, sedmom zahtjevu traže se sigurnosni uvjeti svim djelatnicima hrvatskog naroda kakve imaju Bošnjaci.

Sjednici su prisustvovali svi važniji hrvatski dužnosnici u BiH, kao i hrvatski velspolsanik u Sarajevu Damir Zorić. Samo sat nakon početka otišao je Jadranko Prlić, ispričavši se važnijim obvezama. Odluka o moratoriju trebala bi se odnositi na sve, bez obzira na strnačku pripadnost, ali Dragan Čović nije u kraćem razgovoru s novinarima znao odgovoriti je li sjednici prisustvovao itko tko nije u HDZ-u. Vodstvo hrvatskog naroda BiH, rečeno je, vratit će se poslije jednotjednog moratorija, a na novom sastanku 15. travnja razmotrit će, ovisno o ispunjenju njihovih zahtjeva, koji će biti budući koraci.

Hrvatski član Predsjedništva Ante Jelavić prethodno je jučer ujutro diplomatima akreditiranima u Sarajevu uručio dugo najavljivani Non paper o položaju hrvatskog naroda u BiH. Deklaracijom se traži "osnaživanje ustavno-pravne pozicije hrvatskoga naroda u BiH, očuvanje njegove konstitutivnosti, hrvatskog kulturnog i nacionalnog identiteta, te prava na obrazovanje, informiranje i bezuvjetan povratak svih prognanika na cijelom teritoriju BiH".

U sadašnjim okolnostima u BiH, rekao je Jelavić, "naše je pravo i dužnost tražiti rješenja, pa i ona koja vode poboljšanju političko-teritorijalnog ustrojstva i cjelovite BiH i Federacije BiH". Mada je Jelavić svoje izlaganje veleposlanicima zaključio riječima "uvjeravam vas da će u vodstvu hrvatskog naroda u BiH međunarodna zajednica uvijek imati razumnog, odgovornog i odlučnog partnera", već jučer poslije podne počela su stizati upozorenja iz Ureda visokog predstavnika da Hrvati napad na Lutara "ne smiju iskoristiti za blokiranje federalnih tijela". Suprotno tome, predstavnici HVIDRA-e pozvali su hrvatske dužnosnike da "prijeđu na teritorij pod našom kontrolom", pozivajući na referendum...

S. Pavić, G. Knezović i S. Despot