14.04.1999, srijeda
Klik za veliku naslovnicu

Ministar vanjskih poslova dr. Mate Granić nakon povratka iz Bruxellesa
Hrvatska bi mogla biti pozvana na proslavu NATO-a kao promatrač

Atentat na vlasnika Euroherca: Policija još ne objavljuje službeno priopćenje
Tajkuni još nisu spremni govoriti o reketu u zapadnoj Hercegovini

Socijalni bunt: Sindikalni prosvjedi u Zagrebu kreću se s Trga bana Jelačića
Jurić: Praznik rada obilježit ćemo demonstracijama u Splitu, Puli, Osijeku i Zagrebu

Rat u Jugoslaviji
Vojska Jugoslavije proširila sukob na područje Albanije

Tihomir Blaškić drugi dan zaredom odgovarao na pitanja tužitelja
Tužitelj koristi knjigu generala Bobetka kao dokaz protiv Blaškića

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Sljedeća vijest

Ministar vanjskih poslova dr. Mate Granić nakon povratka iz Bruxellesa
Hrvatska bi mogla biti pozvana na proslavu NATO-a kao promatrač

Mate Granić ZAGREB - Vjerujemo da će se ubrzati proces ulaska Hrvatske u Partnerstvo za mir - izjavio je jučer hrvatski ministar vanjskih poslova Mate Granić nakon povratka iz Bruxellesa. U ponedjeljak se tamo, naime, susreo s američkom državnom tajnicom Madeleine Albright, koja je na sastanak i večeru pozvala i dužnosnike ostalih susjednih zemalja SRJ, kao i Slovenije.

Obavijestila ih je, prenio je novinarima Granić, o zaključcima ministarskog sastanka NATO-a, a potom se razgovaralo o humanitarnoj i gospodarskoj situaciji te o pitanjima mira i sigurnosti u regiji. Naravno, tema je bio i regionalni Pakt za stabilnost, koji je kao njemački prijedlog dobio zeleno svjetlo na sastanku NATO-a.

No, Granić je rekao da taj plan još "nije potpuno definiran" te da bi u njegovoj provedbi trebao sudjelovati NATO te OESS i EU. Istaknuo je pak kako je "očito da se regionalna stabilnost ovog dijela Europe može očuvati samo kroz njezinu integraciju u sve važne zapadne institucije".

Pakt nakon NATO-ovih napada

Zamjenik ministra Ivo Sanader, koji je prošloga tjedna o Paktu za stabilnost razgovarao s ministrima vanjskih poslova Europske unije u Luxembourgu, pojasnio je pak da je riječ o novoj ideji EU, koja bi "donekle bila nastavak politike regionalnog pristupa", a u nju su uključene SRJ, Makedonija, Albanija, BiH i, možda, kako je rekao Sanader, Hrvatska. Do stvaranja tog "pakta" moglo bi doći nakon završetka NATO-ove intervencije u SRJ, kada treba biti organizirana nova mirovna konferencija. Tako bi se "za regiju, koja je sada siva zona, pronašlo trajno rješenje i ona bi se integrirala u Europu", pojasnio je Sanader.

Na susretu s novinarima Mate Granić nije precizirao koliko je Hrvatska doista blizu članstvu u NATO-ovu programu Partnerstvo za mir, ali je najavio da za tjedan dana s Amerikancima počinju razgovori o sadašnjim uvjetima za članstvo, za što je već organizirana radna skupina. Razgovori će biti vođeni, rekao je, s američkim veleposlanikom Williamom Montgomeryjem, ali i s dužnosnicima u State Departmentu...

Gordana Grgas