01.04.1999, četvrtak
Klik za veliku naslovnicu

NATO će bombardirati ministarstva obrane i policije u Beogradu u trećoj fazi napada
Corriere della Sere tvrdi da se uz britanske komandose SAS-a na Kosovu već nalaze i američki specijalci Seals koji bi trebali stvoriti zaštitne zone za albansko stanovništvo

Haaški sud dao nalog za Arkanovo uhićenje
Glavna tužiteljica Louise Arbour nije žaljela otkriti točan sadržaj optužnice protiv Željka Ražnjatovića Arkana, podignute još 30. prosinca 1997.

NATO uništio 30 srpskih aviona
Glasnogovornik NATO-a Jamie Shea tvrdi da jugoslavenska protuzračna obrana nije uništena u cijelosti zbog lošeg vremena

Aerodrom Batajnica potpuno uništen
Veliki broj skladišta municije i oružja potpuno je unišen od posljedica sekundarnih eksplozija

SAD - Hrvatska: Sastanak američke državne tajnice i hrvatskog ministra vanjskih poslova
Dr. Mate Granić: Hrvatska brže u Partnerstvo za mir

Štediša Glumine koji je pucao u policajca hitno operiran
Lešnjaku je pukla prsna kost, dobio je potres mozga, rane su mu šivane, a tijelo prekriveno mnogim modricama

Kriza mirovinskog fonda: Upitna isplata mirovina za travanj
Ako dobijemo kredite od banaka mirovine će biti 17. travnja, a ako ih ne dobijemo isplatit ćemo mirovine 30. travnja

Zlatko Canjuga: Kupio sam stan u centru Zagreba i selim iz Dubrave zbog očuvanja duševnog mira
Hrvatski političar s najviše funkcija kupio stan vrijedan 514.000 maraka

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

SAD - Hrvatska: Sastanak američke državne tajnice i hrvatskog ministra vanjskih poslova
Dr. Mate Granić: Hrvatska brže u Partnerstvo za mir

WASHINGTON - Razgovarali smo o intenziviranju procesa ulaska Hrvatske u Partnerstvo za mir - izjavio je ministar Mate Granić nakon jednosatnoga sastanka s američkom državnom tajnicom Madeleine Albright, koji je održan jučer u zgradi State Departmenta u Washingtonu. Susret je, umjesto predviđenih trideset do četrdeset pet minuta, trajao jedan sat. Granić je u svojoj izjavi novinarima najprije kazao da su razgovori bili prijateljski i partnerski te pojasnio kako se diskutiralo o provedbi Daytonskoga sporazuma, bilateralnim odnosima SAD-a i Hrvatske, završetku procesa ulaska Hrvatske u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO), potpori Clintonove administracije hrvatskom stajalištu o Prevlaci i procesu povratka Srba u Hrvatsku.

Naravno, dominantna tema razgovora bilo je stanje na Kosovu. Kada je riječ o stanju na Kosovu, ministar Granić obavijestio je Madeleine Albright o inicijativi predsjednika Tuđmana za sastanak takozvanih zemalja prve linije radi mirnog rješenja sadašnje situacije.

Na pitanje američke novinarke o ratu u Jugoslaviji, Granić je ponovio kako Hrvatska podržava akciju NATO-a te dodao da srpska strana, želi li Milošević prekid vatre, mora prihvatiti uvjete mirovnoga sporazuma iz Rambouilleta.

Hrvatski ministar vanjskih poslova izvijestio je američku državnu tajnicu i o gospodarskim gubicima što ih Hrvatska trpi zbog rata u Jugoslaviji te zatražio američku pomoć tijekom hrvatskih pregovora sa Svjetskom bankom i Međunarodnim monetarnim fondom.

Madeleine Albright zatražila je od ministra Granića informacije o tome hoće li hrvatska vlada promijeniti izborni zakon te o stanju na Hrvatskoj televiziji. Granić je odgovorio kako se nada da će oporbene stranke i HDZ postići konsenzus o donošenju novoga izbornog zakona, kao i da vjeruje kako će HTV ravnopravno predstaviti sve stranke u predizbornoj kampanji.

Sat i pol nakon sastanka u State Departmentu, oko 17 sati po istočnoameričkom vremenu, Granić i njegovi suradnici otputovali su Lufthansinim zrakoplovom u Njemačku, gdje će hrvatski ministar vanjskih poslova sudjelovati na sastanku o Kosovu...

Davor Butković