19.03.1999, petak
Klik za veliku naslovnicu

Rekonstrukcija hrvatske vlade
Novi zakon o vladi pred Saborom

Godišnjica atentata na dr. Tuđmana
Za feštu u Benkovcu oderano 10 janjaca

Ante Jelavić najavljuje povodom sarajevskog atentata
Hrvati zamrzavaju sve svoje funkcije u Bosni i Hercegovini

Elaborat nove glavne urednice HTV-a
Marija Peakić-Mikuljan: Hrvatska televizija prije svega mora biti hrvatska

Skandal na Pravnom fakultetu u Zagrebu
Suspendiran profesor jer je ispit uvjetovao kupnjom vlastite knjige koja još nije objavljena

Kolaps najpoznatijih građevinara: Uprava je do Uskrsa obećala plaće za prosinac
Radnici Geotehnike obustavili su gradnju maksimirskog stadiona i autocesta prema Goričanu i Rijeci

Slučaj PIK-a Vrbovec: Mladen Markek, zamjenik direktora HNO-a, odgovara na tvrdnje ravnateljice HZMO-a
Natječaj za prodaju PIK-a objavio sam po Matešinoj preporuci, a zašto je poništen zna samo Dunja Vidošević

Prijedlog izbornog zakona: Mnogo je otvorenih pitanja u prijedlogu stručnjaka na koja nema jasnih odgovora
HDZ će "iskrojiti" Hrvatsku u deset izbornih jedinica kako mu bude najviše odgovaralo

Suđenje Dinku Šakiću: Završeno svjedočenje prvog svjedoka u procesu zapovjedniku koncentracionog logora Jasenovac
Svjedok Roller: Vraćena odjeća svjedočila nam je o sudbini odvedenih logoraša

Pobuna radnika
Sindikat Zagrebačkih transporta podnosi kaznene prijave, radnici OKI-Usluga u štrajku, a u riječkoj Harteri osnovan krizni stožer

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Sljedeća vijest

Rekonstrukcija hrvatske vlade
Novi zakon o vladi pred Saborom

Zlatko Mateša ZAGREB - Na jučerašnjoj redovitoj sjednici Vlada ipak nije donijela odluku da se doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje plaćaju i na zarade po ugovorima o radu, honorare i studentske naknade jer još uvijek unutar Vlade nije postignuta suglasnost o predloženim mjerama za učinkovitiju naplatu doprinosa. Iako je Vlada raspravljala o tim mjerama na prošloj sjednici, te najavila njihovo usvajanje za tjedan dana, te točke nije bilo na dnevnom redu.

- O predloženim mjerama još se vodi dijalog između ministarstava. Nismo željeli donijeti ishitrenu odluku jer se mora utvrditi o kojim je kategorijama naknada, kojim iznosima i kojim pravima i obvezama riječ. U tom kontekstu raspravlja se i o potrebnim izmjenama zakona o porezu na dohodak i o mirovinskom osiguranju - rekao je novinarima nakon sjednice Vlade ministar rada i socijalne skrbi Joso Škara. Ministar rada očekuje da bi usuglašene mjere mogle biti prihvaćene sljedeći tjedan.

Ministar Škara osobno ostaje pri stavu da doprinose moraju sljediti i pripadajuća prava. Ako se uvedu nove obveze, njih moraju slijediti i prava jer na to upućuju sve međunarodne konvencije i zakoni, tvrdi ministar rada. Osobno će se zauzeti, osim toga, da honorari kulturnih djelatnika i studenata ne budu dodatno opterećeni.

Na otvorenom dijelu sjednice, Vlada je podržala program prostornog uređenja RH i uputila ga Saboru na usvajanje. Tim programom predložene su lokacije za gradnju termoelektrana: uz već predviđenu lokaciju za TE Jertovec pokraj Zagreba, nove elektrane trebale bi se graditi na prostoru između Splita, Karlobaga i Obrovca, te u okolici Darde. Nove elektrane moraju koristiti ekološki prihvatljiva goriva. Programom su određene i dvije moguće lokacije za gradnju odlagališta radioaktivnog otpada. Riječ je o Trgovskoj i Moslavačkoj gori, obje na području Sisačko-moslavačke županije. Nakon dodatnih istraživanja, bit će odabrana jedna od predloženih lokacija.

U sljedećih mjesec dana, prema riječima ministra poljoprivrede Ivana Đurkića, poljoprivrednici mogu očekivati oko 600 milijuna kuna za proljetnu sjetvu. Naime, Vlada je prihvatila operativni program proljetne sjetve za 1999. Međutim, samo 103.000 hektara bit će 'pokriveno' novim poticajnim sredstvima u iznosu od 100.000 milijuna kuna, i to za sjetvu jarog ječma, soje, šećerne repe i suncokreta. Međutim, objasnio je ministar Đurkić, seljacima će biti isplaćena još i 154 milijuna kuna duga za poticaje iz prošle godine, 90 milijuna kuna za prošlogodišnju pšenicu, 230 milijuna kuna od prerađivačke industrije, te 70 milijuna kuna preko virovitičke šećerane.

Raspravljano je i o rekonstrukciji Vlade, tj. o izmjenama zakona koji će omogućiti rekonstrukciju. Međutim, nitko od članova Vlade nije želio objasniti niti komentirati predložene izmjene...

Nikola Jelić