01.04.1999, četvrtak
Klik za veliku naslovnicu

NATO će bombardirati ministarstva obrane i policije u Beogradu u trećoj fazi napada
Corriere della Sere tvrdi da se uz britanske komandose SAS-a na Kosovu već nalaze i američki specijalci Seals koji bi trebali stvoriti zaštitne zone za albansko stanovništvo

Haaški sud dao nalog za Arkanovo uhićenje
Glavna tužiteljica Louise Arbour nije žaljela otkriti točan sadržaj optužnice protiv Željka Ražnjatovića Arkana, podignute još 30. prosinca 1997.

NATO uništio 30 srpskih aviona
Glasnogovornik NATO-a Jamie Shea tvrdi da jugoslavenska protuzračna obrana nije uništena u cijelosti zbog lošeg vremena

Aerodrom Batajnica potpuno uništen
Veliki broj skladišta municije i oružja potpuno je unišen od posljedica sekundarnih eksplozija

SAD - Hrvatska: Sastanak američke državne tajnice i hrvatskog ministra vanjskih poslova
Dr. Mate Granić: Hrvatska brže u Partnerstvo za mir

Štediša Glumine koji je pucao u policajca hitno operiran
Lešnjaku je pukla prsna kost, dobio je potres mozga, rane su mu šivane, a tijelo prekriveno mnogim modricama

Kriza mirovinskog fonda: Upitna isplata mirovina za travanj
Ako dobijemo kredite od banaka mirovine će biti 17. travnja, a ako ih ne dobijemo isplatit ćemo mirovine 30. travnja

Zlatko Canjuga: Kupio sam stan u centru Zagreba i selim iz Dubrave zbog očuvanja duševnog mira
Hrvatski političar s najviše funkcija kupio stan vrijedan 514.000 maraka

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Aerodrom Batajnica potpuno uništen
Veliki broj skladišta municije i oružja potpuno je unišen od posljedica sekundarnih eksplozija

Svakodnevne slike pogodaka NATO-ovih zrakopolova govore ne samo o preciznosti nego i o sistematičnosti zračne kampanje protiv SRJ. Očigledno je da su zračni udari pripremani dugo i studiozno. Obavještajci NATO-a raspolažu ne samo podacima o namjeni i lokaciji objekata nego i o sadržaju pojedini skladišta. U cilju razaranja infrastrukture ratnoga zrakoplovstva u nekoliko naleta gađan je remontni zavod "Moma Stanojlović" u Batajnici. Zračni snimci pokazuju da su potpuno uništene najveće hale za remont borbenih zrakoplova sa svim uređajima i opremom, kao i zrakoplovima koji su se tog trenutka nalazili na remontu. Uzgred, većina pokradenih alata, strojeva, pričuvnih dijelova i dokumentacije iz Zrakoplovno-tehničkog zavoda u Velikoj Gorici odvezena je u 'Momu'. Za ponovnu uspostavu kapaciteta za remont aviona i helikoptera trebat će mnogo godina i novca. Snimci iz zraka potvrđuju velik stupanj razaranja tog već bivšeg kompleksa.

Najveći hangar sravnjen je sa zamljom. Drugi po veličini objekt izravno je dva puta pogođen tako da se smatra uništenim. Ostala dva hangara pretrpjela su znatna oštećenja. Remontni zavod "Moma Stanojlović" samo je dio uništenog batajničkog kompleksa. Osim razaranja hangara i skladišta na samom aerodromu te skloništa za zrakoplove, napadnuta su i pogođena skladišta u širem krugu aerodroma. Poslije jučerašnjih napada gorjela su skladišta goriva na Fruškoj gori, odakle se distribuiraju pogonska sredstva na batajnički aerodrom.

Vojarna kopnene vojske "Kosovski junaci" u Prištini bila je također objekt siststematskog uništavanja. Fotografije pokazuju uništenu zgradu zapovjedništva u krugu vojarane. Leskovački garnizon napadali su piloti Kraljevskog ratnog zrakoplovstva. Preciznim pogotcima uništavana su spremišta leskovačkog korpusa, odakle se izravno opskrbljuju vojne snage na Kosovu. Britanski obavještajci točno su naznačili što se u kojemu skladištu nalazi.

Gađali su samo skladišta streljiva i raketa PZO-a. Zračni snimci pokazuju kako su sekundarne eksplozije sravnile te objekte sa zemljom. Ciljevi su uglavnom napadani noću, kada radnici ne borave u njima. Zapovjedništva operativnih postrojbi su prazna jer se svi nalaze na terenu u premještenim zapovjednim mjestima, a Vojska Jugoslavije, pored mnogih uništenih kapaciteta, raspolaže s još mnogo streljiva i tehnike da potpuno "očisti" Kosovo od nesrpskog življa. Iako saveznički vojnici visoko profesionalno obavljaju svoje zadaće, precizno pogađajući objekte bez stalnih ljudskih postava, malo je vjerovati da će Vojske Jugoslavija sa samo sedam poginulih vojnika u sedam dana rata prestati s etničkim čišćenjem Kosova.

Josip Novak