31.03.1999, srijeda
Klik za veliku naslovnicu

Oružani upad u Glumina banku: Prevareni štediša ranio policajca
Ivan Lešnjak, kojemje blokirano 400.000 švicarskih franaka, došao je u sjedište banke i ispalio dva metka u strop, a potom je u naguravnju s policijom ispalio hitac koji je pogodio policajca u vrat

Susret Albright-Granić: Hoće li Granićev posjet SAD-u donijeti konkretne rezulatate
Hrvatska uskoro ipak u Partnerstvu za mir?

Hrvatska - SAD: Potpisan ugovor o isporuci struje iz buduće termoelektrane Jertovec
Granić u Washingtonu i zbog projekta Enron

Sedmi dan bombardiranja Jugoslavije
Priština u okruženju, raketiran Gazimestan

B-1 može i danju i noću bombardirati srpsku vojsku
Strateški bombarderi koji se upravo uključuju u akcije na Kosovu, u ratu protiv Iraka korišteni su za uništavanje vojarni u brišućem letu

Nastavlja se likvidacija vodećih kosovskih Albanaca
Rugova ranjen, Surroi u planinama

Izbjeglička kriza u Makedoniji i Albaniji
U izbjegličkoj koloni i srpski vojni dezerteri

Vojni komentar: Analiza najava proširenja ciljeva u drugoj fazi NATO-ve akcije na Kosovu "Saveznička snaga"
NATO će raketiranjem prometnica i mostova potpuno izolirati srpske snage na Kosovu

Jeza u Donjoj Lomnici
Dvoje izgorjelo u požaru automobila nakon srahovitog sudara s vlakom

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Susret Albright-Granić: Hoće li Granićev posjet SAD-u donijeti konkretne rezulatate
Hrvatska uskoro ipak u Partnerstvu za mir?

Madeleine Albright i Mate Granic Hrvatski ministar vanjskih poslova Mate Granić danas će u Washingtonu s američkom državnom tajnicom Madeleine Albright razgovarati i o mogućnosti što bržeg primanja Hrvatske u Partnerstvo za mir!

Granić je u službeni posjet SAD-u otputovao samo tri dana nakon što je hrvatska strana zatražila sastanak s Madeleine Albright: niti jedan dosadašnji američko-hrvatski sastanak na takvoj razini nije dogovoren u tako kratkom roku.

Jasno je da je američki napad na Jugoslaviju, i okolnosti koje je taj napad izazvao u bližem okruženju SRJ, bitno utjecao i na hrvatsko-američke odnose, koji su sve donedavno bili na vrlo niskoj razini, a koje je posljednjih tjedana dodatno opteretila izrazito protudaytonska reakcija HDZ-a BiH na atentat na Jozu Leutara. Međutim, jasna potpora Hrvatske američkoj vojnoj akciji utjecala je, prema procjenama predstavnika hrvatske vlade, na znatno poboljšanje odnosa Zagreba i Washingtona.

Uz političku potporu operaciji Saveznička snaga, hrvatska je vlada odmah dala i formalno dopuštenje borbenim zrakoplovima NATO-a za korištenje hrvatskog zračnog prostora, što je u nekim našim medijima osporavano.

Hrvatska je, s druge strane, zatražila zaštitu NATO-a u slučaju da snage Vojske Jugoslavije djeluju po hrvatskom teritoriju. - S obzirom na potpuno suludo ponašanje jugoslavenskih vlasti, mi bismo bili izrazito nedogovorni kada ne bismo vodili računa i o mogućnosti da nas SRJ napadne, pokušavajući tako proširiti rat izvan svojih granica, kao što ga raznim akcijama pokušava proširiti u Makedoniju, Albaniju i BiH - rekao nam je jučer visoko rangirani dužnosnik hrvatske vlade te istaknuo: - Donesena je odluka da se u slučaju eventualnog napada mi suzdržimo od odgovora te da zatražimo zaštitu NATO-a.

NATO Hrvatskoj nije mogao formalno zajamčiti zaštitu jer bi to zahtijevalo postizanje suglasnosti svih 19 zemalja članica, za što je potrebna određena procedura, ali je američka strana neizravno obećala Zagrebu da će zaštiti Hrvatsku u slučaju napada VJ.

Hrvatski dužnosnici smatraju da na poboljšanje hrvatsko-američkih odnosa, koje se manifestira i u odlasku Mate Granića u Washington, ali i u potpisivanju važnih gospodarskih ugovora s velikim američkim tvrtkama Bechtelom i Enronom (Vlada još prije samo deset dana nije željela potpisati ugovor s Enronom), utječe i dublje političko značenje hrvatske javne potpore akciji Saveznička snaga...

Davor Butković