14.04.1999, srijeda
Klik za veliku naslovnicu

Ministar vanjskih poslova dr. Mate Granić nakon povratka iz Bruxellesa
Hrvatska bi mogla biti pozvana na proslavu NATO-a kao promatrač

Atentat na vlasnika Euroherca: Policija još ne objavljuje službeno priopćenje
Tajkuni još nisu spremni govoriti o reketu u zapadnoj Hercegovini

Socijalni bunt: Sindikalni prosvjedi u Zagrebu kreću se s Trga bana Jelačića
Jurić: Praznik rada obilježit ćemo demonstracijama u Splitu, Puli, Osijeku i Zagrebu

Rat u Jugoslaviji
Vojska Jugoslavije proširila sukob na područje Albanije

Tihomir Blaškić drugi dan zaredom odgovarao na pitanja tužitelja
Tužitelj koristi knjigu generala Bobetka kao dokaz protiv Blaškića

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest

Tihomir Blaškić drugi dan zaredom odgovarao na pitanja tužitelja
Tužitelj koristi knjigu generala Bobetka kao dokaz protiv Blaškića

Tihomir Blaškić DEN HAAG - Tihomir Blaškić jučer je drugi dan odgovarao tužiteljima u postupku koji se protiv njega vodi pred Međunarodnim sudom u Haagu. Tužitelj je inzistirao saznati kako je došlo do premještaja Blaškića iz HVO-a u HV.

- Ne znam kako je došlo do mog imenovanja... o kakvim je tu aranžmanima bila riječ - ja nisam tu sudjelovao - odgovarao je Blaškić na inzistiranje tužitelja. Blaškić je za svoje optuženje, kako je rekao prošli tjedan, saznao od supruge u studenome 1995., koja ga je nazvala i rekla mu da je HTV emitirao vijest. Na isti način saznao je i za svoje imenovanje i premještaj iz HVO-a u HV. Krešimir Zubak je kao predsjednik Federacije BiH Blaškića razriješio dužnosti u HVO-u, ali, Blaškić nije mogao reći tko je potpisao odluku o imenovanju u HV.

- Zapovijed je došla od vrhovnog zapovjednika oružanih snaga Hrvatske, gospodina Tuđmana - rekao je Blaškić, ali nije znao tko je potpisao dokument.

Tužitelji su htjeli saznati je li Blaškić pri svom dolasku iz Austrije u Bosnu kontaktirao i s dužnosnicima Hrvatske, no Blaškić je rekao da se on nije ni sa kime susretao. Tužiteljima je Blaškić rekao kako je od njega pri dolasku u HVO u Bosnu tražena isključivo stručna, vojna pomoć na sastancima na kojima je dogovarana politička platforma i u koju ga je htio ubaciti tužitelj. Pri tome je tužitelj spomenuo sastanak travničko-hercegovačke zajednice na kojemu su bili Kordić i Boban i na kojemu su doneseni zaključci o prihvaćanju deklaracije. Riječ je o dokumentu u kojemu se iskazuje kako je stvaranje hrvatske države "ostvarenje povijesnoga sna". Tužitelj je pitao Blaškića je li i on bio osoba na koju se računalo pri ostvarenju tog sna. Blaškić je pogledao dokument, niječno klimnuo glavom i rekao kako je to politički dokument, a on je bio pozvan radi vojne pomoći.

- Jeste li znali da su se dužnosnici Herceg Bosne kao Dario Kordić sastajali s hrvatskim dužnosnicima, primjerice Gojkom Šuškom? - pitao je tužitelj.

- Ne, ja do 14. travnja 1992. nikada nisam ni znao tko je predsjednik općine Kiseljak. Otišao sam sa 15 godina i živio u autonomnom vojnom sustavu izoliran od toga - rekao je Blaškić. Nakon toga je tužitelj pročitao pismo koje je Paško Ljubičić poslao Šušku i tražio sastanak. Na sastanku su trebali biti i Ljubičić, Zvonko Vuković i Dario Kordić.

- Bio sam tada u Austriji i ne znam ništa o tom dokumentu, niti o sastanku - rekao je Blaškić.

- Znate li da su hrvatske trupe bile u Bosni nakon tog sastanka - pitao je tužitelj.

- Rekao sam već da ne znam je li uopće došlo do sastanka - odgovorio mu je Blaškić... Boris Vlašić