19.04.1999, ponedjeljak
Klik za veliku naslovnicu

Dr. Zdravko Tomac, potpredsjednik SDP-a Hrvatske gostovao u Varaždinu
Tomac: Ako oporba ne dobije dvotrećinsku većinu, neće ništa promijeniti

Posjet posebnog izaslanika za Dayton
Robert Gelbard kod dr. Tuđmana

Vlada priprema veliki zaokret u upravljanju državnom imovinom
Državna revizorica Šima Krasić preuzima kontrolu privatizacije

Procjene vrijednosti BDP-a Državnog zavoda za statistiku i Ministarstva financija
Škegrina procjena nacionalnog dohotka veća

Promjene u vladi
Gdje su završili ministri imenovani u prvu vladu Zlatka Mateše

Bombardiranje Jugoslavije
Opasni plinovi približavaju se Beogradu iz Pančeva

Vojni analitičari Jutarnjeg lista analiziraju mogućnost kopnene intervencije Sjevernoatlantskog saveza u SR Jugoslaviji
Kopnena intervencija nikad bliža

Snježni travanj
Zbog iznenadne mećave policija zatvorila Sljemensku cestu

Nakon preksinoćnjeg happeninga na Trgu Francuske Revolucije, tulum se preselio u klub na Jabukovcu
Mladi SDP-a na jednu večer otvorili Jabuku za svoj privatni after party

Otvoreni Marulićevi dani
Splitski gradonačelnik Ivan Škarić svečano otvorio devetu kulturnu manifestaciju Marulićevi dani

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Snježni travanj
Zbog iznenadne mećave policija zatvorila Sljemensku cestu

Mećava na Sljemenu Baš kada smo u ormarima počeli praviti mjesta za laganiju odjeću i spremati zimske kapute, ćudljivi travanj jučer je pokazao svoju hirovitu narav.

Kiša koja je cijelo nedjeljno prijepodne padala u gradu, na Sljemenu se pretvorila u pravu zimsku mećavu, a 11 centimetara napadalog snijega izazvalo je dosta problema, kako dežurnim službama i vlasnicima planinarskih domova, tako i svima onima koji vikende koriste za planinarenje i uživanje u prirodi iznad Zagreba.

Odjeća na radijatorima

Iako je zbog napadalog snijega u 10.45 sati policija za sav promet zatvorila Sljemensku cestu, naša se novinarska ekipa ipak probila prema vrhu, nailazeći uz put potpuno zametene automobile. Oluja je izazvala i dosta štete, jer je u jutarnjim satima polomljen električni stup koji je prepriječio cestu ispred Puntijarke. - Jutros u 7 sati pozvali smo policiju i Elektru, ali još ih nema.

Zbog tog električnog voda ralica uopće neće moći proći, a ako se nešto prekine, mi nećemo imati struje sljedećih mjesec dana! - požalili su se zabrinuti radnici u polupraznoj Puntijarki, od kojih smo saznali da snijeg pada od ranog jutra, zbog čega je i broj posjetilaca bio sveden na petnaestak najupornijih. Među njima su se našle i Biba i Ana, članice planinarskog društva Grafičar, koje su uz smijeh komentirale da njih ne mogu omesti ni kiša, ni snijeg.

- Prije nego smo krenule, na radiju smo čule da na Sljemenu pada snijeg i da će padati još više. No, mi smo ponijele kompletnu zimsku opremu za planinarenje i oduševljene smo, iako nas je kiša smočila do kože - rekla je Ana, stavljajući mokru odjeću na radijator.

Slično je bilo i u ostalim planinarskim domovima, gdje su zaklon uz toplu peć i čaj potražili planinari kojima nije bio problem propješačiti da vrha, jer jučer nije radila ni žičara, zatvorena zbog vjetra i jakih napuha.

Zbog debelog snježnog pokrivača ponovno je proradila i Zimska služba Zagrebačkih cesta, koja je jučerašnjom brzom reakcijom pokazala da je ne može iznenaditi baš svaki snijeg. Dvije ralice su do podneva očistile sve važnije sljemenske puteve.

Pokrenuli ralice

- Ralice su već bile konzervirane, pa smo ih, kad smo jutros u devet sati primili poziv, morali nanovo montirati i pokrenuti, no već u 10 sati krenuli smo prema Sljemenu. Mi ćemo ovdje ostati sve dok bude padalo, a naše kolege će još jednom danas na večer i sutra ujutro sve očistiti - rekli su nam vozači ralica, koji su se zbog tog snježnog iznenađenja vratili s godišnjeg odmora.

Mećava je nakon podneva prestala, a oko 13.30 sati ponovno je otvorena Sljemenska cesta, pa ovaj travanjski snijeg vjerojatno neće biti dovoljan za ponovno otvaranje skijaške sezone.

Ana Dasović