19.04.1999, ponedjeljak
Klik za veliku naslovnicu

Dr. Zdravko Tomac, potpredsjednik SDP-a Hrvatske gostovao u Varaždinu
Tomac: Ako oporba ne dobije dvotrećinsku većinu, neće ništa promijeniti

Posjet posebnog izaslanika za Dayton
Robert Gelbard kod dr. Tuđmana

Vlada priprema veliki zaokret u upravljanju državnom imovinom
Državna revizorica Šima Krasić preuzima kontrolu privatizacije

Procjene vrijednosti BDP-a Državnog zavoda za statistiku i Ministarstva financija
Škegrina procjena nacionalnog dohotka veća

Promjene u vladi
Gdje su završili ministri imenovani u prvu vladu Zlatka Mateše

Bombardiranje Jugoslavije
Opasni plinovi približavaju se Beogradu iz Pančeva

Vojni analitičari Jutarnjeg lista analiziraju mogućnost kopnene intervencije Sjevernoatlantskog saveza u SR Jugoslaviji
Kopnena intervencija nikad bliža

Snježni travanj
Zbog iznenadne mećave policija zatvorila Sljemensku cestu

Nakon preksinoćnjeg happeninga na Trgu Francuske Revolucije, tulum se preselio u klub na Jabukovcu
Mladi SDP-a na jednu večer otvorili Jabuku za svoj privatni after party

Otvoreni Marulićevi dani
Splitski gradonačelnik Ivan Škarić svečano otvorio devetu kulturnu manifestaciju Marulićevi dani

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Promjene u vladi
Gdje su završili ministri imenovani u prvu vladu Zlatka Mateše

Od 22 ministara koji su u Vladu imenovani potkraj 1995. godine, kada je premijer postao Zlatko Mateša, danas svoju ili neku drugu funkciju u Vladi obnaša samo njih sedmero.

Tragom fotografije na kojoj je originalna Matešina "postava", s tim da na fotografiji nedostaju Mate Granić, pokojni ministar obrane Gojko Šušak i ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak, pokušali smo rekonstruirati što se dogodilo s tadašnjim ministrima. Ivica Kostović, koji je tada imenovan na mjesto potpredsjednika Vlade za humanitarna pitanja i ministra znanosti, u listopadu prošle godine iz Vlade je premješten u Ured Predsjednika Republike, gdje obnaša dužnost predstojnika.

Tijekom njegova odlaska, Mateša je istaknuo kako je Kostović ostavio neizbrisiv trag u Vladi te kako je tijekom svojeg ministarskog mandata tiho i samozatajno radio vrlo teške i zahtjevne poslove.

Prka otišao u saniranu PBZ

Pokojni ministar obrane Gojko Šušak do smrti je obnašao tu dužnost i bio je ministar s uvjerljivo najduljim stažem. U prvoj Matešinoj vladi bio je i Ivan Jarnjak, koji je gotovo naprasno smijenjen nakon demonstracija podrške za Radio 101 i s mjesta glavnog policajca premješten na funkciju šefa Ureda za nacionalnu sigurnost. Funkciju ministra financija krajem 1995. godine preuzeo je Božo Prka, a vrući krumpir uvođenja PDV-a prepustio je potkraj 1997. aktualnom Borislavu Škegri.

Prka je krajem 1997. godine ministarsku dužnost zamijenio mjestom predsjednika Uprave Privredne banke Zagreb, koja je tijekom njegova ministrovanja prošla proces sanacije na teret poreznih obveznika. Davor Štern, koji je tada bio ministar gospodarstva, u listopadu 1997. godine zadovoljio se mjestom generalnog direktora najvećeg hrvatskog javnog poduzeća - Ine.

Sada već zaboravljeni ondašnji ministar poljoprivrede i šumarstva Matej Janković ministarsku je dužnost zamijenio mjestom zastupnika u Saboru, a bavi se i uzgojem konja. Ivicu Mudrinića, ministra pomorstva, prometa i veza, u veljači 1996. godine zamijenio je Željko Lužavec.

Mudrinić je najprije prihvatio mjesto ravnatelja Hrvatske televizije, a danas je na čelu Hrvatskih telekomunikacija. Ljilja Vokić Ministrica prosvjete i športa razriješena je u veljači prošle godine i ujedno je napustila HDZ. Sada opet radi u školi, a ostavku je, prema vlastitom priznanju, podnijela jer nije mogla progurati školstvo kao jedan od temeljnih problema u državi.

Šeparovićeva sudbina

Ministra turizma Niku Bulića u jesen 1997. godine zamijenio je Sergej Morsan, a Bulić se posvetio saborskim dužnostima u Županijskom domu. Njegova je smjena uvelike bila uvjetovana otkrivanjem skandala da je njegova supruga stvarni autor novog turističkog slogana Hrvatske.

Marina Matulović-Dropulić, prvotno ministrica prostornog uređenja, graditeljstva i stanovanja, zbog svojih je obveza u gradu Zagrebu napustila ministarsko mjesto, a nedugo zatim, nakon što HDZ nije prihvatio nekoliko oporbenih prijedloga, oktroirana je na mjesto zagrebačke gradonačelnice.

Miroslav Šeparović tadašnji ministar pravosuđa s te je dužnosti otišao krajem 1998. da bi postao glavnim čovjekom HIS-a. Uskoro je na funkciju glavnog obavještajca podnio ostavku. Ministar uprave Davorin Mlakar, kao i mnogi prije i poslije njega, skrasio se na diplomatskoj dužnosti kao veleposlanik RH u Japanu. Za Marijana Petrovića, ministra povratka i useljeništva, prošlotjedna je rekonstrukcija značila umirovljenje, a ondašnji je ministar u Vladi Branko Močibob premješten u Vijeće za telekomunikacije.

Samo su Granić, Radić, Biškupić i Škara ostali na početnim funkcijama

Od toga su samo Mate Granić, kao ministar vanjskih poslova, Jure Radić, ministar razvitka i obnove, Božo Biškupić, kao ministar kulture, i Joso Škara, ministar rada i socijalne skrbi, zadržali svoje početne pozicije. Borislav Škegro, koji je prvotno obnašao dužnost potpredsjednika Vlade za područja gospodarstva i financija, promoviran je u ministra financija, a Ivan Penić, koji je prvotno imenovan ministrom privatizacije i upravljanja imovinom, sada je na čelu Ministarstva unutarnjih poslova.

Zapažena ostavka Andrije Hebranga

Ondašnji ministar zdravstva Andrija Hebrang najprije je nakon smrti Gojka Šuška imenovan ministrom obrane, a u jesen prošle godine dao je ostavku i vratio se profesorskoj dužnosti na zagrebačkom Medicinskom fakultetu. Marija Brkanić