14.04.1999, srijeda
Klik za veliku naslovnicu

Ministar vanjskih poslova dr. Mate Granić nakon povratka iz Bruxellesa
Hrvatska bi mogla biti pozvana na proslavu NATO-a kao promatrač

Atentat na vlasnika Euroherca: Policija još ne objavljuje službeno priopćenje
Tajkuni još nisu spremni govoriti o reketu u zapadnoj Hercegovini

Socijalni bunt: Sindikalni prosvjedi u Zagrebu kreću se s Trga bana Jelačića
Jurić: Praznik rada obilježit ćemo demonstracijama u Splitu, Puli, Osijeku i Zagrebu

Rat u Jugoslaviji
Vojska Jugoslavije proširila sukob na područje Albanije

Tihomir Blaškić drugi dan zaredom odgovarao na pitanja tužitelja
Tužitelj koristi knjigu generala Bobetka kao dokaz protiv Blaškića

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Atentat na vlasnika Euroherca: Policija još ne objavljuje službeno priopćenje
Tajkuni još nisu spremni govoriti o reketu u zapadnoj Hercegovini

MOSTAR - Ni drugi dan nakon pokušaja ubojstva Dubravka Grgića nisu se mogle dobiti službene informacije. Samo smo od dr. Zorana Antunovića, ravnatelja kirurškog odjela Kliničke bolnice Mostar doznali kako je prvi čovjek Euroherca dobio prostrijelne rane: jednu u desnu nadlakticu, a drugu u stijenku prsnog koša. Nakon operacije Grgićevo je stanje, prema riječima dr. Antunovića, stabilno. Ravnatelj Odjela kirurgije kaže kako Grgić, po preporuci obitelji i suradnika, ne želi davati izjave. Izostanak bilo kakvog službenog objašnjenja od institucija vlasti o pokušaju atentata na jednog od najbogatijih hercegovačkih poduzetnika ukazuje na situaciju u kojoj djeluju institucije Federacije BiH, ali i uvjete u kojima se posluje.

Nedostatak službenog očitovanja upućuje na sumnju kako su u zapadnoj Hercegovini stvarna vlast i financijska moć usko povezane u stranačko-poslovnim i rodbinskim krugovima. Takvu neinstitucionalnu strukturu Međunarodna skupina za krize (IMC) nazvala je "rođačkim kapitalizmom". Prema mišljenju IMC-a, te su strukture nastale u ratu.

Rođački kapitalizam

Monopol se dijelio unutar uskoga kruga najutjecajnijih pripadnika nacionalnih stranaka i na područjima koje su stranke vojno kontrolirale. Nakon završetka rata došlo je do slabljenja monopola, što je na pojedinim područjima prouzročilo oštru konkurenciju. Za vlasti Mate Bobana Euroherc je bio monopolska kuća u vlasništvu 13 najmoćnijih hercegovačkih dioničara. Odlaskom dviju moćnih obitelji, Lučić i Stojić, te nekih manjih dioničara, Euroherc je mogao dobiti konkurenciju u Croatia osiguranju te poslije i u Hercegovina osiguranju. Euroherc je svoj status morao "plaćati" nekadašnjim hercegbosanskim vojnim i političkim strukturama. Prije tri godine Mladen Naletilić Tuta javno je optužio nekoliko hercegovačkih tajkuna za neplaćanje obveze prema stradalnicima rata.

Tutini porezi

Kolike su bile obveze privatnih poduzeća prema stvarnim centrima moći javnost vjerojatno neće nikada pouzdano znati. Nakon raspuštanja hercegbosanskih struktura zadržani su surogati institucija nekadašnjeg sustava, koji se financiraju putem nekoliko oblika reketa. Zasad nitko od privatnih poduzetnika nije spreman javno govoriti o nelegalnim porezima i onima koji ih prikupljaju. Pokušaj Grgićeva ubojstva prvi je pokušaj likvidacije jednog od najbogatijih tajkuna u zapadnoj Hercegovini.

G. Knezović