14.04.1999, srijeda
Klik za veliku naslovnicu

Ministar vanjskih poslova dr. Mate Granić nakon povratka iz Bruxellesa
Hrvatska bi mogla biti pozvana na proslavu NATO-a kao promatrač

Atentat na vlasnika Euroherca: Policija još ne objavljuje službeno priopćenje
Tajkuni još nisu spremni govoriti o reketu u zapadnoj Hercegovini

Socijalni bunt: Sindikalni prosvjedi u Zagrebu kreću se s Trga bana Jelačića
Jurić: Praznik rada obilježit ćemo demonstracijama u Splitu, Puli, Osijeku i Zagrebu

Rat u Jugoslaviji
Vojska Jugoslavije proširila sukob na područje Albanije

Tihomir Blaškić drugi dan zaredom odgovarao na pitanja tužitelja
Tužitelj koristi knjigu generala Bobetka kao dokaz protiv Blaškića

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Rat u Jugoslaviji
Vojska Jugoslavije proširila sukob na područje Albanije

BEOGRAD - Jugoslavenski vojnici prešli su jučer u okrug Tropoje u sjevernoj Albaniji i zauzeli dva sela - rekao je jučer u obližnjem gradu Bajram Curriu, dužnosnik OESS-a. - Srbi su prešli u Albaniju - rekao je Pier Gonggrip.

On je dodao kako su jugoslavenske postrojbe zauzele sela Padesh i Kamenicu, te da su gađale granatama i teškim topništvom još nekoliko sela u sjeveroistočnom dijelu Albanije. Jugoslavenski vojnici također su zauzeli pogranični prijelaz Kamenicu, priopćio je OESS u Tirani, pozivajući se na albansku pograničnu policiju.

Oko 4000 stanovnika nekoliko albanskih sela uz granicu sa SRJ napustilo je svoje domove zbog toga što srpske snage granatiraju to područje, javila je jučer Radio Tirana. Kako javlja isti izvor, stanovništvo napuštenih sela odlazi prema gradu Bajram Curri i obližnjim mjestima tražeći sigurnost pred srpskim napadima. Albanska vlada je na izvanrednoj sjednici najoštrije osudila borbene akcije Beograda protiv albanskog teritorija i ocijenila da to predstavlja narušavanje teritorijalnog integriteta Albanije.

Albanija poduzima potrebne mjere kako bi svojim građanima jamčila sigurnost i odlučno će braniti svoj teritorij, navodi se u priopćenju albanske vlade. Ulazak jugoslavenskih postrojbi na albanski teritorij potvrdili su i predstavnici OESS-a u Albaniji. Nakon sukoba s albanskim pograničnim snagama, VJ se povukla s albanskog teritorija.

Nastavljeni intenzivni napadi

Inače, nad Srbijom je tijekom noći s ponedjeljka na utorak te tijekom cijelog jučerašnjeg dana zabilježena jaka nazočnost NATO-ovih zrakoplova, intenzivno bombardiranje mnogih vojnih ciljeva, ali i snažnije nego do sada djelovanje protuzračne obrane Vojske Jugoslavije. Za sada nema dojava o nastradalima, ali je već poznato da je materijalna šteta golema. Udarne mete bile su u široj okolici Beograda, u Smederevu (instalacije Jugopetrola) i Pančevu. Također, ponovno su se na udaru našli Čačak (tvornica Sloboda), Kraljevo i Užice. Ujutro u 3.30 NATO-ov projektil pogodio je vojarnu "Vasa Čarapić" na Banjici u Beogradu. Drugi projektil pao je između Novog Beograda i mosta Gazela. Osam snažnih eksplozija čulo se u Prištini jučer ujutro između 9.30 i 9.50 sati uz snažnu vatru jugoslavenske protuzračne obrane, javlja AFP. Službena jugoslavenska novinska agencija Tanjug javila je da su u savezničkim napadima pogođeni spremište goriva tvrtke Jugopetrol i tvornica plastičnih materijala.

Uništen hotel na Kopaoniku

NATO je u noći od ponedjeljka na utorak ponovno gađao i ovaj put srušio željeznički most kod Grdeličke klisure na kojemu je u ponedjeljak pogođen putnički vlak."Grdelički most je uništen", izjavili su saveznički izvori. Uništen je i hotel Bačišče na Kopaoniku. Gađan je i most preko rijeke Rašine kod Kruševca. Pogođena je i obližnja zrakoplovna luka u Laševcima. Karakteristično je za jučerašnje udare da se NATO vraćao izvjesnim strateškim ciljevima kako bi ih do kraja razorio. Osim spomenutog mosta, NATO je jučer ujutro opet gađao rafineriju nafte u Pančevu, te rafineriju nafte u Novom Sadu. Samo u Pančevu pričinjena je šteta veća od pola milijarde dolara. Gorjelo je i skladište nafte u Somboru.

- U noći s ponedjeljka na utorak u zračnim napadima NATO-a na Kosovu sudjelovalo je tri puta više borbenih zrakoplova nego prijašnjih noći - izjavio je jučer britanski ministar vanjskih poslova Robin Cook.

Velika Britanija će objaviti raspoređivanje dodatnih snaga na Balkanu vezano uz kosovsku krizu, rekao je jučer glasnogovornik britanskog premijera Tonyja Blaira. Prema procjeni Aleksandra Avdejeva, prvog zamjenika ruskog ministra vanjskih poslova, bombe NATO-a ubile su u posljednja tri tjedna najmanje 400 civila u Jugoslaviji...

Redakcijsko izvješće