19.03.1999, petak
Klik za veliku naslovnicu

Rekonstrukcija hrvatske vlade
Novi zakon o vladi pred Saborom

Godišnjica atentata na dr. Tuđmana
Za feštu u Benkovcu oderano 10 janjaca

Ante Jelavić najavljuje povodom sarajevskog atentata
Hrvati zamrzavaju sve svoje funkcije u Bosni i Hercegovini

Elaborat nove glavne urednice HTV-a
Marija Peakić-Mikuljan: Hrvatska televizija prije svega mora biti hrvatska

Skandal na Pravnom fakultetu u Zagrebu
Suspendiran profesor jer je ispit uvjetovao kupnjom vlastite knjige koja još nije objavljena

Kolaps najpoznatijih građevinara: Uprava je do Uskrsa obećala plaće za prosinac
Radnici Geotehnike obustavili su gradnju maksimirskog stadiona i autocesta prema Goričanu i Rijeci

Slučaj PIK-a Vrbovec: Mladen Markek, zamjenik direktora HNO-a, odgovara na tvrdnje ravnateljice HZMO-a
Natječaj za prodaju PIK-a objavio sam po Matešinoj preporuci, a zašto je poništen zna samo Dunja Vidošević

Prijedlog izbornog zakona: Mnogo je otvorenih pitanja u prijedlogu stručnjaka na koja nema jasnih odgovora
HDZ će "iskrojiti" Hrvatsku u deset izbornih jedinica kako mu bude najviše odgovaralo

Suđenje Dinku Šakiću: Završeno svjedočenje prvog svjedoka u procesu zapovjedniku koncentracionog logora Jasenovac
Svjedok Roller: Vraćena odjeća svjedočila nam je o sudbini odvedenih logoraša

Pobuna radnika
Sindikat Zagrebačkih transporta podnosi kaznene prijave, radnici OKI-Usluga u štrajku, a u riječkoj Harteri osnovan krizni stožer

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Slučaj PIK-a Vrbovec: Mladen Markek, zamjenik direktora HNO-a, odgovara na tvrdnje ravnateljice HZMO-a
Natječaj za prodaju PIK-a objavio sam po Matešinoj preporuci, a zašto je poništen zna samo Dunja Vidošević

Mladen Markek ZAGREB - U srijedu 2. ožujka pozvan sam na razgovor kod Dunje Vidošević, ravnateljice HZMO-a, na kojem mi je prenijela usmenu obavijest premijera Mateše da zbog nedostatka novca za isplatu mirovina moramo prodati sav portfelj mirovinskog fonda koji se može unovčiti.

Ista mi je informacija ponovljena i sljedeći dan, a u petak je u HMO stigli pismo namjere tvrtke Božjakovina za kupnju dionica PIK-a Vrbovec. Kako je postupak objave javnog poziva za kupnju dionica u mjerodavnosti HMO-a, čiji sam član Uprave i koji imam pravo samostalno zastupati, raspisao sam oglas o ponudi za prodaju državnih dionica PIK-a Vrbovec. Oglas je objavljen s namjerom da se što prije osigura novac za isplatu mirovina i do sada nikada nije bila praksa da se za raspisivanje oglasa traži odobrenje - priča Mladen Markek, zamjenik direktora Hrvatskog mirovinskog osiguranja, kojega je Dunja Vidošević, ravnateljica HZMO-a, jučer u našem listu optužila da je bez njezina znanja raspisao natječaj za prodaju državnih dionica PIK-a Vrbovec. Diplomirani pravnik Mladen Markek 11 godina radi na poslovima mirovinskog sustava, a natječaj za prodaju dionica PIK-a jedan je od nekoliko stotina u kojima je sudjelovao. Premda za raspisivanje natječaja nije trebao imati odobrenje ravnateljice Vidošević, situacija je postala zanimljiva nakon što je natječan raspisan.

- Ne znam što se događalo u kancelariji gospođe Vidošević nakon raspisivanja natječaja, ali nakon osam dana ona mi je bez obrazloženja rekla da objavim oglas o opozivu natječaja. Nakon dva sata, dok smo sastavljali tekst opoziva, ona je došla i rekla da oglas o poništenju natječaja ne treba pisati. Prestali smo ga pisati i jedino što mogu reći je da u opozivu natječaja nisam sudjelovao. Međutim, gospođa Vidošević je tražila od Službe za informiranje da opoziv natječaja dovrši i tako je u subotu u Vjesniku izišao oglas o poništenju natječaja - kaže Markek.

Na naš upit kako komentira njezine navode da je kao zamjenik direktora natječaj objavio kako bi se oslobodio pritisaka dviju suprotstavljenih strana, Markek odgovara:

- Istina je da više nisam mogao više slušati međusobne optužbe, opanjkavanja i laži suprostavljenih strana. Međutim, ja sam, za razliku od gospođe Vidošević koja je uglavnom u svojoj kancelariji razgovarala s Dominikovićem, Turkom i Paseckym, kontaktirao s obje strane.

Zato što sam pokušao saslušati argumente obje strane, gospođa Vidošević me optužila da privilegiram Jedvajevu stranu - kaže Markek. On demantira glasine kako mu je za raspisivanje natječaja ponuđen novac.

- Gotovo svaki dan gospođa Vidošević govorila mi je kako moram razriješiti naša dva člana u Nadzornom odboru PIK-a Vrbovec, a da mi istodobno nije dala potrebni pismeni naputak. Njezino obrazloženje je bilo da ta dva člana ne slušaju njezine upute -dodaje Markek. On ne želi nagađati kome će dva člana mirovinskog fonda dati svoj glas na današnjoj sjednici NO PIK-a, najavljujući kako se uskoro vraća na mjesto zamjenika direktora HMO-a. Kada ga, kaže, pozovu na odgovornost, on će iznijeti još nekoliko detalja o natječaju...

Zlatko Šimić