19.04.1999, ponedjeljak
Klik za veliku naslovnicu

Dr. Zdravko Tomac, potpredsjednik SDP-a Hrvatske gostovao u Varaždinu
Tomac: Ako oporba ne dobije dvotrećinsku većinu, neće ništa promijeniti

Posjet posebnog izaslanika za Dayton
Robert Gelbard kod dr. Tuđmana

Vlada priprema veliki zaokret u upravljanju državnom imovinom
Državna revizorica Šima Krasić preuzima kontrolu privatizacije

Procjene vrijednosti BDP-a Državnog zavoda za statistiku i Ministarstva financija
Škegrina procjena nacionalnog dohotka veća od službene za iznos državnog proračuna

Promjene u vladi
Gdje su završili ministri imenovani u prvu vladu Zlatka Mateše

Bombardiranje Jugoslavije
Opasni plinovi približavaju se Beogradu iz Pančeva

Vojni analitičari Jutarnjeg lista analiziraju mogućnost kopnene intervencije Sjevernoatlantskog saveza u SR Jugoslaviji
Kopnena intervencija nikad bliža

Snježni travanj
Zbog iznenadne mećave policija zatvorila Sljemensku cestu

Nakon preksinoćnjeg happeninga na Trgu Francuske Revolucije, tulum se preselio u klub na Jabukovcu
Mladi SDP-a na jednu večer otvorili Jabuku za svoj privatni after party

Otvoreni Marulićevi dani
Splitski gradonačelnik Ivan Škarić svečano otvorio devetu kulturnu manifestaciju Marulićevi dani

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Bombardiranje Jugoslavije
Opasni plinovi približavaju se Beogradu iz Pančeva

Beograd u plamenu BEOGRAD - Jučerašnji je dan bio najaktivniji otkako je NATO prije 25 dana poduzeo zračne udare protiv SRJ. Pogođene su rafinarije nafte, mostovi i desetak drugih ciljeva tijekom niza "veoma uspješnih operacija".

Piloti NATO-a gađali su ciljeve diljem Srbije i Kosova. Nakon što su pogošeni rezervoar nafte i kemijska industrija u Pančevu, stanovnici Beograda hodali su s maramicama na licu kako bi se obranili od djelovanja opasnih plinova. No olujno nevrijeme spriječilo je dotok plinova u Beograd.

Pogođen Novi Sad

Golemi stupovi dima jučer su se uzdizali iznad rafinerije nafte u Novom Sadu. Gađan je i vojni aerodrom nedaleko od Beograda, Batajnica. Saveznici su pogodili 13 vojnih vozila te dva lovca MiG-21.

Od nekoliko pogođenih mostova, srbijanski mediji posebice su istaknuli most nedaleko od južnosrbijanskog mjesta Rađka koji je predstavljao glavnu željezničku nit-poveznicu s Kosovom. Osim toga, jučer je pogođeno Užice te prometnica što povezuje Beograd s glavnim gradom Crne Gore, Podgoricom.

U Prištini je jučer oko 19 sati odjeknulo desetak eksplozija, a čula se i jugoslavenska protuzračna obrana, izvijestili su strani novinari. Oblak dima dizao se iznad sjevernozapadnog dijela Prištine, u dijelu grada zvan Dragodan. Malo kasnije, oko 22 sata, Prištinu je potreslo još 11 snažnih eksplozija. A Tanjug je javio da su dva raketna projektila pogodila zračnu luku.

Na redovitoj konferenciji za novinare u Bruxellesu glasnogovornik NATO-a izjavio je da postoje dokazi o čak 43 masovne grobnice na Kosovu. Neke od njih morali su kopati albanski zatvorenici pod prisilom srbijanskih puščanih cijevi.

Istodobno, doznaje se da je NATO jučer od Bugarske zatražio dopuštenje za korištenje njezina zračnog prostora, no na to bi mogao čekati neko vrijeme zato što ga mora odobriti tamošnja skupština.

Američke snage ubrzale su jučer dostavu vojne opreme, uključujući rakete, u glavnu albansku zračnu luku, pripremajući se za dolazak borbenih helikoptera Apachea. Nekoliko golemih transportnih američkih zrakoplova sletjelo je u zračnu luku Rinas, koju je albanski premijer nazvao "mala Amerika", dovozeći vojna vozila, opremu i vojnike. Među dovezenom vojnom opremom su i moćni višecijevni raketni lanseri.

Nalog za uhićenje Kilibarde

S druge strane, Vojska Jugoslavije izdala je nalog za uhićenje zamjenika crnogorskog premijera Novaka Kilibarde zbog njegovih kritika Miloševićeva režima. Supruga predsjednika SRJ gospođa Mira Marković optužila je britanskog ministra vanjskih poslova Robina Cooka da stoji iza zračnih udara NATO-a na SRJ te da lažno optužuje njezinu obitelj.

(AP)