19.03.1999, petak
Klik za veliku naslovnicu

Rekonstrukcija hrvatske vlade
Novi zakon o vladi pred Saborom

Godišnjica atentata na dr. Tuđmana
Za feštu u Benkovcu oderano 10 janjaca

Ante Jelavić najavljuje povodom sarajevskog atentata
Hrvati zamrzavaju sve svoje funkcije u Bosni i Hercegovini

Elaborat nove glavne urednice HTV-a
Marija Peakić-Mikuljan: Hrvatska televizija prije svega mora biti hrvatska

Skandal na Pravnom fakultetu u Zagrebu
Suspendiran profesor jer je ispit uvjetovao kupnjom vlastite knjige koja još nije objavljena

Kolaps najpoznatijih građevinara: Uprava je do Uskrsa obećala plaće za prosinac
Radnici Geotehnike obustavili su gradnju maksimirskog stadiona i autocesta prema Goričanu i Rijeci

Slučaj PIK-a Vrbovec: Mladen Markek, zamjenik direktora HNO-a, odgovara na tvrdnje ravnateljice HZMO-a
Natječaj za prodaju PIK-a objavio sam po Matešinoj preporuci, a zašto je poništen zna samo Dunja Vidošević

Prijedlog izbornog zakona: Mnogo je otvorenih pitanja u prijedlogu stručnjaka na koja nema jasnih odgovora
HDZ će "iskrojiti" Hrvatsku u deset izbornih jedinica kako mu bude najviše odgovaralo

Suđenje Dinku Šakiću: Završeno svjedočenje prvog svjedoka u procesu zapovjedniku koncentracionog logora Jasenovac
Svjedok Roller: Vraćena odjeća svjedočila nam je o sudbini odvedenih logoraša

Pobuna radnika
Sindikat Zagrebačkih transporta podnosi kaznene prijave, radnici OKI-Usluga u štrajku, a u riječkoj Harteri osnovan krizni stožer

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Skandal na Pravnom fakultetu u Zagrebu
Suspendiran profesor jer je ispit uvjetovao kupnjom vlastite knjige koja još nije objavljena

Josip Metelko ZAGREB - Profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu Josip Metelko jučer je suspendiran jer je izlazak na kolokvij i ispit iz kolegija Osnove opće teorije prava i države uvjetovao kupnjom svoje knjige "Sukcesija države" koja još uopće nije izdana i koja ne spada u obaveznu literaturu nastavnog plana i programa! Budući da je time oštetio više od 800 studenata prve godine, dekan Uroš Dujšin podnio je prijavu disciplinskoj komisiji.

- Profesor Metelko nije omogućio studentima da uz korištenje postojeće literature polože kolokvij i ispit nego je odluku Vijeća izigrao upućujući studente da ne izlaze na ispit dok ne iziđe četvrto izdanje njegove knjige - izjavio je jučer za Jutarnji list dekan Dujšin.

Budući da su studenti "takvim nečuvenim postupkom" izgubili vrijeme koje je potrebno da pravodobno pripreme ispite za ljetni rok, dekan je obećao kako će učiniti sve da bi studentima kompenzirao nastalu štetu. A, disciplinska komisija, koja će biti imenovana na sljedećoj sjednici fakultetskog vijeća, odlučit će hoće li profesor Metelko dobiti otkaz ili blažu kaznu.

Jučerašnjom izjavom studenata potvrđene su optužbe, na koje je predstojnik katedre Osnove opće teorije prava i države prof.dr. Vjekoslav Miličić "poslijednjih nekoliko mjeseci upozoravao na sjednicama fakultetskog vijeća". Isticao je kako je Metelko, motiviran materijalnom korišću da studenti najprije nabave i koriste treće, a potom četvrto izdanje njegove knjige, počinio kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti (čl. 337 KZ RH). Isto je, kaže Miličić, Metelko napravio u povodu drugog izdanja knjige studentima na Policijskoj akademiji i upravnom studiju Pravnog fakulteta u veljači i ožujku 1995., te pri trećem izdanju knjige na pravnome studiju pred ljeto 1997. godine.

- Obeshrabrujuće su činjenice da su upravo predstavnici Studentskog zbora svojim krajnje neprimjerenim nepostupanjem znatno pridonijeli ograničenju prava svojih kolega i da Uprava pored mojih osnovanih i mnogih zahtjeva i posvjedočenja nije reagirala i primjereno postupila u skrbi za prava studenata i ugled Fakulteta - rekao je prof. Miličić, upozorivši kako je očito da Metelko ima prešutnu, ali izričitu potporu!

Dekan Dujšin tvrdi kako se Uprava nije oglušila na Miličićeve zahtjeve, ali naglašava da se ne može samo tako nekoga optužiti za kazneno djelo, pogotovo na Pravnom fakultetu. No, jesu li ipak Vijeće i dekan Pravnog fakulteta mogli reagirati prije nego što je šteta već bila učinjena?

- Fakultet je mogao reagirati tek kad su se javili neposredno oštećeni, dakle studenti. Da smo reagirali samo na temelju Miličićevih optužbi, to bi značilo da smo instrumentalizirani u osobnom obračunu između njih dvojice koji traje više od 12 godina - objasnio je dekan Dujšin, koji je Miličićeve optužbe usporedio sa slučajem sudskih postupaka, kada stranka koja ne ishodi željeni cilj kritizira sud da je podmićen i nekorektan.

Profesor Josip Metelko jučer je odbio dati bilo kakvu izjavu, napomenuvši kako "uopće ne zna o čemu je riječ"! No, na naše inzistiranje kategorički je ustvrdio kako nikada nije uvjetovao izlaženje na ispit kupnjom njegove knjige...

Ana Plišić