31.03.1999, srijeda
Klik za veliku naslovnicu

Oružani upad u Glumina banku: Prevareni štediša ranio policajca
Ivan Lešnjak, kojemje blokirano 400.000 švicarskih franaka, došao je u sjedište banke i ispalio dva metka u strop, a potom je u naguravnju s policijom ispalio hitac koji je pogodio policajca u vrat

Susret Albright-Granić: Hoće li Granićev posjet SAD-u donijeti konkretne rezulatate
Hrvatska uskoro ipak u Partnerstvu za mir?

Hrvatska - SAD: Potpisan ugovor o isporuci struje iz buduće termoelektrane Jertovec
Granić u Washingtonu i zbog projekta Enron

Sedmi dan bombardiranja Jugoslavije
Priština u okruženju, raketiran Gazimestan

B-1 može i danju i noću bombardirati srpsku vojsku
Strateški bombarderi koji se upravo uključuju u akcije na Kosovu, u ratu protiv Iraka korišteni su za uništavanje vojarni u brišućem letu

Nastavlja se likvidacija vodećih kosovskih Albanaca
Rugova ranjen, Surroi u planinama

Izbjeglička kriza u Makedoniji i Albaniji
U izbjegličkoj koloni i srpski vojni dezerteri

Vojni komentar: Analiza najava proširenja ciljeva u drugoj fazi NATO-ve akcije na Kosovu "Saveznička snaga"
NATO će raketiranjem prometnica i mostova potpuno izolirati srpske snage na Kosovu

Jeza u Donjoj Lomnici
Dvoje izgorjelo u požaru automobila nakon srahovitog sudara s vlakom

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Vojni komentar: Analiza najava proširenja ciljeva u drugoj fazi NATO-ve akcije na Kosovu "Saveznička snaga"
NATO će raketiranjem prometnica i mostova potpuno izolirati srpske snage na Kosovu

Predstavnik za tisak Pentagona najavio je proširenje mogućih ciljeva na Kosovu tijekom trajanja druge faze zračne ofanzive NATO-a. Pokraj vojarni, skladišta i vojne tehnike, uskoro bi moglo početi sistematsko ometanje prometa iz Srbije prema Kosovu. Najavljivanje provođenja klasične operacije "izolacije bojišta" znatno bi oslabilo sposobnost djelovanja srbijanskih snaga na terenu. U vojnoj taktici postoje dva osnovna načina provođenja izolacije bojišta.

Blaži oblik izolacije provodi se napadanjem prometnih sredstava, a zarušavanjem i uništavanjem značajnih komunikacijskih objekata provodi se radikalna izolacija bojišta. Na Kosovo iz ostatka Jugoslavije vodi šest putnih i jedan željeznički komunikacijski pravac. Većina njih prilagođena je reljefnim oblicima planinskih masiva koji okružuju Kosovo.

Veći dio teške ratne tehnike na Kosovo se transportira željeznicom iz smjera Kraljeva, a najprometniji putni pravac je prometnica Kruševac-Podujevo, kojim se smjenjuju snage i snabdijevaju trupe na terenu.

Srbijanske snage na Kosovu raspolažu s ograničenim resursima. Na Kosovu ne postoji nikakva proizvodnja koja bi bila izravno u funkciji vođenja rata. Također, iz bojazni od albanske pobune i mogućnosti uzimanja naoružanja, Srbi su s Kosova izvukli sve strategijske rezerve naoružanja, streljiva i opreme. Djelovanjem NATO-a uništen je znatan broj skladišta streljiva i vojne opereme na Kosovu. Nešto manje napadana su skladišta pogonskog goriva. Dakle, za daljnji nastavak vođenja rata Srbi moraju obnoviti uništene zalihe.

Kolone s opskrbom predstavljaju dobre mete za zrakoplove, a pojedinačno prevoženje bez dodatne zaštite već je dulje vrijeme rizično zbog gerilskih napada OVK. U uvjetima ispresjecanog terena s puno usjeka, brda, šuma i klanaca otežano je nadziranje i borbeno djelovanje iz zraka po kamionima, vlakovima i tenkovima. S druge strane, takav teren omogućava razmjerno lako zarušavanje puteva, usjeka, prevoja, rušenje mostova i vijadukata.

To bi bio nesumnjivo najkraći način provođenja izolacije bojišta na dulje vrijeme. Bez izravne potpore iz Srbije u gorivu i streljivu oklopno-mehanizirane snage Vojske Jugoslavije i MUP-a vrlo brzo bi mogle postati nepokretne mete.

No s druge strane, Srbi su - provodeći etničko čišćenje - upravo pravcima moguće intervencije NATO kopnenih snaga kanalizirali izbjeglički val. Kačanička Klisura prema Makedoniji i pravci od Prizrena prema Kukesu i Đakovice prema Curi u Albaniji jedini su prirodni otvori kojima bi na Kosovo mogli doći NATO tenkovi. Upotreba nedužnih civila kao sredstva za spriječavanje manevra stari je ratni trik koji su nacisti u Drugom svjetskom ratu doveli do savršenstva.

Dakle, ostvarujući svoj glavni cilj, etničko čišćenje Kosova, srpski generali ujedno sebe štite od mogućeg prodora NATO kopnenih snaga. Ako najava proširenjem liste ciljeva napada ostane samo mrtvo slovo na papiru, uskoro bi smisao svake daljnje akcije postao besmislen. Na Kosovu, naime, uskoro više neće biti Albanaca

Josip Novak