01.04.1999, četvrtak
Klik za veliku naslovnicu

NATO će bombardirati ministarstva obrane i policije u Beogradu u trećoj fazi napada
Corriere della Sere tvrdi da se uz britanske komandose SAS-a na Kosovu već nalaze i američki specijalci Seals koji bi trebali stvoriti zaštitne zone za albansko stanovništvo

Haaški sud dao nalog za Arkanovo uhićenje
Glavna tužiteljica Louise Arbour nije žaljela otkriti točan sadržaj optužnice protiv Željka Ražnjatovića Arkana, podignute još 30. prosinca 1997.

NATO uništio 30 srpskih aviona
Glasnogovornik NATO-a Jamie Shea tvrdi da jugoslavenska protuzračna obrana nije uništena u cijelosti zbog lošeg vremena

Aerodrom Batajnica potpuno uništen
Veliki broj skladišta municije i oružja potpuno je unišen od posljedica sekundarnih eksplozija

SAD - Hrvatska: Sastanak američke državne tajnice i hrvatskog ministra vanjskih poslova
Dr. Mate Granić: Hrvatska brže u Partnerstvo za mir

Štediša Glumine koji je pucao u policajca hitno operiran
Lešnjaku je pukla prsna kost, dobio je potres mozga, rane su mu šivane, a tijelo prekriveno mnogim modricama

Kriza mirovinskog fonda: Upitna isplata mirovina za travanj
Ako dobijemo kredite od banaka mirovine će biti 17. travnja, a ako ih ne dobijemo isplatit ćemo mirovine 30. travnja

Zlatko Canjuga: Kupio sam stan u centru Zagreba i selim iz Dubrave zbog očuvanja duševnog mira
Hrvatski političar s najviše funkcija kupio stan vrijedan 514.000 maraka

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Haaški sud dao nalog za Arkanovo uhićenje
Glavna tužiteljica Louise Arbour nije žaljela otkriti točan sadržaj optužnice protiv Željka Ražnjatovića Arkana, podignute još 30. prosinca 1997.

Arkan DEN HAAG - Louise Arbour, tužiteljica Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu, jučer je na konferenciji za novinare objavila postojanje optužnice protiv srbijanskog paravojnog vođe Željka Ražnjatovića Arkana zbog ratnih zločina počinjenih od 1991. do 1995. na prostoru bivše Jugoslavije.

Naglasila je da je od suca upravo ishodila i objavu naloga za uhićenje optuženoga koji će biti proslijeđen vlastima u SRJ. Tužiteljica nije željela otkriti detalje optužnice protiv Arkana, koja je podignuta još 30. prosinca 1997., najavivši da će ona ostati zapečaćena do Arkanova uhićenja. Na pitanje po kojoj bi osnovi Slobodan Milošević mogao odgovarati pred Sudom u Haagu, Arbour je odgovorila da njegova uloga može biti ispitana s aspekta osobne i zapovjedne odgovornosti. Za to su potrebni dokazi da je Milošević osobno naredio, poticao ili na drugi način sudjelovao u izvršenju kažnjivih djela ili, pak, da nije spriječio ili kaznio zločine svojih potčinjenih. Arbour je obavijestila novinare da je prošlog petka uputila pisma Miloševiću i još 13-orici civilnih i vojnih dužnosnika SRJ u kojem ih upozorava na ozbiljna narušavanja međunarodnog prava na Kosovu, no veleposlanstvo SRJ u Haagu pisma je odbilo primiti.

Miloševićev adut za prljave poslove

Arkan je bio čovjek od povjerenja jugoslavenske tajne službe po čijemu je nalogu organizirao ubojstva političkih emigranata. Osobiti miljenik tajne službe postaje u vrijeme Stane Dolanca. MiIošević je brzo shvatio da mu vođa Zvezdinih navijača može izvrsno poslužiti kao prethodnica tenkovima koji su čekali za ulazak u Hrvatsku. Poslije će i sam Arkan priznati da je sukob Dinamovih navijača i policije na maksimirskom stadionu označio početak rata između Hrvatske i Srbije. Koliko mu Arkan zapravo znači Milošević je pokazao 1991. kada su Ražnjatović i još trojica uhićeni i osuđeni na zagrebačkom sudu. Arkan je ubrzo pušten, a, prema svim indicijama, Miloševićevi su ljudi hrvatskim vlastima nudili "bianko ček" za oslobađanje ugostitelja iz Beograda. Nakon povratka u Beograd Arkan organizira Srpsku dobrovoljačku gardu.

Zanimljivo je da se niti jedna postrojba koja službeno nije bila pod zapovjedništvom JNA nije uspjela održati osim Arkanove. Arkanovi potezi uvijek su bili nagovještaj Miloševićevih poteza. Nakon što ga je Martić otjerao iz "Krajine", Milošević se odrekao policajca iz Knina. Nakon što su njegovi izvršili zločine u Bijeljini i Foči, a Biljana Plavšić ga u znak zahvalnosti izljubila, počeo je verbalni rat s Mladićem, što je bila uvertira distanciranja od Mladića i Karadžića. Osniva Stranku srpskog jedinstva, koja je trebala preoteti glasove Šešelju, i ulazi u srbijanski parlament. Sud u Haagu 1997. sastavlja tajnu optužnicu protiv Arkana i od Miloševića traži njegovo izručenje. Milošević to odbija...

Krešimir Žabec