31.03.1999, srijeda
Klik za veliku naslovnicu

Oružani upad u Glumina banku: Prevareni štediša ranio policajca
Ivan Lešnjak, kojemje blokirano 400.000 švicarskih franaka, došao je u sjedište banke i ispalio dva metka u strop, a potom je u naguravnju s policijom ispalio hitac koji je pogodio policajca u vrat

Susret Albright-Granić: Hoće li Granićev posjet SAD-u donijeti konkretne rezulatate
Hrvatska uskoro ipak u Partnerstvu za mir?

Hrvatska - SAD: Potpisan ugovor o isporuci struje iz buduće termoelektrane Jertovec
Granić u Washingtonu i zbog projekta Enron

Sedmi dan bombardiranja Jugoslavije
Priština u okruženju, raketiran Gazimestan

B-1 može i danju i noću bombardirati srpsku vojsku
Strateški bombarderi koji se upravo uključuju u akcije na Kosovu, u ratu protiv Iraka korišteni su za uništavanje vojarni u brišućem letu

Nastavlja se likvidacija vodećih kosovskih Albanaca
Rugova ranjen, Surroi u planinama

Izbjeglička kriza u Makedoniji i Albaniji
U izbjegličkoj koloni i srpski vojni dezerteri

Vojni komentar: Analiza najava proširenja ciljeva u drugoj fazi NATO-ve akcije na Kosovu "Saveznička snaga"
NATO će raketiranjem prometnica i mostova potpuno izolirati srpske snage na Kosovu

Jeza u Donjoj Lomnici
Dvoje izgorjelo u požaru automobila nakon srahovitog sudara s vlakom

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Sedmi dan bombardiranja Jugoslavije
Priština u okruženju, raketiran Gazimestan

BEOGRAD, LONDON, WASHINGTON - Srpske su snage opkolile Prištinu, gdje su uhvatile u zamku većinsko albansko stanovništvo i pogubile nekolicinu lokalnih albanskih vođa, potvrdila je jučer Međunarodna helsinška federacija (IHF) sa sjedištem u Beču. "Priština i njezino albansko stanovništvo opkoljeni su i nalaze se pod prijetnjom uništavanja od strane srpske vojske i srpskih milicija", stoji u priopćenju IHF-a.

Jedan zapadni diplomat je pak jučer objavio da su srpske snage, potpomognute tenkovima i topništvom, pokrenule napad na dolinu u središnjem Kosovu, u kojoj se navodno sklonilo 50.000 albanskih izbjeglica.

NATO-ov glasnogovornik Jamie Shea izjavio je da je grad Peć, drugi po veličini na Kosovu, sa stotinu tisuća stanovnika, "već gotovo sasvim uništen".

- Topništvo Vojske Jugoslavije jučer je ujutro granatiralo dolinu Pagaruša, a srpske snage sigurnosti koriste tenkove i oklopna vozila kako bi podržale napad - rekao je diplomat, navodeći da se izvor informacija nalazi na Kosovu.

- Oni pokušavaju prodrijeti u dolinu s tri strane, iz Mališeva, Suve Reke i Orahovca. Mislimo da Srbi imaju dva cilja. Prvi je uništiti postrojbe Oslobodilačke vojske Kosova, a drugi je natjerati izbjeglice na bijeg prema Albaniji - rekao je diplomat. Diplomatski izvori koji se nalaze na Balkanu vjeruju da su izvješća o srpskoj ofenzivi točna.

Napadnuta dolina Pagaruša nalazi se 50 kilometara jugozapadno od Prištine. Iz NATO-a je jučer priopćeno da su napadi njegovih snaga sada usmjereni na mehanizirane vojne postrojbe na Kosovu, koje napadaju kosovske Albance.

Srpska je televizija javila da su jučer ujutro dva projektila pala na Prištinu, jedan je pogodio vojarnu "Kosovski junaci", a drugi je pao na Gazimestan. Beogradski mediji javljaju da je u noći na utorak gađano više ciljeva u Srbiji i Crnoj Gori. Pet projektila ispaljeno je na vojnu zračnu luku u Batajnici, javio je Tanjug, ali nema podataka o žrtvama i učinjenoj šteti.

Jučer ujutro bombardirano je i šire područje Novoga Sada. U Čačku su četiri projektila ispaljena na tvornicu Sloboda, javio je također Tanjug. Tvornica je već u nedjelju bila meta zračnih udara, a generalni direktor Radomir Ljujić izjavio je da je u drugom napadu pričinjena golema materijalna šteta. "Sloboda je sada bivša tvornica", izjavio je. Kako javlja agencija Beta, projektili koji su pali na čačansku tvornicu napravili su kratere duboke i do 15 metara. U napadu nije bilo žrtava.

U noći na utorak NATO je napao i sjeverni dio Pančeva. U tom gradu nalazi se tvornica zrakoplova UTVA. U blizini Podgorice u noći na utorak odjeknule su tri eksplozije, i to iz smjera vojne zračne luke Golubovci, koju su i u nedjelju pogodila tri projektila NATO-a.

Protuzračna obrana VJ tvrdi da je u okolici Vranja oborila jedan zrakoplov NATO-a, ali se još ne zna točna lokacija njegova pada. Pozivajući se na zapovjedništvo niškog korpusa, državni radio je javio da se pilot katapultirao i da za njim tragaju pripadnici policije, vojske i mještani. Radio Beograd je također javio da je oborena i jedna bespilotna letjelica NATO-a nedaleko od Aleksinca.

Redakcijsko izvješće