01.04.1999, četvrtak
Klik za veliku naslovnicu

NATO će bombardirati ministarstva obrane i policije u Beogradu u trećoj fazi napada
Corriere della Sere tvrdi da se uz britanske komandose SAS-a na Kosovu već nalaze i američki specijalci Seals koji bi trebali stvoriti zaštitne zone za albansko stanovništvo

Haaški sud dao nalog za Arkanovo uhićenje
Glavna tužiteljica Louise Arbour nije žaljela otkriti točan sadržaj optužnice protiv Željka Ražnjatovića Arkana, podignute još 30. prosinca 1997.

NATO uništio 30 srpskih aviona
Glasnogovornik NATO-a Jamie Shea tvrdi da jugoslavenska protuzračna obrana nije uništena u cijelosti zbog lošeg vremena

Aerodrom Batajnica potpuno uništen
Veliki broj skladišta municije i oružja potpuno je unišen od posljedica sekundarnih eksplozija

SAD - Hrvatska: Sastanak američke državne tajnice i hrvatskog ministra vanjskih poslova
Dr. Mate Granić: Hrvatska brže u Partnerstvo za mir

Štediša Glumine koji je pucao u policajca hitno operiran
Lešnjaku je pukla prsna kost, dobio je potres mozga, rane su mu šivane, a tijelo prekriveno mnogim modricama

Kriza mirovinskog fonda: Upitna isplata mirovina za travanj
Ako dobijemo kredite od banaka mirovine će biti 17. travnja, a ako ih ne dobijemo isplatit ćemo mirovine 30. travnja

Zlatko Canjuga: Kupio sam stan u centru Zagreba i selim iz Dubrave zbog očuvanja duševnog mira
Hrvatski političar s najviše funkcija kupio stan vrijedan 514.000 maraka

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

NATO uništio 30 srpskih aviona
Glasnogovornik NATO-a Jamie Shea tvrdi da jugoslavenska protuzračna obrana nije uništena u cijelosti zbog lošeg vremena

Ostaci kragujevačke Crvene zastave Glavni tajnik NATO-a Javier Solana autorizirao je generala Wesleya Clarka da izda naredbu za proširenje i počajanje napada na ciljeve širom Jugoslavije. Odluka je donesena nakon sastanka Stalnog vijeća NATO-a u utorak na večer, poslije Primakovljeva razgovora sa Slobodanom Miloševićem. Glasnogovornik Jamie Shea na jučerašnjoj konferenciji za novinare u središtu NATO-a demantirao je da ta odluka znači ulazak u treću fazu napada, ali ne i spekulacije da bi ona mogla predstavljati udar na sve Miloševićeve instituacije kojima se iz Beograda upravlja ofanzivom na Kosovu.

Iako nitko ne može službeno otkriti što je na proširenoj listi ciljeva, pretpostavlja se da će ona, među ostalim, uključivati dijelove Ministarstva obrane i Unutarnjih poslova, odnosno kontrolne centre smještene u samom Beogradu. Na izravno pitanje novinara Shea je odgovorio: - Niti jedan objekt ili jedinica koji su upotrijebljeni za planiranje, naređivanje ili provođenje jugoslavenske ofanzive na Kosovu ne može biti isključen iz zračnih napada.

Britanski časnik David Wilby ustvrdio je kako je NATO u sedmodnevnim udarima, bilo na zemlji ili u zraku, uništio oko 30 letjelica kojima je raspolagalo jugoslavensko vojno zrakoplovstvo, što je barem pola ukupne snage. Intenzivna zračna kampanja se nastavlja, a nitko nije u stanju odgovoriti hoće li se okončati do 24. travnja, odnosno predviđenog NATO-ova summita. Razlog što niti u tjedan dana napada nije uništena jugoslavenska protuzračna obrana, NATO-ovi dužnosnici pripisuju lošem vremenu. NATO-ovi avioni i projektili sposobni su pogađati ciljeve i po lošem vremenu, međutim, to bi predstavljalo rizik za civile, a upravo nas negađanje civilnih ciljeva razlikuje od Miloševićeva načina ratovanja, rekao je Shea.

Protjerivanja iz Prištine se nastavljaju, rekao je Shea, a NATO je naročito zabrinut nad sudbinom desetina tisuća ljudi skrivenih u planinama bez ikakva smještaja. Shea je iznio podatak kako srpske snage aktivno rade na uništenju identiteta albanskog stanovništva. Pristižu izvještaji o uništavanju arhiva na Kosovu koji obuhvaćaju matične listove, zemljišne knjige i slično. - Riječ je o očitom scenariju uništavanja podataka i ponovnom pisanju povijesti nalik Orwelovoj 1984. - rekao je Shea, dodajući kako predstavnici međunarodnih organizacija od izbjeglica odmah po prelasku granice prikupljanju svjedočanstva koja će proslijediti međunarodnom sudu u Haagu.

Wilby je rekao kako je i danas posebno teško u dolini Pagaruši u kojoj se smjestilo mnogo izbjeglica i dijelovi Oslobodilačke vojske Kosova. S tri strane gađaju ih 549., 15. i 243. brigada jugoslavenske armije.

Sanja Despot