31.03.1999, srijeda
Klik za veliku naslovnicu

Oružani upad u Glumina banku: Prevareni štediša ranio policajca
Ivan Lešnjak, kojemje blokirano 400.000 švicarskih franaka, došao je u sjedište banke i ispalio dva metka u strop, a potom je u naguravnju s policijom ispalio hitac koji je pogodio policajca u vrat

Susret Albright-Granić: Hoće li Granićev posjet SAD-u donijeti konkretne rezulatate
Hrvatska uskoro ipak u Partnerstvu za mir?

Hrvatska - SAD: Potpisan ugovor o isporuci struje iz buduće termoelektrane Jertovec
Granić u Washingtonu i zbog projekta Enron

Sedmi dan bombardiranja Jugoslavije
Priština u okruženju, raketiran Gazimestan

B-1 može i danju i noću bombardirati srpsku vojsku
Strateški bombarderi koji se upravo uključuju u akcije na Kosovu, u ratu protiv Iraka korišteni su za uništavanje vojarni u brišućem letu

Nastavlja se likvidacija vodećih kosovskih Albanaca
Rugova ranjen, Surroi u planinama

Izbjeglička kriza u Makedoniji i Albaniji
U izbjegličkoj koloni i srpski vojni dezerteri

Vojni komentar: Analiza najava proširenja ciljeva u drugoj fazi NATO-ve akcije na Kosovu "Saveznička snaga"
NATO će raketiranjem prometnica i mostova potpuno izolirati srpske snage na Kosovu

Jeza u Donjoj Lomnici
Dvoje izgorjelo u požaru automobila nakon srahovitog sudara s vlakom

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

B-1 može i danju i noću bombardirati srpsku vojsku
Strateški bombarderi koji se upravo uključuju u akcije na Kosovu, u ratu protiv Iraka korišteni su za uništavanje vojarni u brišućem letu

Borbeni avion B-1 Uvođenje u borbu protiv SRJ pet nadzvučnih strategiiskih bombardera B-1 još je jedna od potvrda ranije iskazane odlučnosti NATO-a da svakodnevno jača vojni pritisak na Jugoslaviju sve do postizanja traženoga političkog cilja.

Koliko su pojačanje bombarderi B-1, najbolje govore mogućnosti i načini upotrebe toga sofisticiranog zrakoplova. Zrakoplov B-1 proizveden je na zahtjev administracije američkoga predsednika Ronalda Regana početkom 80-ih. Osnovna mu je namjena duboko i skrovito prodiranje u neprijateljski teritoriji radi izvršenja napada atomskim bombama po strategiskim ciljevima u uvjetima funkcioniranja integrirane neprijateljske protuzračne obrane. Dakle, B-1 djeluje potpuno samostalno: jedina su mu potpora tankeri za punjenje goriva.

Kako bi se neopaženo probio do cilja, B-1 je opremljen uređajem za automatsko praćenje terena na maloj visini. Opremljen je autonomnim navigacijskim sustavima koji osiguravaju sigurno pronalaženje i razmjerno malih ciljeva i to pri brzini leta većoj od tisuću kilometara na sat na visini od samo 60 metara!

Za izbacivanje atomskih bombi potrebno mu je kratkotrajno se uspeti na 150 metara, a potom se brzo vraća u ekstremno nizak let. Od klasičnog naoružanja, B-1 može nositi najviše 30 tona bombi raznoga kalibra. U unutrašnje spremnike stane 80 "krmača" opremljenih kočećim uređajem za izbacivanje iz brišućega leta.

Druga varijanta upotrebe jest korištenje toga strategijskog zrakoplova kao platforme za lansiranje krstarećih projektila. U zrakoplovu se nalaze četiri člana posade: dva pilota, jedan operator za napadne i drugi za obrambene akcije.

Iako ne spada u kategoriju nevidljivih zrakoplova, B-1 u odnosu na klasični bombarder B-52 ima stotinu puta manju odraznu površinu. Ta je postignuto blagim oblikom trupa i posebnim premazima za apsorbiranje radarskih zraka.

Za ometanje neprijateljske protuzračne obrane, B-1 raspolaže uređajima za proizvodnju svih poznatih oblika aktivnih i pasivnih smetnji.

Planirani način upotrebe toga borbenog sredstva na Kosovu za sada je tajna. Protiv Iraka korišten je za prostorno bombardiranje vojarni iz brišućega leta.

Borbeni avion B-1 osigurava saveznicima mogućnost bombariranja srpskih vojarni, trupa na terenu ili kolona u svim vremenskim uvjetima, danju i noću. Pošto ne koristi laserski vođene bombe, mogu se očekivati mnoga veća površinska razaranja i sekundarni efekti koji povećavaju ljudske gubitke na tlu.

Josip Novak